ΣΤΗ "ΣΕΝΤΡΑ" ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠΕΝ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Στον "αέρα" ιδιοκτησίες σε Τύρναβο και Φάρσαλα

* "Με την άρνηση συνεργασίας δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών καθώς ωθούνται στην υποβολή αντιρρήσεων" τονίζει σε επιστολή του

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2017 22:05

Στη "σέντρα" τις δημοτικές αρχές του Τυρνάβου και των Φαρσάλων, που μαζί με άλλους 49 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, δεν δήλωσαν τα σχέδια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών πινάκων έβγαλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Σωκράτης Φάμελλος.

Οι συγκεκριμένοι δήμοι, αν και έληξε ο προβλεπόμενος χρόνος υποβολής των σχεδίων στο Κτηματολόγιο, αδιαφόρησαν, αφήνοντας επί της ουσίας "ακάλυπτη" την κατοικία των δημοτών τους που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων, υποχρεώνοντας εκ των πραγμάτων τους δημότες να αναλάβουν οι ίδιοι  δράση, προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Φάμελλος στη συνέντευξη που έδωσε στην "Ε" την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα είχε κρούσει το "καμπανάκι" για τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποδίδοντας τις καθυστερήσει σε αδιαφορία κάποιων δήμων, ωθώντας εν μέρει τους πολίτες σε υποβολή αντιρρήσεων και σε οικονομική επιβάρυνση.

  "Σήμερα είχε τονίσει ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, είναι αναρτημένοι χάρτες στο 35% της χώρας, εντός του έτους αναρτάται το 17% και ανατίθεται η μελέτη και των υπολοίπων. Με βάση τις ανάγκες και τις προτάσεις πολιτών και κύρια των ανθρώπων της υπαίθρου, δημιουργήσαμε λύσεις και δίνουμε χρόνο, έως τις 27 Ιουλίου 2017, να εφαρμοστούν. Αυτοί που καθυστερούν ιδιαίτερα είναι οι Δήμοι θίγοντας τα συμφέροντα των πολιτών στις οικιστικές πυκνώσεις".

   Χθες ο κ. Φάμελλος επανήλθε και με επιστολή του προς τους ΟΤΑ και τους θέτει προ των ευθυνών τους. Όπως επισημαίνει, στην επιστολή παρότι έληξε σήμερα η χρονική παράταση που είχε δοθεί με το Νόμο 4467/17, διαπιστώνεται ότι το 42,5% των Δήμων που τους αφορά το θέμα δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώσεις τους για το έργο των δασικών χαρτών.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας νέα και τελευταία παράταση για την περίοδο ανάρτησης των δασικών χαρτών, έως 27 Ιουλίου 2017. Συγκεκριμένα, με βάση ανάλυση που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπίστωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου το 57,5% των Δήμων με ανάρτηση δασικού χάρτη (δηλαδή 69 δήμοι) είχε ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλέπεται από τον Μάιο του 2016, μετά την ψήφιση του νόμου 4389/2016. Οι υπόλοιποι 51 δήμοι δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτεί ο νόμος και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους, σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων. Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημερώνει για πολλοστή φορά και προσωπικά τον/την κάθε Δήμαρχο, ότι :

* Η οριοθέτηση στο χάρτη εκ μέρους του δήμου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως συνεπάγεται αυτόματα τη μη κατάρτιση δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων, ενώ η οριοθέτηση άλλων σχεδίων πόλεως και οικιστικών πυκνώσεων συνεπάγεται αυτόματα τη μη ανάρτηση του δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων και τη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων δόμησης εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε επόμενο στάδιο.

Με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας οι Δήμοι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στο δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις, δεν θα ήταν αναγκαία. Παράλληλα, δυσχεραίνεται και το έργο των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης, ενώ ο νομοθέτης επέλεξε να εξεταστούν αυτές οι περιοχές με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια σε επόμενο χρονικό στάδιο, και να προχωρήσει η κύρωση των δασικών χαρτών στον εκτός οικισμών χώρο.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ

Οι 51 δήμοι οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί είναι οι: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, Αν. ΜΑΝΗΣ, ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ, ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΒΟΪΟΥ, Β. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, Β. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΔΟΞΑΤΟΥ, ΔΥΤ. ΜΑΝΗΣ, ΔΩΔΩΝΗΣ, ΕΔΕΣΣΗΣ, ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ, ΕΟΡΔΑΙΑΣ, ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΖΑΧΑΡΩΣ, ΙΛΙΟΥ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ, ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ, ΝΟΤ. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΗΣ, ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ, ΠΥΡΓΟΥ, ΣΙΘΩΝΙΑΣ, ΣΙΦΝΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΠΑΡΤΗΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ, ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΦΑΡΣΑΛΩΝ, ΧΙΟΥ και ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι αυτοί οι δήμοι μέχρι τις 27 Ιουλίου θα πρέπει να 'έχουν ανταποκριθεί και να καταθέσουν τις οικιστικές πυκνώσεις, ειδάλλως τη νύφη θα την πληρώσουν οι δημότες τους.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass