ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Σε αναβρασμό εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής

* «Στην απώλεια των επικουρικών συντάξεων οδηγεί η τακτική της τράπεζας» κατήγγειλε η διοίκηση του συλλόγου

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2017 22:03
Από την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε χθες ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων στη Λάρισα Από την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε χθες ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων στη Λάρισα

Με 24ωρη απεργία, που είχε καθολική συμμετοχή και στα 14 υποκαταστήματα στον νομό και με δυναμική συγκέντρωση χθες το πρωί έξω από τα κεντρικό κατάστημα της Εθνικής, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Λάρισα, εκδήλωσαν την αντίδρασή τους στην απόφαση της διοίκησης  της τράπεζας να διακόψει από τον τρέχοντα μήνα τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του Λογαριασμού Επικούρησης και επί της ουσίας να θέσει εν αμφιβόλω τις επικουρικές συντάξεις τους.  Σε πανό μάλιστα που ανήρτησαν στην κεντρική είσοδο του υποκαταστήματος της οδού Παπαναστατίου, ενδεικτικό της αγωνίας τους, ζητούσαν να μην καταργηθούν… τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.


Να σημειώσουμε πως η διοίκηση της Τράπεζας μέσω επιστολής ενημέρωσε συνταξιούχους και εργαζόμενους ότι η ΕΤΕ αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές παροχές του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού της ΕΤΕ) μετά τον Οκτώβριο του 2017, με κύριο επιχείρημα τον κίνδυνο βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Η πανελλήνια διοίκηση του σωματείου εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ), που σύσσωμη παρευρέθηκε στη Λάρισα, κατήγγειλε τη διοίκηση της Εθνικής πως επιχειρεί να οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση τους συνταξιούχους της και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της μόνο τις επιθυμίες του ΤΧΣ, του SSM και της τρόικας.
«Καλούμε τη διοίκηση να αποσύρει τώρα το τελεσίγραφο, να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων  και να δώσει σαφείς απαντήσεις που θα οδηγούν σε λύσεις» τόνισαν ο πρόεδρος Γιώργος Αρβανίτης και ο γ.γ. του συλλόγου (ΣΥΕΤΕ) Θύμιος Παπαγιάννης, διαμηνύοντας πως θα προβούν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να μη σταματήσει η καταβολή της επικούρησης.
 Σημειώνεται πως προ ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να συμφωνήσουν στην κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ και τη μεταφορά της Επικούρησης στο ΕΤΕΑΕΠ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου για παροχή πρόσθετης σύνταξης. Επικαλέστηκε μάλιστα, την αδυναμία χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ και του ελλείμματός του, περίπου 111 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, πηγές της ΕΤΕ, επεσήμαναν ότι η τράπεζα δεν έχει καμία υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του επικουρικού, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για χρηματοδότηση αλλά για «δάνειο». Υποστηρίζουν ότι ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί λογαριασμό- πρόγραμμα καθορισμένων εισφορών, χωρίς να υφίσταται νομική δέσμευση της Εθνικής ή εγγυητική ευθύνη της για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων του. Τονίζουν δε, ότι σε καμία άλλη τράπεζα δεν υπάρχει τέτοιο καθεστώς, ενώ επισημαίνουν ότι αυστηρή σύσταση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος έχει αποστείλει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).
Παρενθετικά επίσης να θυμίσουμε πως η απόφαση τη διοίκησης προκάλεσε και την παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα στη διοίκηση της Εθνικής να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ώστε να βρεθεί λύση αναφορικά με την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ. «Ο ΛΕΠΕΤΕ στήριξε την τράπεζα όλα τα χρόνια, από τη δημιουργία του ακόμα», είπε ο υφυπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι για τη χρηματοδότησή του οι εργαζόμενοι της Εθνικής αγόρασαν μετοχές της ΕΤΕ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass