«Καμπανάκι» για νέα λουκέτα καταστημάτων τραπεζών στη Θεσσαλία

Κρούουν οι εργαζόμενοί τους *Καταγγέλλουν τραπεζικό αποκλεισμό και εγκατάλειψη της περιφέρειας *Το νέο μοντέλο ηλεκτρονικών υπηρεσιών δημιουργεί σύγχυση στους πελάτες

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2024 17:30
«Πονοκέφαλος» έχει γίνει για μεγάλη μερίδα πελατών,  η αναγκαστική μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο «Πονοκέφαλος» έχει γίνει για μεγάλη μερίδα πελατών, η αναγκαστική μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο

Νέο καμπανάκι κινδύνου για λουκέτο άλλων δύο περιφερειακών καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλία, μετά το κλείσιμο αυτού στη συνοικία της Φιλιππούπολης στη Λάρισα, κρούουν οι εργαζόμενοί της, και υποστηρίζουν ότι «ενώ οι ανάγκες των πολιτών παραμένουν μεγάλες για τραπεζικές υπηρεσίες, παρόλα αυτά θυσιάζουν την περιφέρεια στον βωμό του κέρδους».

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο Β΄ γραμματέας του Αντιπροσωπευτικού Σωματείου Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, κ. Μιχάλης Ωρολογάς, «σύμφωνα με πληροφορίες μας η τράπεζα στοχεύει να βάλει λουκέτο, σε άλλα δύο περιφερειακά υποκαταστήματα στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα σε ένα που βρίσκεται σε κωμόπολη του Νόμου Λάρισας και ένα στον Νομό Μαγνησίας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα καταστήματα της περιφέρειας γενικότερα, το προσωπικό μειώνεται ραγδαία. Παράλληλα αντικαθίσταται με το νέο μοντέλο ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πελατών, το οποίο προκαλεί μεγάλη σύγχυση και πολλά προβλήματα στους πελάτες της, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθημερινά εντάσεις μεταξύ πελατών και του ελάχιστου προσωπικού που καλείται να ανταποκριθεί σε μεγάλο όγκο εργασίας. Αυτό έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης του πληθυσμού, ειδικά των περιφερειακών, αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, δημιουργώντας εμπόδια πρόσβασής του στις τραπεζικές υπηρεσίες, αλλά και συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική κοινότητα και οικονομία».
Σε ψήφισμά του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ) καταγγέλλει μεταξύ άλλων, πως «Από το 2008 οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.530 καταστήματα ή κατά 62%, ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 54%.
Τα τελευταία χρόνια τα πιστωτικά ιδρύματα συρρίκνωσαν την παρουσία τους κατά 438 καταστήματα (-24%), ενώ μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2020-2021) οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες έκλεισαν 293 καταστήματα ή το 18% του δικτύου τους. Παράλληλα την περίοδο 2020-2021 αποχώρησε άνω του 15% των εργαζόμενων τους.
Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει να απομειώσει το προσωπικό της κατά το 1/3. Θα απομείνει με το 50% του προσωπικού της που είχε στο τέλος του 2018».
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Γενικότερα για την πολιτική συρρίκνωσης καταστημάτων τραπεζών στη χώρα μας και την παράλληλη ανάπτυξη της ψηφιακής εξυπηρέτησης πελατών τους, ο κ. Ωρολογάς, παρουσιάζει τα εξής στοιχεία: «Σήμερα με την πολιτική συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων εμφανίζονται σε αρκετές περιφερειακές και με ιδιαίτερη εθνική σημασία, αλλά και σε αστικές, περιοχές της χώρας, σημαντικά φαινόμενα αντιμετώπισης δυσκολιών τόσο στην πρόσβαση όσο και στη χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή στη σύγχρονη οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ζωή.
Αυτό συνεπάγεται μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα, μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία, στοιχεία που καθιστούν τους στόχους της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας έωλους.
Και ενώ οι νέες εφαρμογές ψηφιακής τραπεζικής θα αναμενόταν να λειτουργήσουν διορθωτικά ως προς τα παραπάνω, επιταχυνόμενες και από τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας, καμία μέριμνα δεν υπάρχει ακόμα από τις τράπεζες για εκείνους που δεν έχουν εξοικείωση ή και πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών ή στο διαδίκτυο.
Σε αυτό συνηγορεί ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 25 θέση από τις 27 χώρες στην ΕΕ με βάση τα ευρωπαϊκά συγκριτικά δεδομένα του 2021 στον δείκτη μέτρησης για την πρόοδο και την ενσωμάτωση της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (δείκτης D.E.S.I.).
Ενδεικτικό παράδειγμα της συντελεσμένης μέχρι σήμερα συρρίκνωσης, είναι ότι η γεωγραφική κατανομή των καταστημάτων των Τραπεζών, στο σύνολο των 245 Καλλικρατικών Δήμων της Περιφέρειας(πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης), καταδεικνύει ότι σε 51 Δήμους της χώρας, δεν υπάρχει κανένα κατάστημα τράπεζας, ενώ παράλληλα σε ακόμα 48 Δήμους της Περιφέρειας λειτουργεί μόνο ένα κατάστημα τράπεζας, με αποτέλεσμα το 40% των δήμων της χώρας να αντιμετωπίζει φαινόμενα πλήρους ή εν μέρει τραπεζικού αποκλεισμού.
Τα συνδυαστικά διαρθρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα που κοινοποίησε η ΟΤΟΕ, καταγράφουν ανάγλυφα ότι: Ως προς τους δείκτες κάλυψης του πληθυσμού από καταστήματα, τραπεζοϋπαλλήλους και ΑΤΜ: ενώ στην Ευρωζώνη αναλογεί ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.890 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχεί ανά 6.298 κατοίκους (+117% περισσότερα καταστήματα στην Ευρωζώνη), ενώ στην Ευρωζώνη αναλογεί ένας τραπεζοϋπάλληλος ανά 188 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχεί ανά 324 κατοίκους (+72% περισσότεροι τραπεζοϋπάλληλοι στην Ευρωζώνη), ενώ στην Ευρωζώνη αναλογεί ένα ΑΤΜ ανά 1.553 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχεί ανά 1.880 κατοίκους.(+21% περισσότερα ΑΤΜ στην Ευρωζώνη)».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass