ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΑ Η ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Πέντε βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

* Ρευστότητα, ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου και φορολογική ελάφρυνση προτεραιότητες για την ανάπτυξη * Παπαδεράκης: Τον Απρίλιο του 2016 η αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας - Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η αναπτυξιακή τράπεζα * Μεϊμαράκης: Πρέπει να υπάρχουν ισχυροί πολιτικοί για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 22:44
Από τη χθεσινή ανοικτή γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο ξενοδοχείο "Divani Palace" Από τη χθεσινή ανοικτή γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο ξενοδοχείο "Divani Palace"

Του Γιώργου Νούλη

Την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες και ανάληψης δράσεων που θα στηρίξουν την καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ώστε να αποκτήσει προοπτική η νέα γενιά και να δημιουργηθούν νέοι εργοδότες, ανέδειξε η επιμελητηριακή κοινότητα στις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ που διεξήχθη το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου στη Λάρισα.

Οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, παρουσία του γ.γ. Εμπορίου κ. Αντ. Παπαδεράκη, του υποψήφιου αρχηγού της ΝΔ κ. Ευαγ. Μεϊμαράκη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, βουλευτών κομμάτων και εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων του νομού και της χώρας, εστίασαν με τις τοποθετήσεις τους στο πραγματικό διακύβευμα της αγοράς, στη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης μέσα από την πολιτική σταθερότητα και την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, επέμεναν στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα εκπορεύονται από έναν υγιή ιδιωτικό τομέα, ζήτησαν κίνητρα για την προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και βεβαίως ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα διασφαλίζει τα φορολογικά έσοδα.

Μη παραλείποντας βεβαίως να εξάρουν και τον ρόλο του επιμελητηριακού θεσμού και ταυτόχρονα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του φορέα τους, κατέστησαν σαφές πως "ισχυρά επιμελητήρια σημαίνουν ισχυρή επιχειρηματικότητα. Σημαίνουν δυνατότερη φωνή για τη μικρομεσαία επιχείρηση και αποτελεσματικότερη διεκδίκηση προς την Πολιτεία. Σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, η επιμελητηριακή κοινότητα αναμφίβολα αποτελεί έναν αναγκαίο σύμβουλο για την επίτευξη και την υλοποίηση των κοινώς επιδιωκόμενων στόχων", τόνισαν…

"Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, επισήμανε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κων. Μίχαλος ανοίγοντας τις εργασίες της χθεσινής ανοικτής συνέλευσης, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Στην προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως στη δημιουργία νέων, καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και εισοδήματα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Θέλουμε πράξεις για την ανάπτυξη. Εδώ και τώρα".

Καθορίζοντας το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας ο κ. Μίχαλος στάθηκε σε πέντε βήματα :

- Στην αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και στις ροές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας: "Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει χωρίς ρευστότητα από τις τράπεζες, τόνισε. Δεν μπορεί η ελληνική επιχείρηση να δανείζεται με τριπλάσιο επιτόκιο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο".

* Στην υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα: "Η φορολογική αφαίμαξη πρέπει να σταματήσει είπε. Οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν τον λογαριασμό, για να συντηρείται ένα κράτος που ακόμα δεν μπορεί να βάλει σε μια τάξη τις ανάγκες και τις δαπάνες του. Ούτε, βέβαια, θα λυθεί το ασφαλιστικό – που εδώ και τριάντα χρόνια κάνουν ότι δεν βλέπουν οι κυβερνήσεις – στις πλάτες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Σήμερα, το 50% πλέον του μικτού μισθού ενός εργαζόμενου πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Και το κόστος αυτό σχεδιάζουν να το αυξήσουν ακόμη περισσότερο, για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των ταμείων. Με αυτή την τακτική όμως, θα καταλήξουμε να μην υπάρχουν ούτε επιχειρήσεις, ούτε εργαζόμενοι για να πληρώνουν εισφορές.

* Στην ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου: "Εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένουμε την προκήρυξη του νέου επενδυτικού νόμου. Το 75% και πλέον των σχεδίων που είχαν ενταχθεί στους προηγούμενους δύο επενδυτικούς νόμους, παραμένουν ανενεργά. Από τη μια έχουμε την αδυναμία των επιχειρήσεων να βρουν κεφάλαια από τις τράπεζες και από την άλλη τις γνωστές καθυστερήσεις του κράτους, στις επιθεωρήσεις και στην καταβολή των επιχορηγήσεων. Από το ΕΣΠΑ, περιμένουμε επίσης να ξεκινήσει η δημοσίευση προγραμμάτων για μικρότερα επενδυτικά σχέδια. Τώρα, μάλιστα, που η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται στο 100% των προγραμμάτων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις. Είναι καιρός να βγούμε από τη χειμερία νάρκη. Αντίστοιχα, στο ΕΣΠΑ: ζητάμε ειδικές προβλέψεις για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Με μηχανισμούς όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, προγράμματα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και start-up funds σε δυναμικούς τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροτική παραγωγή κτλ.

* Στην αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών αναπτυξιακών κονδυλίων: "Πρέπει να συμφωνήσουμε, είπε, σε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη. Έναν χάρτη με μακρόπνοο προσανατολισμό, που δεν θα καταργείται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Θέλουμε ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων βιομηχανιών, που θα παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα. Με την ενίσχυση και την ανάδειξη νέων, εξωστρεφών κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας".

* Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. "Όλα αυτά τα χρόνια, μεταρρυθμίσεις ακούμε και μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε. Αντίθετα, έχουμε δει προχειρότητες και μπαλώματα της τελευταίας στιγμής, για να κλείσει κάθε φορά η αξιολόγηση από τους δανειστές. Ας καταλάβουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα μπροστά. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση: με μείωση των δημοσίων φορέων, με διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους παραγωγικότητας, με σοβαρό σύστημα αξιολόγησης. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά, αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης κι αν δεν απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά χωρίς ένα απλούστερο, σαφές και σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Με κανόνες ξεκάθαρους, που ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά, χωρίς ανταγωνιστική αγορά ενέργειας με φθηνότερα τιμολόγια ειδικά για τη βιομηχανία. Δεν μπορούμε, τέλος, να πάμε μπροστά χωρίς στοχευμένες πολιτικές για τη στήριξη της εξωστρέφειας. Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν παλέψει αυτά τα χρόνια με νύχια και με δόντια, χωρίς ρευστότητα, χωρίς πιστώσεις – ακόμα και με εγγυητικές σε μετρητά – για να διατηρήσουν τις συνεργασίες τους και την παρουσία τους σε ξένες αγορές. Δεν μπορούμε όμως να υπολογίζουμε άλλο σε αυτή την υπερπροσπάθεια. Χρειάζεται υποστήριξη. Με επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών, στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού. Με ειδικά φορολογικά κίνητρα για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας".

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μίχαλος επισήμανε πως "πρέπει να τον βαδίσουμε, με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό και ομοψυχία. Μακριά από ιδεολογικές εμμονές, μακριά από ανούσιες αντιπαραθέσεις και διχόνοιες που μόνο πίσω μας γυρίζουν. Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να διεκδικούμε, να προτείνουμε και να δυναμώνουμε τη φωνή της παραγωγικής Ελλάδας».

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επισήμανε στον χαιρετισμό του κατά τη Γ.Σ. ο γ.γ. Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης.

Εξάροντας εξ αρχής τους επιχειρηματίες που αγωνίζονται κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια, μένοντας στη χώρα και κρατούν τις θέσεις απασχόλησης, τόνισε πως η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της απαξίωσης, ανέδειξε τις πτυχές του επιχειρηματικού μοντέλου που προωθεί και που στηρίζεται στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στη συνετή διαχείριση των κόκκινων δανείων, στη διαμόρφωση βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, στην εκπόνηση σταθερού φορολογικού συστήματος και στην εξάλειψη του βρόγχου του δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους.

Χαρακτηρίζοντας ως αναγκαία την αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας ο κ. Παπαδεράκης, έδωσε το στίγμα των αλλαγών που σχεδιάζονται ώστε τα Επιμελητήρια να αναδειχθούν:

- Σε κέντρα ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδιασμού τόσο σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας όσο και σε επίπεδο χώρας.

- Σε αξιόπιστους μηχανισμούς υποστήριξης των επιχειρήσεων ιδιαίτερα στους τομείς της ενημέρωσης σε ευκαιρίες χρηματοδότησης και κρατικής στήριξης.

- Σε μοχλούς αναπτυξιακών συμπράξεων με άλλα επιμελητήρια, με φορείς οικονομίας, την αυτοδιοίκηση, τα ειδικά επενδυτικά ιδρύματα για την ενίσχυση του γενικότερου παραγωγικού περιβάλλοντος.

Αποκαλύπτοντας επίσης πως ήδη συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, τόνισε πως σχεδιάζεται η κωδικοποίηση των προτάσεων της ΚΕΕΕ, η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και η διατύπωση πλέγματος προτάσεων ώστε να κατοχυρωθεί ο σημαντικός ρόλος του επιμελητηριακού θεσμού. Δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών ο κ. Παπαδεράκης τόνισε πως "θα ακολουθήσει διαβούλευση και νομοτεχνική διαδικασία με σκοπό τον Απρίλιο του 2016 να έχουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο ικανό να στηρίζει το νέο αναβαθμισμένο ρόλο των επιμελητηρίων στην εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας σε στέρεα βάση και βιώσιμη προοπτική».

Ο Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Από την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ κ. Ευάγ. Μεϊμαράκης στον χαιρετισμό θέτοντας πρωτίστως το πλαίσιο της επιχειρηματικής ανάκαμψης, στην ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας, στη ρευστότητα και στο σταθερό φορολογικό σύστημα, εξέφρασε την αγωνία του για την έκβαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών καθώς τα συμπεράσματά τους θα αποτελέσουν βασική παράμετρο για τη λήψη αποφάσεων.

Κάνοντας μια αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις και στους λόγους που τις επέβαλαν τόνισε μεταξύ άλλων πως "δυστυχώς είμαστε λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και ενώ πάντα μετά τις εκλογές υπήρχε σταθερότητα, ηρεμία, και μία πορεία που οι πολίτες γνώριζαν πώς θα κινηθούν, για πρώτη φορά αισθάνομαι από το 1974 πως υπάρχει αβεβαιότητα, αστάθεια, και βλέπω στα πρόσωπα των πολιτών μία αγωνία για το πώς θα κινηθούν στο μέλλον. Αστάθεια η οποία κατά τη γνώμη μου δεν σας επιτρέπει να προγραμματίσετε πώς θα βγούμε το 2016 στις αγορές και πώς θα κινηθείτε. Τα οποία ζητήματα αυτά θα είχαν επιλυθεί, κατά τη γνώμη μου αν δεν είχαν προκηρυχτεί εκλογές και αν δεν είχανε γίνει. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν εξαιρέσουμε τα χρόνια της κρίσης το κόμμα το οποίο υπηρετώ η Ν.Δ. ήταν πάντα στους φορείς, στα Επιμελητήρια και προσπαθούσε να συνεννοηθεί μαζί τους για να έχουνε τις επόμενες κινήσεις που απαιτούνται ώστε η χώρα να περάσει στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό και προετοιμάσαμε αναπτυξιακό νόμο, γι’ αυτό και προχωρούσαμε στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε διεθνή ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την παραχώρηση των αεροδρομίων και για τα λιμάνια, και προχωρήσαμε και στις επενδύσεις που υπήρχανε στα συρτάρια. Όλα αυτά «κολλήσανε» ξαφνικά. Οι δήμαρχοι περιμένουνε τους πόρους του ΕΣΠΑ, που είναι «ζεστό χρήμα» που θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και θα μπορέσουν και οι μεσαίες επιχειρήσεις να σκεφθούν πώς θα κινηθούν, εάν τα μεγάλα έργα προχωρήσουν, όπως οι δρόμοι που σταμάτησαν αδικαιολόγητα, αν προχωρήσουν ταχύτατα τα ζητήματα των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών και ζεστό χρήμα μπορεί να πέσει και θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάπως να εργαστούν.

Καταλήγοντας επισήμανε πως στην παρούσα φάση απαιτείται θα έλεγα να βρούμε ένα κοινό σημείο συνεννόησης. Και προσέξτε διότι πολλοί αυτό το παραφράζουν και εννοούν τη «συνεννόηση» ως «συνεργασία» ή ως «πρόσωπα». Το ζητούμενο δεν είναι τα πρόσωπα. Εγώ θεωρώ ότι αυτή την ώρα πρέπει να προσδιορίσουμε «πολιτικές». Και αυτό σήμερα στη συνάντηση των αρχηγών θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Θα πρέπει οι αρχηγοί να βγουν από κει με νέες πολιτικές προτάσεις που θα τις μελετήσουμε και οι φορείς και τα κόμματα και από κει θα καταλήξουμε για το «πώς» θα προχωρήσει η χώρα. Πιστεύω μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να υπάρχουν ισχυροί πολιτικοί οργανισμοί που να υπηρετούν τις αρχές τους αλλά που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και που κάποιοι από μας δεν θα παρασυρθούν από ακραίες και λαϊκιστικές φωνές αλλά που θα έχουμε μία πολιτική αντιπαράθεση ουσίας με επιχειρήματα και ας διαφωνήσουμε. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου μπορούν να προσφέρουν με τις προτάσεις τους ώστε η χώρα να βρει τον βηματισμό της. Και γι’ αυτό ακριβώς διεκδικώ η ΝΔ να είναι ενωμένη, δυνατή και να μπορεί να δώσει τις πρέπουσες προτάσεις και λύσεις" .

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Χαιρετισμούς για τη θετική έκβαση των εργασιών της συνέλευσης έκαναν επίσης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της επιμελητηριακής κοινότητας στην προσπάθεια διεκδίκησης της υποψηφιότητας της Λάρισας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας, οι Λαρισαίοι βουλευτές Νίκ. Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ που προέτρεψε να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας των επιχειρηματιών με την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, Χρ. Κέλλας της Ν.Δ. που περιέγραψε την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα προβλήματα της χώρας και της αγοράς, Κων. Μπαργιώτας του "Ποταμιού" που έκανε λόγο για επιμερισμένους στόχους μέσα από την κοινωνία και την παραγωγική τάξη, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος επειδή απουσίαζε στο εξωτερικό έστειλε τηλεγράφημα, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής πολιτικής της κυβέρνησης "πριν η βλάβη καταστεί ανήκεστος".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπεύθυνος παραγωγικών φορέων της ΝΔ βουλευτής κ. Σταύρος Καλαφάτης καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass