ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στοχευμένα μέτρα για μακροχρόνια ανέργους

* Αδάμ: Απαιτείται ένα αξιόπιστο και μόνιμο σύστημα διάγνωσης των αναγκών εργασίας…

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2016 12:53
Παρών και με σημαντικές παρεμβάσεις στη συνάντηση και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ Παρών και με σημαντικές παρεμβάσεις στη συνάντηση και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ

Τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της στήριξης της απασχόλησης παρουσίασε προχθές η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στον υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

Στη συνάντηση που διεξήχθη παρουσία φορέων της αγοράς παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ, ο οποίος με σημαντικές παρεμβάσεις αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο επιμελητηριακός θεσμός στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την αύξηση της απασχόλησης.

Να σημειώσουμε ότι στις προτάσεις που κατέθεσε η επιμελητηριακή κοινότητα στον υπ. Εργασίας πρωτεύουσα σημασία λαμβάνει η ταχύτητα της μείωσης του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Προς τη κατεύθυνση αυτή πρότεινε μεταξύ άλλων:

- Την απλοποίηση-κωδικοποίηση της εργατικής Νομοθεσίας και τη μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων.

-Την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ.

-Την αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας με εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διασύνδεσής της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.

-Τη λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας

- Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση και τα ποιοτικά κριτήρια που θα τη διέπουν.

- Τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος σχεδιασμού και αξιολόγησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που θα πλαισιώνεται από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και επιστημονικούς φορείς.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Παράλληλα, όπως σχολίασε στην "Ε" ο κ. Αδάμ τέθηκε μετ΄ επιτάσεως στον υπουργό Εργασίας και το αίτημα για επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. "Και για να δοθεί μια νέα ευκαιρία σε όσες επιχειρήσεις δεν είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση ή σε αυτές που την έχασαν λόγω μη καταβολής κάποιων δόσεων αλλά και γιατί με την προώθηση μιας τέτοιας νέας ρύθμισης θα είναι ωφελημένα και τα ασφαλιστικά ταμεία από την καταβολή από μέρους των επιχειρήσεων και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών".

Αναφερόμενος στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια προς την κατεύθυνσης της μείωσης της ανεργίας και στις δράσεις που μπορούν να υλοποιήσουν ο κ. Αδάμ διευκρίνισε πως "αυτό που καταστήσαμε σαφές στον υπουργό ήταν πως τα μέτρα πρέπει να έχουν προσανατολισμό ιδιαίτερα τους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος η υψηλή ανεργία να καταστεί διαρθρωτική. Συνεπώς η λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και, πρωτίστως, των ίδιων των ανέργων.

Και εδώ όπως ειπώθηκε ο ρόλος των Επιμελητηρίων σε αυτό το εγχείρημα είναι καθοριστικός μέσω του ΓΕΜΗ καθώς θα μπορεί συμμετέχει ενεργά στην απρόσκοπτη σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Η προώθηση συνεπώς ενός ηλεκτρονικού κόμβου πληροφόρησης μεταξύ ΓΕΜΗ και του υπ. Εργασίας για την ανίχνευση των αναγκών εργασίας, μπορεί να αποβεί χρήσιμη και η συνεισφορά του επιμελητηριακού Θεσμού, στην αύξηση της απασχόλησης, στη δυναμική κινητικότητα και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού θα είναι ιδιαιτέρως γόνιμη".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass