ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Περίμεναν από τις 5.30 το πρωί … τα 120 ευρώ

* Αγανάκτηση και ταλαιπωρία για το αν θα εξυπηρετηθούν με αλφαβητική σειρά ή προτεραιότητα - Αλαλούμ με συνταξιούχους που αποχωρούσαν και επέστρεφαν - Πληρωμές και σε όσους διέθεταν κάρτα

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 8:13




Του Γιώργου Νούλη
Θλιβερές εικόνες, με εκατοντάδες συνταξιούχους να συνωστίζονται έξω από τις τράπεζες, προσπαθώντας να πάρουν 120 ευρώ από την πενιχρή σύνταξή τους, οργή, αγανάκτηση, ταλαιπωρία και ένα απίστευτο αλαλούμ εξαιτίας μιας αλλοπρόσαλλης απόφασης, που γνωστοποιήθηκε τα ξημερώματα, εκτυλίχθηκαν χθες στη Λάρισα. Αυτό που συνέβαινε έξω από τα υποκαταστήματα των περισσότερων τραπεζών, που άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν όσους συνταξιούχους δεν είχαν κάρτα ανάληψης, δεν ήταν μόνο ντροπιαστικό αλλά εξευτελιστικό και σοκαριστικό!
Για μια χώρα που και επισήμως, σύμφωνα με τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης αφού δεν έχει πληρώσει το ΔΝΤ και είναι εκτός ευρωπαϊκού προγράμματος, αλλά θέλει και επιδιώκει να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτό που συνέβη χθες δεν παραποιεί τιμή σε κανέναν…
Ο συνωστισμός των συνταξιούχων έξω από τα 10 καταστήματα της Εθνικής, της Αlpha, της Eurobank και της Πειραιώς στη Λάρισα ήταν απίστευτος, οι περισσότεροι εκ των οποίων μετέβησαν εκεί από τις 5.30 τα ξημερώματα, 2,50 ώρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα των τραπεζών, για να πιάσουν σειρά και να εξυπηρετηθούν άμεσα. Ο πραγματικός λόγος της εσπευσμένης άφιξής τους όμως ήταν ο φόβος και η αγωνία πως αν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας χειροτέρευαν, υπήρχε κίνδυνος να μην πάρουν ούτε και τα 120 ευρώ. Ο φόβος αυτός πάντως δεν επιβεβαιώθηκε και όσοι μετέβησαν χθες στις τράπεζες πήραν όλο το ποσό που δικαιούνταν…
Η κατάσταση στην Attica Bank ήταν σαφώς καλύτερη, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων που εξυπηρετείται από τη συγκεκριμένη τράπεζα και μικρός είναι και η πλειοψηφία αυτών διαθέτει κάρτα, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα αντιμετώπισαν δυσκολίες.
Το πρώτο σοκ για τους συνταξιούχους ήταν όταν είδαν αναρτημένο έξω από τα καταστήματα των τραπεζών πως θα εξυπηρετηθούν με αλφαβητική σειρά και πιο συγκεκριμένα, χθες θα εξυπηρετούντο οι συνταξιούχοι που το επώνυμό τους ξεκινούσε από Α έως Ι, σήμερα όσων το επώνυμο ξεκινά από Κ έως Μ και αύριο την Παρασκευή από Ν έως Ω. Η συγκεκριμένη απόφαση, ελήφθη στη μία τα ξημερώματα και οι συνταξιούχοι δεν το γνώριζαν εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα πολλοί αρχικά να φύγουν για να επιστρέψουν αργότερα... όταν πλέον η αλφαβητική σειρά καταστρατηγήθηκε, εξαιτίας της θύελλας αντιδράσεων που ξεσήκωσε. Είχε όμως προλάβει να προκαλέσει αναταραχή, εκνευρισμό και φωνές. Να σημειώσουμε πως η αλφαβητική εξυπηρέτηση των συνταξιούχων αναιρούσε για άλλη μια φορά τις τελευταίες ημέρες, τις κυβερνητικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν το σύνολο της σύνταξης, μια μέρα μετά την Δευτέρα, υποστήριζαν ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ σωρευτικά για τις ημέρες περιορισμού (δηλαδή χθες θα μπορούσαν να λάβουν 180 ευρώ, τα 60 ευρώ ανά ημέρα, σήμερα 240 ευρώ κοκ) αλλά προχθές αιφνιδιαστικά καθορίστηκε όριο 120 ευρώ για όλη την εβδομάδα.
Το πρόβλημα αυτό όμως δεν ήταν και το μοναδικό. Οι τράπεζες εννοείται πως άνοιξαν χθες μόνο για όσους συνταξιούχους δεν είχαν κάρτα. Όμως, πληρωμή συντάξεων γινόταν… κατ' εξαίρεση και για όσους διέθεταν κάρτα και δεν είχαν καταφέρει έως τώρα να στηθούν στις καθημερινές "ουρές" των ΑΤΜ. Και αυτό γιατί οι τραπεζικοί δεν μπορούσαν να ξέρουν εκ των προτέρων ποιοι διαθέτουν κάρτα και ποιοι όχι...
Όταν έγινε αυτό γνωστό όμως, στα καταστήματα μετέβαιναν και όσοι είχαν λάβει ήδη κάποιο ποσό της σύνταξης και πίστευαν ότι θα μπορούσαν να λάβουν και άλλα 120 ευρώ με αποτέλεσμα να φτάνουν μετά από ώρα στα γκισέ και να φεύγουν απογοητευμένοι χωρίς χρήματα… Την ίδια στιγμή, εντός των τραπεζών, παρεισέφρησαν και πολίτες, καθώς ουδείς μπορούσε να καταλάβει αν ήταν συνδικαιούχοι ή πληρεξούσιοι των συνταξιούχων, βγάζοντας χρήματα από τα ΑΤΜ που υπήρχαν στο εσωτερικό τους, αφήνοντας τις "ουρές" για τους άλλους…
Επίσης δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που προσήλθαν σήμερα στις τράπεζες για να ζητήσουν τη διεκπεραίωση άλλης υπόθεσής τους, αλλά δεν τους άφησαν να μπουν μέσα.
Η κατάσταση στις περισσότερες τράπεζες άρχισε να ομαλοποιείται μετά τις 12 το μεσημέρι και καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποιήσεως καμίας άλλης τραπεζικής συναλλαγής, το ωράριο εργασίας επιμηκύνθηκε και η πλειοψηφία των συνταξιούχων εξυπηρετήθηκε από χθες. Σήμερα και αύριο τα συγκεκριμένα καταστήματα θα είναι εκ νέου ανοικτά αλλά εικόνες σαν τις χθεσινές δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Να σημειώσουμε ότι έξω από τα καταστήματα των τραπεζών, υπήρχε διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης, αλλά και τραπεζοϋπάλληλοι προκειμένου να διευκολύνουν τους συνταξιούχους, ενώ όσοι επισκεφτούν το επόμενο διήμερο τις τράπεζες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεκτό νομιμοποιητικό έγγραφο και το βιβλιάριο τους. Ανάληψη μπορούσαν να πραγματοποιήσουν και συνδικαιούχοι ή πληρεξούσιοι, προσκομίζοντας επιπλέον των ανωτέρω νομιμοποιητικών εγγράφων και το σχετικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση του δικαιούχου της σύνταξης.
Χθες τραπεζικοί υπάλληλοι είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία για άμεση έκδοση χρεωστικών καρτών, ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως μέσω ΑΤΜ, αλλά οι συνταξιούχοι να ξέρουν πως τις κάρτες θα τις παραλάβουν την ερχόμενη εβδομάδα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, για την κατά το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, έθεσε στη διάθεσή τους 30 επιπλέον καταστήματα. Τα περισσότερα εκ των 280 καταστημάτων που λειτούργησαν τελικά, έμειναν ανοικτά και μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου. Παρά τις όποιες προσπάθειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, υπήρξαν, σε ορισμένα καταστήματα, δυσκολίες λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων κυρίως τις πρώτες ώρες λειτουργίας. Η πρόθεση της Εθνικής αλλά και των άλλων τραπεζών για την εξυπηρέτηση του κοινού με αλφαβητική σειρά, ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι συνταξιούχοι δεν επετεύχθη, καθώς η αναγκαία πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η Υπουργική απόφαση που όριζε το ποσό της καταβολής των 120 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο, απεστάλη μετά τα μεσάνυχτα. Συνεπώς τα δελτία Τύπου, τόσο της Εθνικής όσο και των άλλων τραπεζών, για την ενημέρωση του κοινού, εξεδόθησαν στη 1 τα ξημερώματα. Μετά τις 11 το πρωί, η ροή στην εξυπηρέτηση των συνταξιούχων ήταν μειωμένη συγκριτικά με τη ροή που εμφανίζεται στις, υπό κανονικές συνθήκες, ημέρες πληρωμής συντάξεων και αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο από αύριο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass