ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά των Λαρισαίων

* Στα 772 € ανέβηκε ο μέσος φόρος - Παράταση έως 26 Ιουνίου, ένα μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ζητούν οι φοροτεχνικοί!

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2017 22:05

Ένα μήνα περίπου πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και με τους ρυθμούς της όλης διαδικασίας να παραμένουν ιδιαιτέρως χαλαροί, μιας και μόλις ένας στους τέσσερις φορολογουμένους έχει "ξεμπλέξει" με την εφορία, οι λογιστές ζητούν… παράταση.

Επικαλούμενοι ζητήματα που έχουν προκύψει με τους κωδικούς "037 και 021" που αφορούν στην εκκαθάριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αλλά και το ότι το έντυπο Ν δεν έχει εναρμονιστεί ακόμη με τις νέες αλλαγές και την απεικόνιση του νέου τρόπου υπολογισμού των δόσεων, θεωρούν πως η διεξαγωγή υποβολής των δηλώσεων των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων καθίσταται προβληματική…

Την ίδια στιγμή, από μια πρώτη εικόνα που έχουν οι Λαρισαίοι φοροτεχνικοί, από την συμπλήρωση των δηλώσεων, είναι πως τα φετινά εκκαθαριστικά αποτυπώνουν ζημιές  και κέρδη. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με υψηλά εισοδήματα, για τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια ενώ ελαφρύνσεις έχουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι επιβαρύνσεις στους αγρότες, που λίγοι για την ώρα έχουν προβεί στην υποβολή της δήλωσης,  προκύπτουν για όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα πάνω από 21.500 ευρώ ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις.

Όσον αφορά στην παράταση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) συγκεκριμένα σε επιστολή που έστειλε στην υφυπουργό Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου και στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή,  ζητά για τους λόγους αυτούς, να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία στις 26 Ιουλίου με το Δημόσιο να μην επιβαρύνεται ουσιαστικά καθώς η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Παρενθετικά σημειώνουμε πως η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ

 Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,6 εκ. δηλώσεις από τα 6,2 εκ. των δηλώσεων που υποβάλλονται κατ΄ έτος, με το μέσο φόρο των χρεωστικών εκκαθαριστικών να "ψηλώνει" συνέχεια και να προσεγγίζει πλέον τα 772 ευρώ. Σημειώνεται ότι εκτός από το φόρο εισοδήματος, στα χρεωστικά εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικότερα από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί , η μια στις τρεις (ποσοστό 35,13%) είναι χρεωστική (578.256), οι 270.408 δηλώσεις είναι πιστωτικές (ποσοστό 16.43%) με υποχρέωση επιστροφής φόρου 318 ευρώ και οι 797.222 δηλώσεις (ποσοστό 50,11% ή μία στις δύο δηλαδή) είναι μηδενικές. 

ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Πάντως από μια πρώτη αποτύπωση της εικόνας των εκκαθαριστικών που έκαναν φοροτεχνικοί της Λάρισας, η επιβαρύνσεις είναι κυρίως σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ ελαφρύνσεις υπάρχουν στα εκκαθαριστικά των επαγγελματιών.  

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανήκουν στους κερδισμένους των αλλαγών που έγιναν πέρυσι και η πλειονότητά τους διαπιστώνει πως ο φόρος είναι μικρότερος του περσινού.

Και αυτό γιατί τα εισοδήματα του 2015 φορολογήθηκαν με συντελεστές 26-33%, ενώ τα εισοδήματα του 2016 φορολογούνται με συντελεστές από 22% έως και 45%. Έτσι, με την εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή 22% αντί 26%, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 32.000 € διαπιστώνουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 200 έως και 764 ευρώ. Πάντως η αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 75% στο 100% περιορίζει κάπως τις φοροελαφρύνσεις αυτές. Για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 32.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις είναι αυξημένες, τόσο εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης όσο και λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Τα εκκαθαριστικά πάντως της πλειοψηφίας των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι "βαρύτερα" σε σχέση με πέρυσι. Και λόγω των νέων συντελεστών φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης και λόγω των μειωμένων αφορολόγητων ορίων 

 Εννοείται βεβαίως πως όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο. Θυμίζουμε πως τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ 35% (από 33%) για εισόδημα από 12.001 έως και 35.000 ευρώ, και 45% (από 33%) για εισόδημα που ξεπερνά τα 35.001 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ, ενώ πέρυσι πλήρωσε φόρο 1.100 ευρώ, φέτος για το ίδιο εισόδημα πληρώνει 1.500 ευρώ, επιβαρυνόμενος με πρόσθετο φόρο 400 ευρώ…

PINAKAS 1 DHLVSEIS GIA 15

 

PINAKAS 2 DHLVSEIS GIA 15

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass