ΚΥΜΑ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ξέφρενο ράλι σε όλες τις αγορές

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2008 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:40
«Πάρτι» έστησαν χθες οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, καθώς το νέο σχέδιο που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση αναπτερώνει τις ελπίδες ότι το διεθνές σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Καθώς λοιπόν οι προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον και του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι για την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της αγοράς ακινήτων είχαν αποτύχει, η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζεται να προωθήσει ένα νέο σχέδιο για την έξοδο από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.
Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Πόλσον και ο Μπερνάνκι, που βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων για ανεπαρκή αντιμετώπιση της κρίσης που συγκλονίζει την αμερικανική οικονομία, πρότειναν σχέδιο για τη μεταφορά των προβληματικών στοιχείων από τους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών σε ένα νέο οργανισμό. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο νέος οργανισμός που θα συσταθεί θα αναλαμβάνει όλα τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και θα στηρίζει τη ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων τίτλων υψηλής φερεγγυότητας.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να μελετά τη δημιουργία αποθετηρίου για τα επισφαλή χρέη των τραπεζών στα πρότυπα του Resolution Trust Corp., που είχε δημιουργηθεί το 1989 μετά την κατάρρευση αποταμιευτικών τραπεζών, με κόστος 400 δισ. δολάρια για τους φορολογούμενους.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Εξάλλου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, αποφασίστηκε επίσης η απαγόρευση του «σορταρίσματος» (short selling) στις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και τις χρηματιστηριακές εταιρείες μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ενώ αυτή η προθεσμία μπορεί να επεκταθεί κατά 10 ημέρες ακόμα. Στη Βρετανία, απαγορεύθηκε η δυνατότητα υποτιμητικής κερδοσκοπίας στις συγκεκριμένες κατηγορίες τίτλων έως το τέλος του έτους.
ΝΕΕΣ «ΕΝΕΣΕΙΣ» ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ 
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες τι θα διοχετεύσει στη διατραπεζική αγορά 40 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών με πολλές άλλες μεγάλες τράπεζες για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση. ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας και Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Ελβετίας παρείχαν, συνολικά, ρευστότητα ύψους 70 δισ. δολαρίων.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ινδονησίας παρείχαν σήμερα στις αγορές πάνω από 42 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποφασίσει να παρέχουν ρευστότητα έως 247 δισ. δολάρια στο τραπεζικό σύστημα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του κλάδου.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass