ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ – ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΣΛ

Φουντώνει η κόντρα για το ωράριο των καταστημάτων

* Άνοιξαν χθες περίπου 35-40 καταστήματα στο κέντρο της πόλης

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2008 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:52
Περίπου 35-40 καταστήματα του κέντρου λειτούργησαν, τελικά, χθες στο κέντρο της Λάρισας, την πρώτη Πέμπτη από όσες αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα για τους καταστηματάρχες που εκτιμούν ότι η αγορά χρειάζεται να ανοίξει περισσότερες ώρες. Σε ορισμένες στιγμές, δημιουργήθηκε και ένταση, καθώς οι εν λόγω επιχειρηματίες δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις –μάλιστα υπήρξε και περίπτωση αυτοκινήτου που πέρασε μπροστά από κατάστημα επιχειρηματία και καταφέρθηκε εναντίον της απογευματιάτικης λειτουργίας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ορισμένα από τα καταστήματα που ανακοίνωσαν ότι θα λειτουργήσουν τελικά δεν άνοιξαν, ενώ υπήρξαν και άλλα καταστήματα που λειτούργησαν ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων –και των πολυεθνικών- παρέμειναν κλειστά. Η υπόθεση του ωραρίου εξελίσσεται σε κόντρα, με τις δύο πλευρές να παίρνουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και να κάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις.
Βενιζέλου, Κύπρου, Ρούσβελτ, Κούμα, Παπαναστασίου και Παναγούλη ήταν οι εμπορικές οδοί, όπου λειτούργησαν καταστήματα χθες το απόγευμα. Η πρωτοβουλία φαίνεται σε πρώτη φάση ότι «αναγνωρίστηκε» από το καταναλωτικό κοινό, αν και η αγοραστική κίνηση ήταν πάρα πολύ μικρή. Παρ΄όλα αυτά, κάποιοι από τους καταστηματάρχες που άνοιξαν δηλώνουν ότι σημείωσαν και πωλήσεις, επισημαίνοντας ότι όσο γίνεται γνωστή αυτή η εξέλιξη, τόσο και θα πληθαίνει ο κόσμος που θα βγαίνει στην αγορά και το απόγευμα της Πέμπτης.
ΚΛΙΜΑ
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε χθες το απόγευμα, στον εμπορικό κόσμο ήταν το γεγονός ότι στην μεν οδό Ερμού, στη μέση του πεζοδρόμου είχε σχηματιστεί «πηγαδάκι» επιχειρηματιών (και κόσμου) που είχαν ανοίξει τα καταστήματά τους, ενώ στην οδό Ρούσβελτ σχηματίστηκε «πηγαδάκι» της έτερης πλευράς του εμπορικού κόσμου που επιθυμεί τη διατήρηση του σχήματος τρία απογεύματα κλειστά. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι έμποροι έκαναν «σκάουτινγκ» (ανίχνευση) για το ποια και πόσα καταστήματα έχουν ανοίξει, τι κόσμο δέχθηκαν, τι ταμείο έκαναν, κλπ. Ένας εκ των εμπόρων δέχθηκε και την... επίσκεψη ελεγκτικού συνεργείου καθώς είχε αναρτήσει αφίσα διενέργειας χαμηλότερων τιμών μόνον την Πέμπτη για τα μέλη του καταστήματος. Κάποια καταστήματα δεν άνοιξαν, ενώ είχαν ανακοινώσει χθεσινή απογευματινή λειτουργία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δέχθηκαν οι υπάλληλοι να πάνε.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ
Εκπρόσωποι της ομάδας, που άνοιξαν τα καταστήματά τους χθες, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το συγκεκριμένο μοτίβο λειτουργίας, με κύριο επιχείρημα το ότι είναι ο μόνος τρόπος που εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους εμπορικούς πολυχώρους. «Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι την επόμενη Πέμπτη. Εμείς θα συνεχίσουμε. Εφαρμόζω αυτό το ωράριο εδώ και δύο μήνες και υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα είχε κόσμο, σημειώσαμε πωλήσεις», ανέφερε στην «Ε» ο Αχιλλέας Παπαδόπουλος. Κάθε Πέμπτη θα είναι και καλύτερη εκτίμησε ο Δημήτριος Μάγγας, ο οποίος σημείωσε ότι «η αγορά θα ανοίξει. Αυτό είναι μονόδρομος. Και καλούμε τους συναδέλφους εμπόρους να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση το ότι δεν υπάρχει οικονομική κρίση. Αλλά δεν έχει έρθει και η συντέλεια του κόσμου. Η «πίτα» είναι δεδομένη και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας εμπορικός πολυχώρος που διεκδικεί κομμάτι από αυτή την «πίτα». Αν εμείς οι ίδιοι δεν ενεργοποιηθούμε για να το αποτρέψουμε αυτό, τότε ποιος θα το κάνει; Το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι να ανοίξει η αγορά –δεν έχουμε κάποιο άλλο όπλο. Δεν έχουμε τίποτε εναντίον των συναδέλφων. Αυτό που λέμε είναι να ανοίξει όλη η αγορά στο κέντρο, δοκιμαστικά και την Τρίτη και την Πέμπτη το απόγευμα, και το Σάββατο με συνεχές ωράριο μέχρι τις 4 για ένα μήνα, έστω δοκιμαστικά. Να δούμε πού πάει ο καταναλωτής».
ΑΣΚΟΙ
Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εμποδίσουμε κανέναν συνάδελφο από το να ανοίξει, έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν, επισήμανε στην «Ε» σαν πρώτο σχόλιο ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Νίκος Τζίκας, τονίζοντας παράλληλα ότι όπου δοκιμάστηκαν αντίστοιχες πρακτικές, αυτές καταδικάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. «Σε όλη την Ελλάδα, στη συντριπτική πλειοψηφία ακολουθείται το μοτίβο του τρία απογεύματα κλειστά. Είναι πανελλαδική πρωτοτυπία αυτό που γίνεται στη Λάρισα. Δεν έχω δικαίωμα να τους κρίνω, θα τους κρίνει η κοινωνία. Ωστόσο έχω δικαίωμα να τους κρίνω για τη στάση τους απέναντι στην απόφαση της γενικής συνέλευσης, την οποία και δεν σεβάστηκαν», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με αυτή την εξέλιξη ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, καθώς δεν θα αργήσουν και οι πολυεθνικές αλυσίδες να ανοίγουν κι άλλα απογεύματα. Ο κ.Τζίκας εκτίμησε επίσης ότι την επόμενη Πέμπτη θα είναι πολύ λιγότερα τα καταστήματα που θα ανοίξουν. «Δεν φταίνε οι ώρες. Φταίει η έλλειψη ρευστού. Κι αντί να θωρακίσουμε ενωμένη την κοινωνία, κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις και δημιουργείται σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό. Αυτό θα είναι σε βάρος της τοπικής αγοράς», είπε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass