ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

Χαμηλά θα κρατήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2016 11:00

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκιά της έως ότου επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Πέτερ Πράετ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ η αύξηση των ισχνών τραπεζικών κερδών.


Οι τράπεζες παραπονούνται ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ συρρικνώνουν το περιθώριο κέρδους τους, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Γερμανία, όπου η ρευστότητα είναι άφθονη και ο ανταγωνισμός έντονος. Ο Πράετ αναγνώρισε τα παράπονα των τραπεζών, αλλά δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εμμείνει στη πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, που περιλαμβάνει και την επιβάρυνση των τραπεζών για τις καταθέσεις τους σε αυτή, έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στον στόχο του σχεδόν 2%. «Τα πολύ χαμηλά επιτόκια θα ισχύουν πιθανότατα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ελέγχει την ευρωστία του τραπεζικού τομέα, σημειώνοντας ότι μία μακρά περίοδος χαμηλής κερδοφορίας θα μειώσει την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια, καθώς θα περιορίζεται η δυνατότητά τους να δημιουργούν κεφάλαια. Υποστήριξε, όμως, ότι το κλειδί για την αποκατάσταση των τραπεζικών κερδών δεν βρίσκεται στη νομισματική πολιτική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass