Κέλλας: Μειώστε τις τραπεζικές προμήθειες από τη χρήση καρτών

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 16:29

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις υπερβολικές προμήθειες τραπεζών για χρήση χρεωστικών καρτών.

«Το κλείσιμο των τραπεζών που έγινε με πλήρη υπαιτιότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτός από τις τραγικές συνέπειες που είχε για ολόκληρη την οικονομία της χώρας, οδήγησε και στην αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών - κατάσταση που υπό προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής – με τις χρεώσεις των τραπεζών όμως, για την χρήση τους, να παραμένουν δυστυχώς, υψηλότατες. Με το νέο Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, επέρχονται σημαντικές μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, καλούμε τον Υπουργό να μας απαντήσει, αν έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες προεργασίες, ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση των τραπεζών στον υποχρεωτικό αυτό Κανονισμό;», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων έχει καταστεί αναγκαία και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί η χρήση χρεωστικών καρτών στις εμπορικές συναλλαγές.

Εν μέσω αυτής της οικονομικής συγκυρίας και δεδομένης της σημασίας της χρήσης πλαστικού χρήματος στη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών καρτών εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος χρεώσεων κυμαίνεται από 0.8% - 1,2 % της αξίας της συναλλαγής ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια για την απλή αυτή τραπεζική υπηρεσία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο επισφάλειας για τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως το κόστος των τραπεζικών χρεώσεων για τη χρήση χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές συνήθως μετακυλύετε στον καταναλωτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης της εμπορικής δραστηριότητας περιορίζει σημαντικά το συμπιεσμένο ποσοστό κέρδους των εμπόρων.

Σύντομα (στις 9 Δεκεμβρίου 2015) θα τεθεί σε πανευρωπαϊκή εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες. Ο παραπάνω Κανονισμός αφορά στα καταστήματα λιανικής και τις συναλλαγές σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνει σημαντικά τις προμήθειες που καταβάλλονται από τους εμπόρους καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% της αξίας της συναλλαγής για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

Έχει γίνει η σχετική ενημέρωση και η κατάλληλη προεργασία έτσι ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση των τραπεζών στον υποχρεωτικό αυτό Κανονισμό;

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass