"ΟΜΗΡΟΙ" ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 50.000 ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Στην αναμονή… επί 10 μήνες για επιστροφή φόρου!

* Οι εφορίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πάνω από 3.000 περιπτώσεις τον μήνα - Χιλιάδες πολίτες θα πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ αντί για πέντε δόσεις

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2016 11:39
Η επιστροφή φόρου από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος "κατάσχεται" μέχρι να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ… Η επιστροφή φόρου από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος "κατάσχεται" μέχρι να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ…

Του Γιώργου Νούλη

Όμηροι μιας απίστευτης γραφειοκρατίας και μιας αναχρονιστικής και χρονοβόρας διαδικασίας, βρίσκονται από σήμερα χιλιάδες φορολογούμενοι της Λάρισας. Πρόκειται περίπου για 50.000 πολίτες, οι οποίοι αν και δικαιούνται επιστροφή φόρου δεν θα τη λάβουν αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν πρόλαβαν μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων στους ατομικούς τους λογαριασμούς, να λάβουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος και πλέον θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον… 10 μήνες καθώς ακόμη και αν είναι φορολογικά ενήμεροι θα χαθούν στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και στο χάος των συμψηφισμών. Εν προκειμένω σε όσους έχουν επιστροφή φόρου από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης και την ίδια στιγμή έχουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, πρώτα θα τους γίνει ο συμψηφισμός της συνολικής οφειλής του φόρους ακινήτων με το επιστρεφόμενο ποσό και μετά θα τους επιστραφεί η διαφορά, εάν βεβαίως το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από τη συνολική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής φόρου εισοδήματος, η οποία δεν έχει ακόμα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν θα τη λάβουν εάν πρώτα δεν εξοφλήσουν το οφειλόμενο ποσό ΕΝΦΙΑ που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό τους.

Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε προσωπικό των Δ.Ο.Υ. της Λάρισας και ο μεγάλος αριθμός των φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφές δημιουργεί συνθήκες χάους καθώς οι υπάλληλοι των εφοριών να αδυνατούν να διεκπεραιώσουν πάνω από μερικές δεκάδες περιπτώσεις συμψηφισμού καθημερινά, ενώ την ίδια στιγμή από νωρίς το πρωί συνωστίζονται σε ουρές εκατοντάδες πολίτες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και που προδικάζει το τι μέλλει γενέσθαι, είναι από τις 34.000 περίπου φετινές επιστροφές φόρου της Β΄ Εφορίας και τις 30.000 περίπου της Α΄ έχουν γίνει μόνο συμψηφισμοί με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και αυτό γιατί εκ των πραγμάτων οι εφοριακοί, αφ΄ής στιγμής δεν γίνονται αυτόματα από τη ΓΓΔΕ, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν πάνω από 3.000 περίπου το μήνα περιπτώσεις. Με δεδομένο ότι εκκρεμούν σχεδόν 54.000 επιστροφές, όσοι είχαν την ατυχία να λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό και να είναι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρίσκονται στην αναμονή επί μήνες…

Να σημειωθεί πως το δικαίωμα του Δημοσίου να προχωρά αυτεπαγγέλτως σε συμψηφισμό βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών του για λόγους έγκαιρης είσπραξης των δημόσιων εσόδων ισχύει από χρόνια αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η διαδικασία και καθυστερήσεις προκαλεί και την αίσθηση της αδικίας αφήνει… Και αυτό γιατί όλοι οι φορολογούμενοι που δικαιούνται να εισπράξουν εφάπαξ επιστροφές φόρων με βάση το αποτέλεσμα της ακαθάριστης των δηλώσεων θα χάσουν τις επιστροφές αυτές ή ένα σημαντικό μέρος τους, προκειμένου οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ να χρησιμοποιήσουν τα ποσά των επιστροφών για να εισπράξουν νωρίτερα και εφάπαξ τα ποσά του ΕΝΦΙΑ, εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των φορολογουμένων που θα καταβάλει το φόρο σε πέντε δόσεις.  

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ

Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή φόρου 300 ευρώ με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση, αλλά ταυτόχρονα, με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχει κληθεί να πληρώσει ποσό της τάξεως των 300 ευρώ, τότε η εφορία δικαιούται να συμψηφίσει την επιστροφή φόρου με τη μη ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να μην αποδώσει στο φορολογούμενο κανένα ποσό!

Επίσης εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται να εισπράξει επιστροφή φόρου εισοδήματος 400 ευρώ ενώ οφείλει να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 700 ευρώ, με βάση το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα του «κατασχεθεί» ολόκληρη την επιστροφή των 700 ευρώ για να εξοφληθεί αυτόματα ισόποσο τμήμα του μη ληξιπρόθεσμου χρέους του ΕΝΦΙΑ. Ο φορολογούμενος αυτός θα κληθεί ουσιαστικά να εξοφλήσει σε δόσεις το υπόλοιπο της οφειλής του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή το ποσό των 300 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass