ΕΜΠΟΡΟΙ-ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

«Κρυφτούλι» στην αγορά της Λάρισας

* Καταστήματα ανοιγόκλειναν και υπάλληλοι περίμεναν στα πεζοδρόμια να περάσει η «μπόρα» για να ξαναπιάσουν δουλειά

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2017 22:30

«Κρυφτούλι» με εντάσεις, λογομαχίες και ανοιγοκλείσιμο καταστημάτων ήταν η εικόνα που παρουσίαζε χθες Κυριακή η αγορά της Λάρισας. Παρά την προκήρυξη της απεργίας του εμπορικού κόσμου, για την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αρκετά καταστήματα κυρίως αλυσίδες επέλεξαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Ανάμεσά τους και κάποιοι λίγοι επιχειρηματίες της Λάρισας, που άνοιξαν αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Το ψυχροπολεμικό κλίμα, είχε διαφανεί από τις προηγούμενες ημέρες και η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, ήταν αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να σπάσει την απεργία. Παρότι η συμμετοχή στην απεργιακή πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη, είχε όμως μεγάλη δυναμική, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν αποφασισμένοι ακόμη και να κατασκηνώσουν με τα πανό τους έξω από τις επιχειρήσεις, που ήθελαν να σπάσουν την απεργία. Φυσικά οι εντάσεις δεν έλειψαν, με αποκορύφωμα τη στιγμή που Λαρισινή επιχείρηση εμπορίας καλλυντικών, φάνηκε απρόθυμη να κατεβάσει ρολά στο κατάστημα και όταν το έπραξε, έκλεισε και τους υπαλλήλους μέσα! Οι απεργοί, αντέδρασαν με συνθήματα κατά της εργοδοσίας και μπλόκαραν την είσοδο δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να φύγουν, εάν δεν βγουν οι εργαζόμενοι έξω. Μετά από μισή ώρα περίπου, ο ιδιοκτήτης άνοιξε την πόρτα για να βγουν οι εργαζόμενοι, κατέβασε τα ρολά, όμως δεν μάζεψε τα προϊόντα που βρίσκονταν σε καλάθια στον πεζόδρομο, ενδεικτικό της πρόθεσής του να ανοίξει το κατάστημα μετά την αποχώρηση των απεργών. Κάτι που τελικά έπραξε.

Εξάλλου, δεν ήταν η μοναδική επιχείρηση που έδρασε έτσι, αφού και οι μεγάλες αλυσίδες ρούχων, κατέβασαν ρολά βγάζοντας πελάτες και υπαλλήλους έξω, όμως κανείς υπάλληλός τους δεν αποχώρησε. Όλοι τους συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο Ρούσβελτ και Παπασταύρου, προφανώς περιμένοντας την εντολή να επιστρέψουν στα πόστα τους. Το κρυφτούλι συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι, με τα καταστήματα που είχαν ανοίξει, να κλείνουν τις πόρτες τους μόλις πλησίαζαν οι απεργοί, για να τα ανοίξουν λίγο αργότερα. Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Λάρισας αρκετοί ήταν οι έμποροι που «έκοβαν κίνηση» προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η αγορά τελικά θα ανοίξει. Κάποιοι μάλιστα, ειδοποίησαν τους υπαλλήλους τους να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, όταν όμως είδαν ότι οι περισσότεροι θα σεβαστούν την απεργία, τους έστειλαν στο σπίτι τους. Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γιώργο Τσιαπλέ, του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων με επικεφαλής την κ. Αγγελική Δασκαλάκη, στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΕΚΛ και αντιπροσωπεία της ΛΑΕ «όργωσαν» την αγορά διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια στον κόσμο, σχετικά με τα αιτήματά τους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Ο εμπορικός σύλλογος μέσω της ανακοίνωσής του, καλούσε τον κόσμο να μην προβεί σε καμία αγορά χθες Κυριακή επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα μπορεί να ψωνίζεις Κυριακή, αλλά αύριο θα εργάζεσαι Κυριακή. Στήριξε τις τοπικές επιχειρήσεις βάζοντας φρένο με τη στάση σου, στους σχεδιασμούς τους. Και μην ξεχνάς ότι με το ελληνικό εμπόριο, με τις χιλιάδες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συμβάλλει στην εργασία σε ποσοστό 20%».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων –Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας συμμετείχε στην απεργία διεκδικώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καλώντας τους εργαζόμενους να μην φοβηθούν να δώσουν τη μάχη της απεργίας, διατύπωσαν τις διεκδικήσεις τους που συνοψίζονται στα εξής:

-Νομοθετική κατοχύρωση Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζία ανοιχτά.

-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

-Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αναπλήρωση των απωλειών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

-Όχι στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.

-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Τελικά η χθεσινή η ημέρα απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι και η αγορά είναι διχασμένη αλλά και οι καταναλωτές. Πολλά τα πηγαδάκια χθες έξω από τα καταστήματα που άνοιξαν και έκλεισαν, με άλλους να υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί η Κυριακάτική αργία, το τελευταίο οχυρό του εργαζόμενου και με άλλους που θεωρούν ότι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους ακόμη και την Κυριακή. Οι εργαζόμενοι όμως ήταν τελικά εκείνοι που πλήρωσαν τη νύφη, αφού σαστισμένοι παρακολουθούσαν το κρυφτούλι των επιχειρηματιών με τους απεργούς, ανήμποροι να αντιδράσουν, αφού, ακόμη και αν δεν δούλευαν, παρέμεναν έξω από την εργασία τους, περιμένοντας να τους φωνάξουν να ξαναπιάσουν δουλειά, μετά την αποχώρηση των απεργών.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass