ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΘ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ και έρχεται ο... ΦΜΑΠ

* Αλεξιάδης: Εξετάζονται λύσεις και για όσους έχουν μεγάλη περιουσία και δυσκολεύονται να πληρώσουν τον φόρο

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2016 12:41

«Το φορολογικό μας σύστημα δεν είναι δίκαιο κι αναλογικό, αυτό είναι δεδομένο», παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Κι ο ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί κάποτε, θα πρέπει να έχουμε έναν φόρο πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε προσθέτοντας: «Αλλά δεν γίνονται όλα μαζί. Προσπαθούμε να το αλλάξουμε, κοιτάμε να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν, δεν το υπερασπιζόμαστε, προσπαθούμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα το καταστήσουν δίκαιο κι αποτελεσματικό». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «το 92% των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ή θα πληρώσουν λιγότερα ή το ίδιο με πέρυσι, ή καθόλου. Παρά την παραπληροφόρηση εμείς πετύχαμε να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα». Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει λύσεις και για όσους έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά δυσκολεύονται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Αλεξιάδη επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε αλλαγές στον φόρο ακίνητης περιουσίας από το 2017. Ο στόχος των εσόδων όπως ξεκαθαρίστηκε δεν θα διαφοροποιηθεί αλλά το μείγμα εκείνων που θα πληρώνουν το φόρο και η λογική επιβολής του φόρου θα αλλάξει. Οι δύο αυτές δομικές παρεμβάσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν οι κατέχοντες μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας και να επιβαρυνθούν οι κάτοχοι μεγαλύτερων περιουσιών.

Κεντρικός πυρήνας των αλλαγών θα είναι η επιβολή του φόρου στο σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας και όχι στην φορολόγηση ανά τετραγωνικό μέτρο του κάθε ακινήτου. Το σύστημα θα προσομοιάζει με εκείνο του παλαιού ΦΜΑΠ, όμως θα είναι μικρότερες οι φορολογικές απαλλαγές και διαφορετικοί οι συντελεστές.

Οι σκέψεις που υπάρχουν σήμερα να είναι αφορολόγητη η συνολική ακίνητη περιουσία με αξία κάτω από 50.000 ευρώ. Όμως, το τελικό ύψος της απαλλαγής θα εξαρτηθεί και από τους συντελεστές που θα εφαρμοστούν. Επίσης, ο δεύτερος προβληματισμός που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών είναι αν το αφορολόγητο που θα καθιερωθεί θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ο φόρος θα υπολογίζεται πάνω από το ποσό αυτό ή θα απαλλάσσονται μόνο όσοι έχουν ακίνητα ως 50.000 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν φόρο για το σύνολο.

Οι τελικές αποφάσεις ως προς τους αριθμούς θα εξαρτηθούν από τις ασκήσεις προσομοίωσης που έχουν ήδη γίνει και τις προσαρμογές που θα γίνουν, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ και να μεταφέρεται το βάρος στις μεγαλύτερες περιουσίες, δηλαδή την ανακατανομή των φορολογικών βαρών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σχεδόν έτοιμο να παρουσιάσει διάφορα σενάρια και να γίνει η τελική επιλογή ανάλογα με το μείγμα που θα επιλεγεί. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη στο Μαξίμου, να γίνει και κάποια εξαγγελία από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι στις αρχές του χρόνου κλιμάκιο του ΔΝΤ (όχι από αυτούς που συμμετέχουν στο κουαρτέτο και τα τεχνικά κλιμάκια) είχε συνηγορήσει υπέρ της τότε πρότασης που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών με τη λογική ότι γίνεται ανακατανομή βαρών, αυξάνεται έτσι η δυνατότητα είσπραξης και δεν αλλάζει ο τελικός εισπρακτικός στόχος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass