ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΧΘΕΣ Ο Γ.Γ. Α. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ

Τέλος η "ομηρία" των δικαιούχων κατοικιών του ΟΕΚ

* Σε ενάμιση μήνα η έναρξη της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2017 22:05

   Τις νέες ρυθμίσεις για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ, που αίρουν την πολυετή ομηρία εκατοντάδων οικιστών του νομού δίνοντας διέξοδο στο σύνθετο πρόβλημα της έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων καθώς και τους ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι ειδικές κατηγορίες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των οικισμών, παρουσίασε χθες από τη Λάρισα ο γ.γ. του Υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.


Στην πλατεία του οικισμού "Μ. Μερκούρη", των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, ο κ. Νεφελούδης, ο σύμβουλός του Μάριος Μουζάλας και το μέλος της επιτροπής εργατικών κατοικιών του Υπ. Εργασίας Πέτρος Αντωνάκος, ενώπιον των κατοίκων - δικαιούχων του τέως Οργανισμού, αναφέρθηκαν στο καθεστώς που επικρατούσε, μίλησαν για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να αποτυπώσουν με σαφήνεια τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και παρουσίασαν διεξοδικά στις ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο σε πάνω από 1.000 οικιστές των εργατικών κατοικιών του Αγ. Θωμά, της Γιάννουλης, των Φαρσάλων, του Αμπελώνα, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας να τελειώσουν τις εκκρεμότητες με τους τίτλους ιδιοκτησίας  και να πάρουν βαθιά "ανάσα" με τις οφειλές τους…
«Δεν χαρίζουμε, σπίτια, τόνισε ο κ. Νεφελούδης. Από το 1954 και μετά ο ΟΕΚ είχε κάνει 52.000 κατοικίες από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα  ενώ όλα αυτά τα χρόνια εισπράχθηκαν μόνο 41 εκ. από τα 450 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή σε όλη τη χώρα περίπου 8.000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα υποθηκευμένα σπίτια τους γιατί παρήλθε ο χρόνος αποπληρωμής, ενώ οι δανειολήπτες έχουν φορτωθεί με δανειακές υποχρεώσεις 70-75% πάνω από τις υποχρεώσεις  τους. Με τις ρυθμίσεις αυτές προσπαθήσαμε αφενός μεν ν' απελευθερώσουμε τους ανθρώπους, να μπορούν να πάρουν τα σπίτια τους με αξιοπρέπεια και αφετέρου να δημιουργήσουμε πηγές εσόδων για τον ΟΑΕΔ, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε σε νέα βάση το στεγαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού".
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του υπ. Εργασίας δια της οποίας ρυθμίζονται με ευνοϊκότερους όρους το ύψος και ο τρόπος αποπληρωμής των οφειλών όλων των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών στους οικισμούς του τέως ΟΕΚ, τελεί ήδη εν ισχύ ενώ αποτελεί συνέχεια προηγούμενης υπουργικής απόφασης, που προβλέπει τη δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ στα 304,41 ευρώ/τ.μ. Σε επόμενη φάση και το αργότερο σε ένα - ενάμιση μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.    
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προβλέπει τη δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, κτλ). Ενδεικτικά υπάρχει η έκπτωση 50% στους πολύτεκνους, η έκπτωση 20% για τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπως οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67%, ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α. και η παράταση αποπληρωμής για τους ανέργους τριών χρόνων κ.α.
Στις ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται και υπό την προϋπόθεση της ιδιοκατοίκησης α) Οικιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου, β) οικιστές, οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής, γ) οικιστές, με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, υπάρχει μέριμνα για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, όπως π.χ. οικογένειες που έχουν τρία και τέσσερα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και με κινητικά προβλήματα, καθώς και ειδική μέριμνα για ανέργους, ώστε, αν κάποιος μείνει άνεργος, να μπορεί να διακόπτει τη διαδικασία της καταβολής των δόσεων για έξι μήνες.
«Mε τις παλιές τιμές, η μέση τιμή σε όλους τους οικισμούς της Ελλάδας ήταν περίπου στα 735 ευρώ/τ.μ., εμείς, όμως, την καθορίσαμε στα 304,41 ευρώ/τ.μ. Αν υπεισέλθουν και οι μειώσεις, ανάλογα με τις κατηγορίες, συνταξιούχοι, κ.ά. οι τιμές μειώνονται κατά πολύ.  Παράλληλα, έδωσε και ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι «ένα σπίτι 100 τ.μ. θα κόστιζε, με τις παλιές τιμές, 73.500 ευρώ, ενώ τώρα κοστίζει 30.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι διευκολύνσεις, η τιμή θα είναι χαμηλότερη. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΟΑΕΔ θα έχει μεγάλη εισπραξιμότητα, για να μπορέσει να επανεκκινήσει τη διαδικασία για τα κοινωνικά προγράμματά του».  
Όπως επίσης διευκρινίστηκε όσοι μετά την παραλαβή των οριστικών παραχωρητηρίων, αποπληρώσουν εντός ενός έτους, έχουν έκπτωση στο συνολικό τίμημα κατά 50%, όσοι αποπληρώσουν στη διάρκεια δύο έως πέντε ετών, έχουν έκπτωση 40% και, όσοι αποπληρώσουν σε διάστημα έξι έως 10 ετών, έχουν έκπτωση 20%.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους, μετά από αιτιολογημένη αίτησή τους, να εξαιρούνται για διάστημα έξι μηνών τμηματικά και αθροιστικά όχι πέραν των τριών ετών, με ισόχρονη επιμήκυνση, από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης, χωρίς επιβολή τόκων υπερημερίας ή άλλου είδους κυρώσεις. Ενδεικτικά ως λόγοι ένταξης στη ρύθμιση αυτή αναφέρονται η απώλεια εργασίας, η μακροχρόνια ανεργία, η αδυναμία προς εργασία (ασθένεια) ή άλλη εξίσου σοβαρή αιτία που καθιστά αδύνατη για το δικαιούχο την παρακολούθηση της οφειλής του.
Στην περίπτωση που το ποσό που έχει καταβληθεί από τον δικαιούχο υπερβαίνει την τιμή παραχώρησης, δικαιούται επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού, εντός χρόνου που ορίζεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ανάλογα του προς επιστροφή ποσού και όχι πέραν των πέντε ετών.
Νωρίτερα ο κ. Νεφελούδης επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου μίλησε με στελέχη του κόμματος ενώ το μεσημέρι οι Μουζάλας και Αντωνάκος συναντήθηκαν με την περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ Ολγα Τσιούρβα με την οποία συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των σχετικών ρυθμίσεων.  Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass