ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1/1/2017 ΕΝΩ ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

Σταδιακά θα εφαρμοστεί το κοινωνικό επίδομα

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2016 10:00


«Σταδιακά εντός του 2017» και όχι από την 1/1/17, όπως ήταν η αρχική κυβερνητική δέσμευση, θα εφαρμοστεί τελικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο γίνεται σαφές ότι για να εφαρμοστεί το ΚΕΑ θα πρέπει να προκύψουν σημαντικές περικοπές των προνοιακών επιδομάτων. Ειδικότερα, όπως τονίζεται ρητά στο προσχέδιο:
- Το ΚΕΑ θα εφαρμοστεί το 2017 σε όλη τη χώρα και θα ενσωματώσει και τα προγράμματα που «τρέχουν» ακόμα και αφορούν την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότησης σίτισης, ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος). Όμως η έναρξή του θα εξαρτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, θα κριθεί και η αποτελεσματική «σταδιακή εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο, στο σύνολο των Δήμων της χώρας, εντός του 2017». Οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 760 εκ. λιγότερες κατά 140 εκ. από τα 900 εκ. ή 0,5% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική δέσμευση και θα αφορούν 250.000 νοικοκυριά.
- Αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα, που ίσως σημαίνουν περικοπές και καταργήσεις. Η διατύπωση είναι σαφής: «Αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη». Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το θέμα και επισημαίνεται ότι, έχει αναφερθεί ο «εξορθολογισμός των παροχών (επιδομάτων), η ένταξή τους σε σχήμα εγγυημένου εισοδήματος, η καλύτερη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού, η απλούστευση των διαδικασιών, η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass