ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ… ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Στα δύο η αγορά για τις Κυριακές…

* Οι «γκρίζες ζώνες» και ο αντίλογος στην προωθούμενη ρύθμιση - Την προκλητική συνταγματική εκτροπή κατήγγειλαν χθες έμποροι και εργαζόμενοι καλώντας τα μέλη τους σε καθολική συμμετοχή στην απεργία - Συγκέντρωση μελών του ΕΣΛ σήμερα στις 10 π.μ.

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2017 22:22
Από τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου και των Εμποροϋπάλληλων ν. Λάρισας Από τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου και των Εμποροϋπάλληλων ν. Λάρισας

Με "πολεμική" διάθεση και έτοιμοι να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να σώσουν τις Κυριακές, μικρομεσαίοι έμποροι και εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα στην πρώτη μιας σειράς κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγείλει, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει ουσιαστικά, κατ΄ επιταγή των δανειστών, υπέρ της απελευθέρωσης της λειτουργίας της αγοράς.

Στην κινητοποίηση, που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα με 24ωρη απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων, που λόγω των εαρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων έχουν τη δυνατότητα να είναι σήμερα ανοιχτά, μετέχει και ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση που λαμβάνεται ερήμην τους και ερήμην των θεσμών της δικαιοσύνης της χώρας.

Η διοίκηση του συλλόγου μάλιστα για να αποτρέψει μεθοδεύσεις που θα οδηγήσουν τον κλάδο των μικρομεσαίων σε αφανισμό κάλεσε τα μέλη του να προχωρήσουν σε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων και να παρευρεθούν σε συγκέντρωση την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί στα γραφεία του συλλόγου (Φιλελλήνων 13), ώστε να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ χθες μαζί με τη διοίκηση των εμποροϋπαλλήλων, εξήγησε σε ειδική συνέντευξη, τους λόγους που ενίστανται στην προωθούμενη ρύθμιση.

 Παρενθετικά να σημειώσουμε πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του εμπορικού κόσμου έχουν αποφασίσει για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί και νέα δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ.

Η σημερινή κινητοποίηση πάντως, για ένα ζήτημα που μπαίνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για το οργανωμένο εμπόριο τα τελευταία επτά χρόνια, αποτελεί "κρας -τεστ" για την τοπική αγορά και μια βαρύνουσας σημασίας "αναμέτρηση" με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενώ θα δώσει την ευκαιρία στον εμπορικό κόσμο να μετρήσει τους φίλους του και τους εχθρούς του... Εν ολίγοις θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν πέρα από τις γνωστές εγχώριες και πολυεθνικές αλυσίδες του λιανικού εμπορίου, που ούτως ή άλλως τάσσονται υπέρ του μέτρου, υπάρξει και μερίδα Λαρισαίων εμπόρων που θα θελήσει να διαφοροποιηθεί και να λειτουργήσει σήμερα τα καταστήματα. Οι εκπρόσωποι του οργανωμένου εμπορίου πάντως όπως τόνισαν στη συνέντευξη, θα φροντίσουν να περιφρουρήσουν την απεργία…

 Σε κάθε περίπτωση και ενόψει των σημερινών εξελίξεων, που θα δώσουν την εικόνα και το στίγμα της αγοράς στο επίμαχο θέμα, ο εμπορικός κόσμος τελεί εν αναμονή του τελικού νομοθετήματος, βάσει του οποίου θα ξεκαθαρίσει σε ποιες περιοχές, ποια περίοδο και πόσες ακριβώς Κυριακές θα μπορούν να μένουν εν τέλει ανοικτά τα καταστήματα…

 Θυμίζουμε πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές, πέραν των 8, δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, σε τουριστικές περιοχές και μόνο για τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια έως 250 τ.μ. και δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δανειστές ενδιαφέρονται για τα εμπορικά καταστήματα, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές της Αττικής, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ώστε να μπορούν να ανοίγουν περί τις 32 Κυριακές τον χρόνο, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο.

ΟΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ

Το όλο θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό. Πέραν του ότι έχει αρκετές "γκρίζες ζώνες" αφήνοντας την αίσθηση στους εμπόρους ότι θα εξελιχθεί σταδιακά σε "δούρειο ίππο" για την πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών, όλο τον χρόνο και σε όλη τη χώρα, έχει και αντίλογο….

 Ως προς τις γκρίζες ζώνες για παράδειγμα, δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει σε άλλες περιοχές, πλην των τριών, που είναι τουριστικές και αν θα μπορούν να λειτουργήσουν πέραν των 8 Κυριακών, βάσει σχετικής απόφασης του αντιπεριφερειάρχη. Ούτε επίσης έχει διευκρινιστεί εάν μια περιοχή θα χαρακτηρίζεται τουριστική με βάση τον αριθμό των κλινών, άνω των 2.000 ή εάν οι τουρίστες ξεπερνούν τον μόνιμο πληθυσμό κατά 8%. Θυμίζουμε πως σήμερα το Π.Δ. του 1976 είναι αυτό που καθορίζει ακόμη ποιες περιοχές είναι τουριστικές. Για τον ν. Λάρισας, οι τουριστικές περιοχές είναι ο Δήμος Λάρισας, η Καρίτσα και η Ραψάνη…

ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ…

Στο επιχείρημα των πολλών κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λένε "ποτέ την Κυριακή" φοβούμενες περισσότερα "λουκέτα" αναπτύσσεται αντίλογος, κυρίως από "μεγάλους" και δη από όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Αν και για τους ίδιους η πλήρης απελευθέρωση, για το σύνολο του έτους, δεν θα είχε αξία και ενδεχομένως να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα, κυρίως στο κόστος λειτουργίας, ωστόσο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιλογή μοιάζει να έχει νόημα ακόμη και για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας σε ημέρες που δεν έχουν εμπορική κίνηση, επιλέγοντας να ανοίξουν Κυριακές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι μεγάλες επιχειρήσεις στη Λάρισα, δεν περιμένουν τις Κυριακές για να αναπτύξουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της υπόλοιπης αγοράς, ενώ αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο ως προς το ανθρώπινο δυναμικό τους εάν δεν τηρήσουν τα προβλεπόμενα. Όπως τονίζουν η απελευθέρωση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας ή και θα δώσει την ευκαιρία σε εργαζόμενους να ενισχύσουν το εισόδημά τους…

Οι μικρομεσαίοι βέβαιοι έχουν άλλη άποψη. Όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΛ Γιώργος Τσιαπλές η διεύρυνση των Κυριακών για αυτούς εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες εταιρίες, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και δεν προσφέρει καμία οικονομική - αναπτυξιακή προοπτική. Ξέχωρα ότι συνιστά συνταγματική εκτροπή καθώς έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Απόφαση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι η κυριακάτικη αργία αποτελεί «απαραβίαστο και αναντικατάστατο δικαίωμα» των εργαζομένων και των επαγγελματιών, που σχετίζεται όχι μόνο με την ανάγκη ανάπαυσης, αλλά συνολικά με τη διαϕύλαξη και ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της δυνατότητας οργάνωσης της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Η ΕΣΕΕ, η συνδικαλιστική τους οργάνωση μάλιστα, αποτιμώντας ποσοτικά και ποιοτικά το αποτέλεσμα της λειτουργίας των Κυριακών από τον Νοέμβριο του 2013, που ετέθη σε ισχύ η διεύρυνση του αριθμού τους, τα έκρινε ιδιαιτέρως φτωχά.

 Όπως έδειξαν οι έρευνες που έγιναν πρόκειται για μια νέα καταναλωτική συνήθεια που σε μια εποχή με χαμηλή αγοραστική κίνηση και ακόμη πιο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα δεν έχει θετική αντιπροσφορά. Σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν βοήθησαν τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνουν την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση σε περίοδο εκτεταμένης ύφεσης.

Παράλληλα δεν συνεισφέρουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά αντίθετα επιβαρύνει προσωπικά και επαγγελματικά τον επιχειρηματία καθώς η λειτουργία των καταστημάτων φαίνεται να έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη (Χριστούγεννα, Πάσχα), καθώς δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός αλλά εντείνεται η πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους. Ακόμα και οι δύο Κυριακές μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ανοιχτά τα καταστήματα φαίνεται ότι δεν δίνουν θετικό πρόσημο στην αγορά.

 Αν μέσα σε όλα αυτά προστεθούν και οι καταγγελίες των εμποροϋπαλλήλων, που όπως είπε η κ. Αγγελική Δασκαλάκη, πάνω από το 80% των εργαζομένων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή και χωρίς ρεπό, ενώ ένα ποσοστό πάνω από το 30% δεν αμείβεται καθόλου ούτε και για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας, γίνεται κατανοητό γιατί εκφράζονται για το αν τελικά η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι αναπτυξιακό μέτρο και δείγμα εκσυγχρονισμού…

 Το μέτρο αυτό, όπως τόνισε, χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής»…

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Τέλος να σημειώσουμε πως στη συνέντευξη που μετείχαν και οι Περ. Καζαντζίδης, Αγ. Τριγάζης από τη διοίκηση του ΕΣΛ και οι Ελ. Μακρή και Αθ. Τσεκούρας από τη διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, ζητήθηκε από τους βουλευτές Λάρισας να πάρουν θέση για το αν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση.

ΔΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Την αντίθεσή της στην κατάργηση της αργίας σημειώνει και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Σωματείου Ιδιωτικών-Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας.

Τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η κατάργηση της Κυριακής αργίας σημαίνει: κόλαση για τους εργαζόμενους, εξόντωση για τους μικρούς εμπόρους και εκατομμύρια νέα κέρδη για τα πολυκαταστήματα και τους μεγαλέμπορους».

Αντίθετοι οι χρυσοχόοι στη ρύθμιση των Κυριακών

Με την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ για τη σημερινή απεργία συντάσσεται ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων ν. Λάρισας. Όπως ανακοίνωσε, στην τακτική Γενική Συνέλευση της 23-7-2017 αποφάσισε με πλειοψηφία όπως τα καταστήματα των μελών του θα παραμείνουν κλειστά όλες τις Κυριακές του χρόνου, πλην των δύο Κυριακών, στις 24 και στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ενώ συντάσσεται με την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ για το κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, διαμαρτυρόμενοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της 17ης Μαΐου 2017.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass