ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

«Ανάπτυξη με κοινωνική βιωσιμότητα»

* Ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2018 22:04

«Το δικό μας μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να διαθέτει κοινωνική βιωσιμότητα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη» την επόμενη ημέρα των μνημονίων.

Ο κ. Τσακαλώτος, αναπτύσσοντας το θέμα «Εξοδος και ανάπτυξη: Πώς και με ποιους» ξεκίνησε την ομιλία του στο κατάμεστο ΔΩΛ, σημειώνοντας αρχικά την αισιοδοξία του για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, με ημερομηνία – ορόσημο, όπως είπε την 21η Ιουνίου, με αφορμή και τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Τα τέσσερα κομμάτια του παζλ» όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος «για να βγούμε τον Αύγουστο, αποτελούν η 4η αξιολόγηση, η απόφαση για το χρέος που θα δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, η μέθοδος της εξόδου και το τέταρτο κομμάτι, αποτελεί η ολιστική αναπτυξιακή μας πολιτική».

Ο υπουργός Οικονομικών επικεντρώθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης, κάνοντας νωρίτερα αναφορές στα «αίτια κατάρρευσης του παλαιού μοντέλου το 2009», με αφορμή «και το πελατειακό κράτος που αποτέλεσε εχθρό της ανάπτυξης». Με αφορμή τη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis τόνισε πως είναι μια ευκαιρία «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών» στον πολιτικό κόσμο, διαφορετικά «θα βγούνε κερδισμένες δεξιές, εθνικιστικές, λαϊκιστικές δυνάμεις όπως η Χρυσή Αυγή».

«Χρειαζόμαστε δομικές αλλαγές» πρόσθεσε ο ομιλητής, με «ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης αξιόπιστο στους θεσμούς, στα κράτη – μέλη, στις αγορές και πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία». Πρέπει να αξιοποιηθεί η πείρα των παραγωγικών δυνάμεων, «η εμπειρία των φορέων της οικονομίας» τόνισε με αφορμή τις χθεσινές επαφές που είχε στη Λάρισα, πρέπει να υπάρξει «ένα πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής» κάνοντας παράλληλα αναφορές στον αγροτικό τομέα, με την ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών όπως και με την ενίσχυση των Συνεταιριστικών Τραπεζών ως αντισυστημικές.

«Οι αλλαγές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν θέματα όπως το κοινωνικό έλλειμμα γιατί μπορεί να έχεις ανάπτυξη και παράλληλα να έχεις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού. Να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις. Το δικό μας μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να διαθέτει κοινωνική βιωσιμότητα.

Προκαλέσαμε σημαντικά προβλήματα σε τμήμα της μεσαίας τάξης» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του «για αυτό και χρειάζεται διαρκής αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος ενώ θα γίνουν μειώσεις φόρων στα μεσαία στρώματα. Ως κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας, αυξάνονται οι επενδύσεις, το βασικό είναι να είμαστε αξιόπιστοι σε ανθρώπους σαν εσάς» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σε ερωτήσεις από το ακροατήριο με εξαίρεση την ερώτηση για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όπου παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τη Μακεδονία.

Στην εκδήλωση, που άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκ. Παπαδόπουλος, ο Συντονιστής της Αποκεντρωνμένης Διοίκησης Νίκ. Ντίτορας, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Χρ. Ισαακίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλος, ο διοικητής της 5ης ΤΥΠΕ Ν. Αντωνίου, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, οι δήμαρχοι Αγιάς Αντ. Γκουντάρας και Τυρνάβου Π. Σαρχώσης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκατοντάδες Λαρισαίοι.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass