ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ "ΖΕΣΤΟ" ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Αρχισαν οι προσφορές, ακολουθούν οι εκπτώσεις

* Αυξημένη έως 10% η αγοραστική κίνηση στις γιορτές - Στα ίδια επίπεδα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και πεσμένη στον Βόλο

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2018 22:32

Με προσφορές και ειδικές τιμές σε επιλεγμένα είδη, εμπορικά καταστήματα της Λάρισας προσπαθούν από την περασμένη Τετάρτη να κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον των καταναλωτών την εβδομάδα μετά τις γιορτές. Οι αναγγελίες των προσφορών έκαναν την εμφάνισή τους σε αρκετές βιτρίνες καταστημάτων "προαναγγέλλοντας" επί της ουσίας την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που επισήμως ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

Η ανάγκη για αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και περισσότερο της ρευστοποίηση των εμπορευμάτων, έφεραν νωρίτερα τις εκπτώσεις  σε όλους σχεδόν τους κλάδους, αναγκάζοντας την πλειοψηφία των ιδιοκτητών να ενταχθεί στον ανταγωνισμό των προσφορών για να μη χάσουν τους πελάτες τους…

Να σημειώσουμε πως το καθεστώς των προσφορών έχει απελευθερωθεί με μόνη προϋπόθεση τον περιορισμό της ποσότητας των προσφερόμενων ειδών στο 50% του δυναμικού του καταστήματος. Οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Ωστόσο κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα.

Να σημειώσουμε επίσης πως οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου αλλά στη Λάρισα θα ενσωματωθούν και 5 ημέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οπότε ουσιαστικά θα λήξουν τη Δευτέρα 5 Μαρτίου.

  Στο μεταξύ χθες κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα μ΄ αυτή στη Λάρισα η αγοραστική κίνηση ήταν αυξημένη έως 10% σε σχέση με πέρυσι, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα ενώ στο Βόλο η κίνηση ήταν μειωμένη από 11 έως 20%. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο έως  5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο ενώ σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά εμφανίζεται ανοδική τάση σε αρκετές περιοχές της χώρας σε σχέση με την περυσινή χρονιά. 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το σύνολο των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο κινήθηκε στα ίδια και οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι, ενώ σε τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς,  σε μία στις τρεις  παρέμεινε σταθερός και πέντε στις δέκα πραγματοποίησε μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι.  Πιο αναλυτικά: 

 * Για το 55% των επιχειρήσεων, οι πωλήσεις είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμες ενώ για το  42% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις μειώθηκαν.

* Οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι για το 42% των επιχειρηματιών, ποσοστό  αισθητά μειωμένο, έναντι του αντίστοιχου ποσοστού το 2016 (76%).

* Η  καλύτερη περίοδος  των εορτών από άποψη αγοραστικής κίνησης,  σύμφωνα με τη γνώμη των επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου, ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (46%), ενώ για ένα σημαντικό ποσοστό (29%), η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

* Σχεδόν οι 6 στους 10 επιχειρηματίες πραγματοποίησαν προσφορές στα καταστήματα τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ποσοστό  διπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι.

* Η επιπλέον Κυριακή της 17ης  Δεκεμβρίου που λειτούργησαν  τα εμπορικά καταστήματα κατά τη φετινή  εορταστική περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι, δεν φαίνεται να επηρέασε το ήμισυ του επιχειρηματικού κόσμου.

* Από τις επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν σε σύγκριση με την περυσινή χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο, μία στις δέκα είχε πτώση πωλήσεων έως και 10%, μία στις τρεις ανέφερε ότι η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ 10% με 20%, μία στις τέσσερις μεταξύ 20% με 30% .

 * Η καλύτερη περίοδος των εορτών σύμφωνα με τη γνώμη του εμπορικού κόσμου ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα σε ποσοστό 46%, ενώ το 29% των επιχειρηματιών δήλωσαν ότι η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς υπήρχε εντονότερη αγοραστική κίνηση. 

* Σαφώς πιο ρεαλιστικός  φάνηκε φέτος ο εμπορικός κόσμος όσον αφορά τις προσδοκίες που είχε για την χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο.  Ένας στους δύο εκτιμούσε ότι η αγορά θα κινηθεί σε μέτρια επίπεδα και ένας στους πέντε σε χαμηλά επίπεδα. 

 * Σχεδόν διπλάσιο βρέθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν προσφορές κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, σε σύγκριση με την περυσινή έρευνα. Συγκεκριμένα το 57% των επιχειρήσεων διέθεσαν κάποια από τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές ώστε να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό. Το ύψος των προσφορών για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, κυμάνθηκε είτε μεταξύ 10% έως 20%, είτε μεταξύ 20% έως 40%.

* Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων να λειτουργήσει το κατάστημά τους και τις τρεις Κυριακές κατά τη διάρκεια των εορτών. Ένας στους τρεις άνοιξε την επιχείρησή του δύο από τις τρεις Κυριακές και ένας στους δέκα είτε άνοιξε μία Κυριακή είτε καμία. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass