ΖΗΤΗΣΑΝ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2018 22:08
Στη γραφειοκρατία και σε αρμοδιότητες – πόρους εστίασαν περιφερειάρχης Θεσσαλίας και δήμαρχος Λαρισαίων κατά τις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Στη γραφειοκρατία και σε αρμοδιότητες – πόρους εστίασαν περιφερειάρχης Θεσσαλίας και δήμαρχος Λαρισαίων κατά τις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών

Θέματα που εμποδίζουν την ταχύτερη υλοποίηση έργου αλλά και τα οικονομικά των ΟΤΑ, κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχε χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόσο με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό όσο και με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη.

Ο κ. Τσακαλώτος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Λάρισα, επισκέφθηκε την Περιφέρεια και το Δήμο Λάρισας, όπου ενημερώθηκε από τους δυο αιρετούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το πολυδαίδαλο νομικό καθεστώς και τη γραφειοκρατία που έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση έργου προς όφελος των πολιτών αλλά και τις περικοπές στους πόρους των ΟΤΑ.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Αγοραστός επισήμανε στον κ. Τσακαλώτο ότι «κατά 401 εκατομμύρια ευρώ υπολείπεται των θεσμοθετημένων - με βάση τον ν. 3852/10 («Καλλικράτης») - πόρων των Περιφερειών η χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό του 2018».

Για να διευκρινίσει πως «ενώ στις Περιφέρειες αναλογεί χρηματοδότηση 1,1 δισ. ευρώ, 505,9 εκατομμύρια από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Εισοδήματος (το 4,2% των 12,4 δισ. ευρώ) και 633,8 εκατ. ευρώ από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (το 4% των 15,8 δισ. ευρώ), από τον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται χρηματοδότησή τους με μόλις 738 εκατ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Κι αυτά, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν καθώς στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών παρατηρείται το φαινόμενο οι αποδόσεις στις Περιφέρειες να είναι μικρότερες των προβλέψεων, όπως επισημάνθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας».

Να διευκρινισθεί πως η ΕΝΠΕ ζητά συνάντηση με τους κ. Τσακαλώτο και Σκουρλέτη, διεκδικώντας «την απόδοση στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό του 2018 του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων», «τη χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών των Περιφερειών, που έχει σταματήσει την τελευταία 5ετία αν και προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο» και, «την απρόσκοπτη και έγκαιρη καταβολή των προβλεπόμενων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Για να επισημάνει ακόμη ο κ. Αγοραστός ότι οι παρακρατηθέντες πόροι από περιφερειακή αυτοδιοίκηση, από 66,9 εκατ. ευρώ το 2011 ανήλθαν σε 449,6 εκατ. ευρώ το 2017 και το σύνολο, στο διάστημα 2011-17, ανέρχεται σε 1.837.245.484 ευρώ.

Ο κ. Αγοραστός, στο πλαίσιο της συνάντησης, αναφέρθηκε επίσης και στο «τι χρειάζεται η χώρα για έξοδο από την κρίση» για να επικεντρωθεί στη «μείωση των φορολογικών συντελεστών» λέγοντας ότι «επί επτά χρόνια συνεχόμενα αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και από την άλλη μειώνονται τα έσοδα του κράτους. Στη μείωση του ασφαλιστικού κόστους καθώς το μεγάλο ασφαλιστικό κόστος αυξάνει την αδήλωτη, μαύρη, εργασία». Στις τράπεζες όπου «δεν μπορεί να γίνονται συνέχεια ανακεφαλαιοποιήσεις και επί της ουσίας να μην έχουμε ανοικτές τράπεζες, να μην έχουμε ρευστότητα, να μην έχουμε χρηματοδοτήσεις αποταμιεύσεις». Στη σταθερότητα καθώς «όσα κίνητρα και να δοθούν αν δεν υπάρχει πολιτική, οικονομική, φορολογική και κοινωνική σταθερότητα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη».

Στον αναπτυξιακό νόμο, στην ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, στην πάταξη της γραφειοκρατίας. Για τη χρηματοδότηση ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «υπάρχουν διάφορα μέτρα που “τρέχουν” για ενισχύσεις αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων, αυτά πρέπει να γίνονται στοχευμένα και να είναι διαθέσιμα για όλους. Γιατί στην ουσία δεν υπάρχει χρηματοδότηση καθώς η χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους επενδυτές».

Τέλος, ζήτησε «μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών, με ιδιαίτερη προσοχή μετά στις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας. Βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων» αλλά και να «σταματήσει η πολυνομία και κακονομία. Η ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας είναι εξαιρετικά προβληματική και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην ίδια την υγεία της δημοκρατίας» καθώς υπάρχουν «νόμοι κακογραμμένοι γεμάτοι αντιφάσεις και άσχετες τροπολογίες».

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος επισκέφθηκε το Δημαρχείο Λάρισας, όπου ο κ. Καλογιάννης έθιξε επίσης προβλήματα (πολυνομία, ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, γραφειοκρατία κλπ) που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Με αφορμή το νομοσχέδιο Σκουρλέτη, ο κ. Καλογιάννης σημείωσε επίσης θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ελεγκτής Νομιμότητας κ.α.) όπως και το ρόλο «που μπορεί να διαδραματίσει η Τ.Α. στη νέα περίοδο για τη χώρα».

Στις επαφές τον κ. Τσακαλώτο συνόδευαν ο βουλευτής Λάρισας Νίκ. Παπαδόπουλος , τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Παπαγεωργίου, Βασ. Ζωγράφος και Μάνθ. Σαρρής, ενώ παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, ο διευθυντής της Περιφέρειας Κ. Μέγας, οι αντιδήμαρχοι Παν. Νταής, Δημ. Μαβίδης, Θαν. Αδαμόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αννυ Ψάρρα και Γ. Κωσταρόπουλος.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass