ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Το μέλλον δεν το προβλέπουμε, το παράγουμε»

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 0:55

 

«Η φαντασία, η δημιουργική ικανότητα είναι πλέον παραγωγική δύναμη. Και για μια ακόμη φορά οι πόλεις φαίνεται ότι θα είναι πρωταγωνιστές της αλλαγής. Εκεί βρίσκονται τα Πανεπιστήμια, εκεί συναντώνται τα παγκόσμια ρεύματα και διαμορφώνονται οι νέοι κανόνες».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Φίλων Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς στη Λάρισα με θέμα «Ανάπτυξη και ανθρώπινες ανάγκες», ο λέκτορας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Σταμπουλής.

Ο κ. Σταμπουλής ανέπτυξε το θέμα «Επιστροφή στο μέλλον – Τι έχουμε μάθει για την ανάπτυξη», επισημαίνοντας ότι «το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε όταν μιλάμε για την ανάπτυξη είναι σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε, ποιους νέους δρόμους να χαράξουμε. Εμείς αντίθετα τείνουμε να προβάλλουμε το παρόν και να παραμείνουμε όρθιοι αλλά ακίνητοι. Σαν ακροβάτες τσίρκου που προσπαθούν να ισορροπήσουν σε ακίνητο ποδήλατο – η πτώση είναι αναπόφευκτη.

Πρέπει λοιπόν να βάλουμε ως βασικό στοιχείο του σχεδιασμού μας τη στρατηγική πρόθεση. Τι κόσμο θέλουμε να χτίσουμε; Το μέλλον δεν το προβλέπουμε, το παράγουμε. Αντί να λιβανίζουμε ένα παρελθόν που ωραιοποιούμε να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες της τεχνολογικής, θεσμικής και κοινωνικής εξέλιξης για να οικοδομήσουμε το νέο. Η γνώση είναι το ισχυρό πλεονέκτημα της ανθρώπινης εργασίας απέναντι στο άμυαλο κεφάλαιο.

Η ίδια η βιωσιμότητα του συστήματος δεν μπορεί να εξασφαλισθεί αν δεν βρει νέους τρόπους διακυβέρνησης και μοιράσματος του οικονομικού αγαθού. Όλο και περισσότερο η οικονομία εξαρτάται από τη συλλογική – μέσω του κράτους - επένδυση στην παραγωγή νέας γνώσης και τη δημιουργία νέων αγορών».

Ομιλητής στη χθεσινή εκδήλωση ήταν και ο γεωπόνος, διατελέσας προϊστάμενος της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, Κώστας Δεληγιάννης, με θέμα εισήγησης «Βιώσιμη ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες».

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της «Πρωτοβουλίας» στη Λάρισα Θωμάς Μπεχλιβάνης, δρ. Φιλολογίας.

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass