ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στο στόχαστρο αφορολόγητο και τεκμήρια

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2017 15:00

Σειρά νέων μέτρων στη φορολογία μαζί με την εφαρμογή περίπου 150 προαπαιτούμενων περιλαμβάνει η τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου. Το αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί από τη δεύτερη αξιολόγηση σχετικά με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί εκ των προτέρων για την διετία 2019 -2020. Έτσι, αν το Μάιο του 2018 που θα γίνει η εκτίμηση για την πορεία των δημοσιονομικών για το 2019 το ΔΝΤ κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να νομοθετήσει.

Στα φορολογικά, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν τα εξής:
* ΦΠΑ: Να μειωθεί η γραφειοκρατία στο ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Υπάρχει η δέσμευση ολοκληρωθεί η μελέτη για την αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο είναι στις 10.000 ευρώ και μελετάται η αύξησή του στις 25.000 ευρώ.
* Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων: Θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των κινήτρων στην φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.
* Αφορολόγητο όριο: Μέχρι το Μάιο του 2018 οι θεσμοί ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να θεσπιστεί διάταξη η οποία θα ορίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει προγραμματισθεί για το 2020, μπορεί να επισπευσθεί για το 2019. Αν οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 τότε το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή ότι από το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ τον μήνα. Αν όμως υπογραφεί η πρόσθετη δέσμευση και ψηφιστεί και αυτή από τη Βουλή τότε η μείωση θα προβλέπεται ρητά ότι θα μπορεί να έρθει από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων.
* Τεκμήρια διαβίωσης: Υπάρχει δέσμευση για επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης.
*Αντικειμενικές αξίες: Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές στα ακίνητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος παραμένει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Σε ό,τι αφορά στον εισπρακτικό στόχο, αυτός παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.
* Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι πλειστηριασμοί που θα γίνονται για χρέη στο δημόσιο θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτούς που κάνουν ιδιώτες και τράπεζες. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει η τιμή εκκίνησης να είναι η εμπορική αξία, ενώ θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη στο δημόσιο. Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητός της, έως τον Απρίλιο του 2018.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass