"ΛΟΥΚΕΤΑ" ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις 52 Κυριακές

Δημοσίευση: 27 Απρ 2017 7:25 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Απρ 2017 8:55
Σε συναγερμό έχει τεθεί ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας… Σε συναγερμό έχει τεθεί ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας…

Αντιδράσεις προκαλεί το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές τον χρόνο με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας με του θεσμούς. Μετά την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασαν τόσο την αντίθεσή τους προς την προοπτική αυτή όσο και την απορία για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί με νωπή την απόφαση του ΣτΕ.

" Τα τελευταία 7 τουλάχιστον χρόνια, έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να «μπαίνει» εμβόλιμη, περίπου στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, όταν οι ανοχές και οι δυνάμεις έχουν πλέον εξαντληθεί και βρισκόμαστε προ των πυλών του κλεισίματος της συμφωνίας" τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης.

"Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση: ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα. Για το εμπορικό κόσμο η απελευθέρωση της λειτουργίας των Κυριακών σημαίνει ακόμη περισσότερα λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση.

Αυτήν την φορά όμως, θέλουμε να σταθούμε περισσότερο απέναντι σε έναν πρόσθετο προβληματισμό: Όλοι γνωρίζουμε την υπ’ αριθμ. 100/2017 πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές, σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές. Η συγκεκριμένη απόφαση απαγορεύει στον οποιονδήποτε, είτε λέγεται Κυβέρνηση, είτε Θεσμοί να αντιμετωπίζουν την ξεχωριστή ημέρα που είναι η Κυριακή, ως μια κοινή «καθημερινή». Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ’ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με την βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων. Ας είναι βέβαιοι οι όψιμοι υποστηρικτές της απελευθερωμένης Κυριακής, ότι ως τέτοιον θα τον αντιμετωπίσουμε και εμείς.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Τις αρνητικές επιδράσεις που θα έχει στην λειτουργία της αγοράς και τη θεσμική παρέκκλιση που θα σημειωθεί αν επικρατήσει ενδεχόμενη, οριζόντια, πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής, επισήμανε με ανακοίνωσή της και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος,

Τα οικονομικά αποτελέσματα στην αγορά από τη λειτουργία των 8 Κυριακών το έτος, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, καταδεικνύουν σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών τα χρόνια εφαρμογής του μέτρου, ενώ δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να ισχύει η καθολική λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Είναι προφανές ότι η στοχοθεσία εκείνων που εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει αυτή τη μάχη χωρίς αστερίσκους και να μην κρυφτεί πίσω από άλλες ενδόμυχες διαπραγματευτικές προθέσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ συγκαλεί σήμερα έκτακτο προεδρείο προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειές της για το θέμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass