ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΠΘ

Ημερίδα για τα βιοκαύσιμα στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2008 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:51
Οι προοπτικές της εγχώριας παραγωγής βιοκαυσίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλία, βρέθηκε στο επίκεντρο σχετικής ημερίδας με θέμα «Παραγωγή Βιοκαυσίμων στη Θεσσαλία: Έρευνα και Εφαρμογή Τεχνολογίας», που πραγματοποιήθηκε από την Τεχνολογική Πλατφόρμα Βιοκαυσίμων του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας, την περασμένη Παρασκευή, στην Καλαμπάκα. Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Έρευνας και του Στρατηγικού Σχεδίου Εφαρμογής Τεχνολογίας που εκπονήθηκε από τις καθοδηγητικές Επιτροπές της Τεχνολογικής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων.
Το Στρατηγικό Σχέδιο Έρευνας επισημαίνει και τονίζει τις βασικές προτεραιότητες Έρευνας, Ανάπτυξης και Εφαρμογής Τεχνολογίας, όπως αυτές προκύπτουν από την ορθολογική αποτίμηση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τη διείσδυση των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά. Το Στρατηγικό Σχέδιο Εφαρμογής Τεχνολογίας που έχει συμπληρωματικό ρόλο στο κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου Έρευνας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού, παρουσιάζει τα μη τεχνικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς των βιοκαυσίμων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δια του εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αναστάσιου Παππή, και συνεχίστηκε με το χαιρετισμό του επιστημονικού υπευθύνου του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας, καθηγητή Ιάκωβου Βασάλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας, αλλά και της Τεχνολογικής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων ειδικότερα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τεχνολογικής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων, διευθυντής εκμετάλλευσης της ΕΛΙΝΟΙΛ, Νικόλαος Λιάπης μίλησε για το βασικό θεσμικό πλαίσιο που υφίστανται σήμερα στο τομέα βιομάζας/βιοκαυσίμων, αλλά και στη δυναμική του συνόλου του νομοθετικού έργου, όπως αυτή φαίνεται να εξελίσσεται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας ειδικότερα.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις επιμέρους παρουσιάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Έρευνας με πρώτο εισηγητή τον Νικόλαο Δαναλάτο, καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος της Καθοδηγητικής Επιτροπής Βιομάζας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της έρευνας στον τομέα της βιομάζας για παραγωγή υγρών και στερεών βιοκαυσίμων, αλλά και στις δυνατότητες και προοπτικές για μια αποτελεσματική παραγωγή και διαχείριση της βιομάζας στην Ελλάδα μέσα από βιώσιμες και ανταγωνιστικές για τη χώρα μας λύσεις. Κατόπιν, ο δρ. Άγγελος Λάππας, ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Διεργασιών Μετατροπής, αναφέρθηκε στις ερευνητικές προτεραιότητες για τη στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών μετατροπής της βιομάζας σε βιοκαύσιμα, αλλά και τις εφαρμογές των τεχνολογιών που θα πρέπει να δρομολογηθούν και να προωθηθούν σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ο καθηγητής Αναστάσιος Σταματέλλος, αντιπρόεδρος της καθοδηγητικής Επιτροπής Διάθεσης και Χρήσης Βιοκαυσίμων, παρουσίασε τα ζητήματα που αφορούν στη χρήση, αλλά και τη διάθεση των βιοκαυσίμων και τους κεντρικούς στόχους έρευνας και εφαρμογής στο πεδίο αυτό. Στη συνέχεια ο δρ. Άλεξ Παύλου της εταιρίας Bionova, πρόεδρος της καθοδηγητικής Επιτροπής της Αειφορίας, επισήμανε τις συγκεκριμένες ερευνητικές κατευθύνσεις για την αξιολόγηση της αειφορίας και τις εφαρμογές που θα πρέπει να αναπτυχθούν για τις υπό εξέταση συνολικές αλυσίδες παραγωγής βιοκαυσίμων. Τέλος, τα ιδιαιτέρως κρίσιμα θέματα που αφορούν στους Κανονισμούς και τις Αγορές ανέπτυξε ο δρ. Σπύρος Κιαρτζής, υποδιευθυντής των Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος αφού επισήμανε τις προκλήσεις του τομέα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης και ανάπτυξης των Κανονισμών και Αγορών των βιοκαυσίμων με στόχο τη συγκρότηση μακροπρόθεσμης ενιαίας στρατηγικής για τα βιοκαύσιμα στη χώρα μας. Στην ημερίδα συμμετείχαν πολλοί φορείς της Θεσσαλίας (επιχειρηματικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και άλλοι οργανισμοί), καθώς και πολλά από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Τεχνολογικής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων και το ευρύ κοινό.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass