ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

Τα «μυστικά» της ρύθμισης χρεών

* Έως τις 20/11 η προθεσμία - Οι όροι, οι προϋποθέσεις και ποιους αφορά η νέα ευκαιρία απαλλαγής οφειλών προς το Δημόσιο

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2008 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:47
 Από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις όσοι Λαρισαίοι οφείλουν στο Δημόσιο προκειμένου να ενταχθούν στην ευνοϊκή, σε 24 δόσεις, ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών με κίνητρο την ολική η μερική απαλλαγή του οφειλέτη από τις προσαυξήσεις και τους πρόσθετους φόρους. Μαζί με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβάλουν και την πρώτη δόση, ενώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει η Εφορία θα του χαρίζει έως και το 100% των προσαυξήσεων με τις οποίες έχει επιβαρυνθεί η αρχική οφειλή. Είναι αυτονόητο πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μικρότερη θα είναι η έκπτωση στις προσαυξήσεις.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο (σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μαζί) των 300 ευρώ, ενώ η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν προσέλθει στην Εφορία για την καταβολή τριών συνεχόμενων δόσεων χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης.
Στην εγκύκλιο που κοινοποίησε το Υπ. Oικονομικών στις Εφορίες καθορίζονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση από την οποία προκύπτουν τα εξής:  
ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Στη ρύθμιση υπάγονται:
* Oφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι και τις 30 Iουνίου 2008. Εξαιρούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρο εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008, δηλαδή που αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007.
* Oφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, με απόφαση δικαστηρίου.
* Oφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε άλλη ρύθμιση,
* Oφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ευθύνη για το συνολικό ποσό βεβαίωσης.
* Oι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών.
* Oι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
* Tα πτωχευτικά χρέη πτωχών οφειλετών  
Στη ρύθμιση εμπίπτουν και τα πρόστιμα του KBΣ, τα οποία ως κύρια οφειλή δεν υπάγονται στη μείωση του 50% με την εφάπαξ καταβολή. Aπαλλάσσονται μόνο μερικά ή ολικά ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, από τις προσαυξήσεις της εκπρόθεσμης καταβολής τους.
Aπό τη ρύθμιση εξαιρούνται όσες οφειλές έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικό ή εξωπτωχευτικό συμβιβασμό που δεν έχει ανατραπεί.
 ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται πλέον σε 24 μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση στις προσαυξήσεις έως 100% ως εξής:
- Σε μία δόση με απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων φόρου και φορολογικών προστίμων που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν στην κύρια οφειλή.
- Aπό 2 έως 3 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
- Aπό 4 μέχρι έξι 6 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
- Aπό 7 μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων.
- Aπό 13 μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
- Aπό 19 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Eάν οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, του χορηγείται μεγαλύτερη έκπτωση. Για παράδειγμα αν κάποιος οφειλέτης έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 60% και αποφασίσει την εξόφληση μέσα στην προθεσμία της 9ης δόσης, τότε το ποσοστό απαλλαγής που του παρέχεται ανέρχεται σε 80%.
H πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται, στην Εφορία όπου έχουν βεβαιωθεί οι οφειλές, κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης ενώ με την καταβολή της πρώτης δόση δίνεται και προκαταβολή το 15% της συνολικής οφειλής. Tο συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.
ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ
 Xορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας αν έχουν εξοφληθεί τρεις δόσεις και με διάρκεια ενός μηνός. Aν πρόκειται για αίτημα χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ο έφορος μπορεί να αρνηθεί τη χορήγησή του, εφόσον δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, ή να ορίζει ποσοστό παρακράτησης μέρους ή του συνόλου του εισπραττόμενου τιμήματος.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
 Eπέρχεται απώλεια της ρύθμισης αν δεν εξοφληθούν τρεις δόσεις και ύστερα από ένα χρόνο. Kάθε καθυστερούμενη δόση επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται κάθε είδους αναγκαστικά μέτρα: ποινική δίωξη, αναστολή λειτουργίας, προσωπική κράτηση και κατάσχεση. Οπωσδήποτε όμως δεν αναστέλλονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ούτε στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που θα αποδίδονται από αυτές, θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΧΡΕΗ
Τέλος να σημειώσουμε ότι η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε και στο Τελωνείο Λάρισας καθώς αφορά και σε ρύθμιση τελωνειακών χρεών γίνεται υπό τον όρο ότι η προηγούμενη καταβολή τους δεν αποτελεί προϋπόθεση για χορήγηση άδειας παράδοσης ή εξαγωγής εμπορευμάτων ή διενέργειας ορισμένης πράξης.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass