ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ

Κλίμα συναίνεσης απαιτεί η ανάκαμψη της οικονομίας

* Μείζον ζήτημα για την επιχειρηματικότητα η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 22:41
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων ΚΕΕΕ Κων. Μίχαλου και Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων ΚΕΕΕ Κων. Μίχαλου και Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ

 

Στις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και στην αναγκαιότητα ειλικρινούς διαλόγου και συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας, αναφέρθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν από την έναρξη των εργασιών της συνέλευσης της Ενωσης Επιμελητηρίων ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κων. Μίχαλος και ο πρόεδρος του Επμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ. "Η ανάκαμψη απαιτεί, τόνισαν, τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, την ταχεία αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων με κύριο στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία, δεν αντέχουν άλλες περιπέτειες. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται σταθερό έδαφος και βιώσιμο κλίμα για να παραμείνουν στη ζωή. Για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου".

Σχολιάζοντας τα μέτρα που η κυβέρνηση υλοποιεί μέσω του τρίτου μνημονίου, τα χαρακτήρισαν στην πλειονότητά τους αντι-αναπτυξιακά και κοινωνικά άδικα. Είναι μέτρα που τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα ανοίξουν νέες πληγές στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό γιατί, για μια ακόμη φορά, το βάρος της προσπάθειας πέφτει στην αύξηση των εσόδων διά της φορολογίας, αντί στην περιστολή των δαπανών και στον έλεγχο της κρατικής σπατάλης. Είναι, ουσιαστικά, σαν να μην διδαχθήκαμε τίποτα, μετά από έξι χρόνια μνημονίων και ύφεσης. Χρειάζεται άμεσα ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και πολιτικών, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Χαρακτηρίζοντας ως βασικό πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα την έλλειψη ρευστότητας, επισήμαναν πως δεν αρκεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να επιστρέψει η ρευστότητα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται κατ’ αρχήν να επιστρέψουν καταθέσεις. Κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει σταθερότητα, σοβαρή διακυβέρνηση, δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά, κανένας καταθέτης δεν θα πειστεί να ξαναβάλει τα χρήματά του στις ελληνικές τράπεζες. Πρέπει επίσης να δοθεί λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη των επιχειρηματικών. Με προσεκτικό σχεδιασμό, για να στηριχθούν βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Να στηριχθεί ο έντιμος επιχειρηματίας που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα και όχι ο επιτήδειος, που βολεύεται σε βάρος των υπολοίπων. Είναι σαφές ότι, τόσο στον τομέα των επιχειρηματικών όσο και των στεγαστικών δανείων, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, τόνισαν εκφράζοντας ταυτόχρονα την κατηγορηματική τους αντίθεση στο ενδεχόμενο μεταβίβασης επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds. "Να υπάρξει μέριμνα ακόμη και με κούρεμα της επιχειρηματικής δανεικής σύμβασης.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σχολιάζοντας τέλος για το αν υπό τις παρούσες συνθήκες ένας ευρύτερος κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, ειπώθηκε πως η μόνη συνταγή για την επιτυχία είναι ο ειλικρινής διάλογος και η συνεργασία. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό έδαφος και βιώσιμο κλίμα για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Ένας στόχος ικανός να ενώσει πολιτικές δυνάμεις, πέρα και πάνω από ιδεολογικές διαφορές. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι το πνεύμα της συναίνεσης και συνεργασίας να επικρατήσει".

Και υπ’ αυτό το πρίσμα εξέφρασαν την ελπίδα ο διάλογος των πολιτικών αρχηγών να μην είναι προσχηματικός. " Θέλουμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα από την Κυβέρνηση δεν είναι μία σύγκλιση προσχηματικού χαρακτήρα και ότι θα αποδώσει καρπούς διότι αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα ιδιαίτερα στο κομμάτι της ρευστότητας που αφορά την επιστροφή τουλάχιστον των 40 δισ. που «δραπεύτεσαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο παρά την ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα να σταθεί ως αρωγός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass