ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ 2ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» ΜΕ ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Κ. ΓΑΒΡΑ

Η Λάρισα αγαπά τον ελληνικό κινηματογράφο

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2016 0:05
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά είναι το 2ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» που θα ανοίξει τις πύλες του στη Λάρισα μεθαύριο Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε χθες το πρωί συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της συνέχισης της κινηματογραφικής αυτής γιορτής ενώ ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα εκδηλώσεων και προβολών.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου Λαρισαίων στη διοργάνωση και ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ένα θεσμό στην πόλη που προωθεί το ελληνικό σινεμά με το όνομα του σημαντικότερου κινηματογραφιστή που ανέδειξε η Ελλάδα κι ενός από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου κινηματογράφου, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Επιπλέον πρόσθεσε «Το φετινό Πανόραμα είναι αφιερωμένο σ΄ ένα ακόμη μεγάλο σκηνοθέτη τον Κώστα Γαβρά. Οι ταινίες του με την κριτική τους ματιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι του έχουν χαρίσει τον τίτλο του ειδικού στον πολιτικό κινηματογράφο. Διεθνούς φήμης , πολυβραβευμένος, μαχητικός προκαλεί το δημόσιο διάλογο, δυνατές συγκινήσεις, σκέψεις και προβληματισμό. Με το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου αποδεικνύουμε έμπρακτα πως αγαπάμε τον καλό κινηματογράφο και κυρίως αγαπάμε και στηρίζουμε τον ελληνικό κινηματογράφο. Τον ελληνικό κινηματογράφο που δεν είναι μόνο ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην καλύτερη περίπτωση και ο Βασίλης Μυριανθόπουλος (Σούλα έλα ξανά) ή ο Στράτος Μαρκίδης (Καρδίτσα εμπιστευτικό) σε μια άλλη. Είναι ο Τζαβέλλας, ο Κακογιάννης, ο Κούνδουρος, ο Νικολα'ίδης, ο Γιάνναρης, ο Παναγιωτόπουλος, ο Οικονομίδης, ο Αβρανάς, ο Λάνθιμος. Είναι οι ταινίες και οι δημιουργοί που δεν βρίσκουν αίθουσες ακόμη και όταν βραβεύονται σε διεθνή φεστιβάλ. Είναι η Μαργαρίτα Μαντά, ο Περικλής Χούρσογλου και ο Δημήτρης Αθανίτης ταινίες των οποίων θα παιχθούν στο Πανόραμα και οι ίδιοι θα παρευρεθούν. Κι είναι σημαντικό να τους γνωρίσουμε και να δούμε τις ταινίες τους, γιατί είναι ένα μέρος του προσώπου της Ελλάδας σήμερα, ένα κομμάτι του εαυτού μας, τελικά ο κόσμος μας. Γιατί η αληθινή Τέχνη, δεν είναι μόνο για να περνάμε καλά. Η αληθινή Τέχνη είναι ο καθρέφτης μας».

Ο αντιπρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας κ. Δημοσθένης Χαρούλης, ο γραμματέας κ. Θάνος Μουκούλης και η ειδική γραμματέας κ. Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, αναφέρθηκαν στη φιλοσοφία του κινηματογραφικού αυτού θεσμού και παρουσίασαν το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο κ. Θ. Μουκούλης αναφέρθηκε στις ταινίες που θα προβληθούν, με το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θ. Αγγελόπουλου να ξεχωρίζει, στο σκηνοθέτη Κ. Γαβρά που είναι το τιμώμενο πρόσωπο της μεγάλης κινηματογραφικής αυτής γιορτής αλλά και στα μουσικά αφιερώματα που θα γίνουν στη διάρκεια του κινηματογραφικού πανοράματος που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της η κ. Δ. Τριανταφυλλίδου αναφέρθηκε στον στόχο του πανοράματος αλλά και τη φιλοσοφία του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο στόχος του πανοράματος είναι τριπλός. Αρχικά θέλουμε κάθε χρόνο να τιμούμε τον μεγάλο δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο, του οποίου το όνομα έχουμε δώσει στο τετραήμερο των εκδηλώσεων, με την προβολή ταινιών του, όπως το «Ταξίδι στα Κύθηρα», αλλά και στόχος μας είναι η όλη διοργάνωση να πραγματοποιείται κοντά στην ημερομηνία θανάτου του σκηνοθέτη, στις 24 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκινά το πανόραμα. Επίσης στόχος μας είναι να τιμούμε κάθε φορά ένα μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη. Φέτος το 2ο Πανοράμα είναι αφιερωμένο στον πολυβραβευμένο έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ένα δημιουργό με παγκόσμια απήχηση, ένα άνθρωπο που αγαπά τη γενέτειρά του, Ελλάδα και τους νέους δημιουργούς. Τέλος οι εκδηλώσεις στοχεύουν και στην προβολή της σύγχρονης ματιάς του ελληνικού κινηματογράφου, που διαπρέπει μέσω αξιόλογων σκηνοθετών και των ταινιών τους, με σημαντικά βραβεία και διακρίσεις, σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έτσι θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τρεις σημαντικούς σκηνοθέτες, την κυρία Μαργαρίτα Μαντά, με την ταινία της «Χρυσόσκονη», τον κ. Περικλή Χούρσογλου με την ταινία του «Ο Διαχειριστής» και τον κ. Δημήτρη Αθανίτη, με την ταινία του Invisible, που θα προβληθεί ουσιαστικά σε avant πρεμιέρα στη χώρα μας, καθώς η ταινία, παραγωγής 2015, έχει παρουσιαστεί μόνο σε φεστιβάλ. Επίσης η δημιουργία του κ. Αθανίτη συνδέεται και άμεσα με την πόλη μας καθώς συμπαραγωγός είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός Διαμαντής Καραναστάσης».

Τη στήριξη στη διοργάνωση εξέφρασε και η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Να σημειωθεί ότι το 2ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στηρίζεται επίσης και από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και τον πρόεδρό της κύριο Δημήτρη Καλαντίδη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass