ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΜΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ρύθμιση χρεών το… «κρυφό χαρτί»

* Σε 60 οι μηνιαίες δόσεις με 150 ευρώ η ελάχιστη - Πως αντιμετώπισαν την τελευταία ρύθμιση οι Λαρισαίοι φορολογούμενοι

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2008 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
 Η νέα ρύθμιση για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών φαίνεται πως θα είναι ο κυβερνητικός αντιπερισπασμός στη φθινοπωρινή φορολογική επίθεση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προς τους μικρομεσαίους. Η δυνατότητα διακανονισμού μεγάλων οφειλών μέσω ευεργετικών διατάξεων για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι το «κρυφό χαρτί» για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων στην επιβολή του ελάχιστου εισοδήματος και κατ επέκταση της αύξησης της φορολόγησής τους που σχεδιάζεται για το φθινόπωρο. Το υπουργείο Οικονομικών έχοντας απορρίψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επαναφοράς του συστήματος της αυτόματης περαίωσης (στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο κ. Αλογοσκούφης κατηγορηματικά απέκλεισε κάθε προοπτική επανόδου των διατάξεων του Ν. 3259/2004 για τις ανέλεγκτες χρήσεις θεωρώντας το αναποτελεσματικό μέτρο) αλλά και της επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων προσανατολίζεται σε ρύθμιση χρεών προς την Εφορία προκειμένου να αντιμετωπίσει και το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται.  
 Άλλωστε το γεγονός ότι στη χθεσινή συνάντηση του κ. Αλογοσκούφη με τον Πρωθυπουργό δε διαψεύσθηκαν πληροφορίες για αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, τα σενάρια περί ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων με την «επιδότηση» της νέας ρύθμιση χρεών γίνονται ισχυρότερα.
 Αλλά ας δούμε, γιατί αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο αυτού του άρθρου, τι θα περιλαμβάνει η νέα    ρύθμιση - η δεύτερη μετά το 2005 - που θα αφορά κυρίως φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες).
* Ως είθισται η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας. Οι φορολογούμενοι που είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά ήταν ασυνεπείς στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, θα μπορούν αν υπαχθούν και στη νέα. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η ανταπόκριση των Λαρισαίων φορολογουμένων στην τελευταία ρύθμιση ήταν μικρή. Ενδεικτικά στις τρεις Εφορίες της πόλης προσήλθαν περίπου 2.500 οφειλέτες ενώ οι υπόχρεοι υπολογίζονταν στους 12.000. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν βέβαια υψηλές αλλά οι απανωτές αφαιμάξεις της αγοράς με τις ρυθμίσεις για τις ανέλεγκτες χρήσεις από τη μια μεριά και τα «τρέχοντα» χρέη από τους χρόνιους ελέγχους από την άλλη τους απέτρεψαν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων. Έμποροι και επαγγελματίες πάντως τη θέλουν τη ρύθμιση και την περιμένουν με ενδιαφέρον.
* Η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις.
* Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη των 150 ευρώ. Αυτό αυτομάτως μειώνει τον μέγιστο αριθμό των δόσεων για τον οφειλέτη. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή στην Εφορία ύψους 2.000 ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να την εξοφλήσει όχι σε 60 δόσεις των 33 ευρώ, αλλά μόνο σε 13 δόσεις των 150 ευρώ η κάθε μία.
Ως κίνητρο προς τους οφειλέτες για την υπαγωγή στη ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει έκπτωση από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής έως και 80%. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που για αρχικό χρέος 1.000 ευρώ έχει χρεωθεί προσαυξήσεις 500 ευρώ (συνολική οφειλή 1.500 ευρώ) θα μπορεί με την υπαγωγή στη ρύθμιση να γλιτώσει έως και το 80% των προσαυξήσεων δηλαδή 400 ευρώ (τελικό ποσό οφειλής με υπαγωγή στη ρύθμιση 1.100
ευρώ). Το ποσοστό της έκπτωσης από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του αριθμού των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει την οφειλή του σε μία δόση θα καρπωθεί έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις. Αντίθετα, αν επιλέξει να εξοφλήσει την οφειλή του σε 60 δόσεις τότε η έκπτωση από τις προσαυξήσεις θα διαμορφώνεται στο 50%.
* Εάν ο οφειλέτης αποδειχθεί συνεπής στους όρους υπαγωγής στη ρύθμιση, θα παγώνουν και οι διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων καθώς και άλλα μέτρα που του έχουν επιβληθεί, όπως η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων κ.λπ.
 Η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας- η οποία, σημειωτέον, είναι υποχρεωτική για διάφορες συναλλαγές όπως η μεταβίβαση ακινήτων - δεν θα γίνεται με την πληρωμή της πρώτης ή της δεύτερης δόσης. Αντίθετα, θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει επιδείξει για σημαντικό χρονικό διάστημα συνέπεια στην πληρωμή των δόσεων (τουλάχιστον 6 ή 12 μήνες) προκειμένου να του χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη θέσπιση αυτού του όρου, καθώς στο παρελθόν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις με οφειλέτες που κατέβαλλαν την πρώτη δόση σε παλαιότερη ρύθμιση, λάμβαναν φορολογική ενημερότητα και στη συνέχεια δεν ήταν συνεπείς στην πληρωμή των υπολοίπων δόσεων.
 Τώρα, για το πότε θα ανακοινωθεί η ρύθμιση, το πιθανότερο είναι να γίνει τον ερχόμενο μήνα και αφού πρώτα οριστικοποιηθεί η αυστηρότερη μεταβολή της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα που προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα. Έως τότε η άσκηση πίεσης προς τους οφειλέτες προκειμένου να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα είναι δεδομένη. Τα ειδοποιητήρια για το ύψος και το είδος της οφειλής και οι απειλές για λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξη χρεών θα πολλαπλασιαστούν…  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass