Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΕΣ

Αναζωπυρώθηκε η διαμάχη για το ωράριο

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2008 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:47
Αναζωπυρώθηκε η διαμάχη για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, μετά την πρόταση του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το συνεχές ωράριο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση του τζίρου λόγω και της κρίσης. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι θα εξοντωθούν οικονομικά εάν υιοθετηθεί το συνεχές ωράριο και ανοίγουν τις Κυριακές. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί και μονομερείς αποφάσεις. Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικροί έμποροι που βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται έως και 10% σε σχέση με πέρυσι. Για να σπάσει τον πάγο στην αγορά, ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας προτείνει αιφνιδιαστικά στα μελή του, νέο συνεχόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από τον επόμενο μηνά. Σύμφωνα με αυτό τα καταστήματα θα λειτουργούν Δευτέρα, Τέταρτη, Σάββατο από 10πμ έως 6μμ και Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00πμ με 21.00μμ. Συνολικά 57 ώρες την εβδομάδα.
Σήμερα ισχύει διακεκομμένο ωράριο με τα καταστήματα να λειτουργούν από Δευτέρα, Τετάρτη. Σάββατο, από τις 09.00 έως τις 15.30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00 με 14.30 και 17.30 με 21.00
Μέχρι τώρα όσες, επιχειρήσεις εφαρμόζουν διακεκομμένο ωράριο, λειτουργούν 46 ώρες και 55 ώρες, όσες εφαρμόζουν συνεχές. Τα δε πολυκαταστήματα λειτουργούν 71 ώρες την εβδομάδα.
Την αντίθεσή τους στην πρόταση του εμπορικού συλλόγου εξέφρασαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, η ΓΣΕΒΕ και η ΓΣΕΕ .
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος δηλώνει την αντίθεση των εργαζομένων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δηλώνει τηνπρόθεσή της να αγωνιστεί για το νομοθετημένο 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο και την Κυριακή αργία, ''την οποία κυβερνητικοί κύκλοι σε συνεργασία με κάποιες πολυεθνικές προσπαθούν να δώσουν επιστημονική τεκμηρίωση στην προσπάθεια κατάργησής της'' όπως αναφέρει.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται με τον αγώνα τους και σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι όσοι εθελοτυφλούν και δε θέλουν να αποδεχθούν ότι για την κρίση στην αγορά δεν φταίει το ωράριο αλλά η έλλειψη χρημάτων απ’ τους εργαζόμενους και τους πολίτες, μάλλον έχουν διαλέξει λάθος επάγγελμα! Η φοροεπιδρομή, η λιτότητα και η ακρίβεια έχει μειώσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και ως εκ τούτου την κίνηση στην αγορά. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική ας μην ελπίζουν ότι θα λυθεί το πρόβλημα, λειτουργώντας ακόμη και 168 ώρες την εβδομάδα τα καταστήματα θα είναι άδεια όσο οι τσέπες είναι άδειες! 
ΟΧΙ ΑΠΟ ΓΣΕΒΕΕ  
Από την πλευρά της επιπόλαιες χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνμοσπονδια Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος τις απόψεις για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των μικρών εμπορικών καταστημάτων. «Υπηρετούν το πάγιο αίτημα των πολυκαταστημάτων να παραμένει όλη η αγορά ανοικτή, παρακολουθώντας τα δικά τους ωράρια, ώστε να διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η υπέρ τους αναδιανομή του τζίρου από την κατανάλωση. Αποτελεί ?παγίδα? το κυνήγι του ανταγωνισμού στη βάση της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας για τις μικρές επιχειρήσεις. Γιατί τελικά, και σύμφωνα με έρευνες του Ευρωπαρατηρητηρίου σε όλη την Ευρώπη, η διεύρυνση λειτουργεί υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Ενισχύεται ακόμα περισσότερο η ολιγοπώληση και τελικά η χειραγώγηση των τιμών από την οποία υποφέρουν οι καταναλωτές», τονιζεται στην ανακοίνωση.
 Η πρόταση του εμπορικού συλλόγου λειτούργησε ως το φιτίλι για να ανάψει πάλι η μάχη για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.  Οι αλυσίδες καταστημάτων επαναφέρουν το αίτημα που ήδη έχουν υποβάλλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης για οκτώ επιπλέον Κυριακές το χρόνο, την πρώτη δηλαδή Κυριακή κάθε μηνά εκτός των θερινών. Σε θέση μάχης οι έμποροι καταγγέλλουν αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , την ώρα που οι μεγάλοι της αγοράς ζητούν άδω και καιρό περισσότερη απελευθέρωση. Προς το παρόν το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν ανοίγει θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές: ’’Δεν θέλουμε αιφνιδιασμούς. Ακούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε κάθε περίπτωση η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα είναι μονομερής.’’
Πάντως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργούν από 3 έως 12 Κυριακές τον χρόνο, ενώ σε ορισμένες χώρες υπάρχει πλήρης απελευθέρωση.
Το πλαίσιο που ισχύει στην χωρά μας απαγορεύει την λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, (πρατήρια, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία , μπαρ, καφενεία, κυλικεία, ανθοπωλεία, περίπτερα, καταστήματα ξηρών καρπών). Προβλέπει, ωστόσο, ότι κατά εξαίρεση , με απόφαση του οικείου Νομάρχη μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία ορισμένων καταστημάτων την Κυριακή, που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά τουριστικούς τόπους.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass