ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΕΑΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Επτά στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τις τράπεζες

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2008 3:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
Παρ΄ όλη τη διεθνή οικονομική αναταραχή, οι Έλληνες φαίνεται ότι εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και αντιδρούν μάλλον ψύχραιμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Hellastat (η οποία διεξήχθη τις κρίσιμες ημέρες 13-15 Οκτωβρίου), η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ηλικίας 25+ δηλώνει ότι εμπιστεύεται απόλυτα / μάλλον εμπιστεύεται τις Ελληνικές τράπεζες. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 69,6%.
Ωστόσο, υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού όπου κρατά επιφυλακτική στάση. Μεγαλύτερη δυσπιστία έναντι των τραπεζών φαίνεται ότι έχουν οι γυναίκες, οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-54 και όσοι προέρχονται από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, το 34% των γυναικών δηλώνουν ότι "δεν τις εμπιστεύομαι καθόλου / μάλλον δεν τις εμπιστεύομαι" έναντι 62,6% που δηλώνουν το αντίθετο. Ενώ το ποσοστό που "εμπιστεύονται απόλυτα / μάλλον εμπιστεύονται" το τραπεζικό σύστημα ανάμεσα στους πολίτες χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής τάξης ανέρχεται σε 55,4%
Σε ερώτηση πόσο ασφαλείς αισθάνονται για τα χρήματά τους λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την προστασία των αποταμιεύσεων, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Απόλυτα και αρκετά ασφαλείς αισθάνονται το 34,9% των πολιτών, καθόλου και ελάχιστα το 27,4%.
Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται κατά κάποιον τρόπο, διότι παρ΄ όλο που τα μέτρα φαίνεται ότι είχαν θετική επίδραση και μείωσαν σε κάποιο βαθμό την ανησυχία τους, οι πολίτες πιστεύουν ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα αν προκύψει ανάγκη.
Και πάλι, οι γυναίκες και οι πολίτες που προέρχονται από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς.
Επίσης, από την ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων προκύπτει ότι λιγότερη ασφάλεια νιώθει το κοινό που ανήκει στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.
Το γεγονός ότι οι νεαρότεροι σε ηλικία είναι εκείνοι που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις εξελίξεις στην οικονομία όπως ανεργία, χαμηλό εισόδημα, ασφαλιστικό εξηγεί την μεγαλύτερη ανασφάλεια για την απώλεια των χρημάτων τους.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (65+), οι γυναίκες και οι χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις εμφανίζουν και το μεγαλύτερο ποσοστό «Δε γνωρίζω» στην συγκεκριμένη ερώτηση. Όσον αφορά την πρόθεσή τους να μετακινήσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες βασιζόμενοι στο δύσκολο κλίμα που επικρατεί, οι πολίτες αντιδρούν με ψυχραιμία.
Η συντριπτική πλειοψηφία (79%) δηλώνει ότι δεν προτίθενται να μετακινήσουν τα χρήματά τους ενώ μόλις ένα 4% των πολιτών δηλώνει ότι σκοπεύει να τα τοποθετήσει σε μεγαλύτερες τράπεζες όπου θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Από την ανάλυση προκύπτει ότι όσο χαμηλότερο εισόδημα έχει κανείς τόσο μεγαλύτερη είναι η ανασφάλεια καθώς οι αποταμιεύσεις –εφόσον υπάρχουν– έχουν ιδιαίτερη σημασία για την συγκεκριμένη ομάδα πολιτών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πολίτες που δηλώνουν ότι πρόκειται να μεταφέρουν τα χρήματά τους συνεργάζονται κυρίως με μικρές τράπεζες για τις οποίες έχουν εκφραστεί και οι περισσότερες ανησυχίες σχετικά με το αν θα παρουσιάσουν προβλήματα στο μέλλον.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass