ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Πηγή μνήμης» το «Άξιζε» της Νίτσας Λουλέ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2016 1:04

Της Νατάσας Πολυγένη

Κομμάτι ιστορίας, πηγή μνήμης, μνημείο συλλογικής μνήμης, φόρος τιμής στους αγωνιστές της αριστεράς ήταν μόνο λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στο νέο βιβλίο της Νίτσας Λουλέ που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο θέατρο ΟΥΗΛ της Λάρισας. Τρεις βουλευτές, η Άννα Βαγενά, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Σπύρος Λυκούδης παρουσίασαν το καινούριο πόνημα της Νίτσας Λουλέ στο αναγνωστικό κοινό της πόλης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη ο οποίος μίλησε για τον αφηγηματικό τρόπο της Νίτσας Λουλέ, την αυθεντικότητα της στην παράθεση των γεγονότων ενώ χαρακτήρισε το βιβλίο ιστορικό ντοκουμέντο συμβολής στη συλλογική μνήμη. Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Τυρναβίτης δικηγόρος κ. Γιώργος Μίγας που μίλησε για τον πατέρα της συγγραφέως, Κώστα Λουλέ, τον άνθρωπο μύθο, σύμβολο αγώνα και πίστης, που απαρνήθηκε τα προνόμια του για μια δικαιότερη κοινωνία. Ο κ. Μίγας έκλεισε την ομιλία του, με το συμπέρασμα ότι ο αγώνας του Κώστα Λουλέ... Άξιζε.

Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου από το βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη που συνδέεται με τη συγγραφέα με μια βαθιά φιλία. Ο βουλευτής αναφέρθηκε κυρίως στη γνωριμία του με τη Νίτσα Λουλέ σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά το δράμα της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου έχοντας όμως γεμάτες τις φυλακές και τα νησιά της με τους αγωνιστές της ηττημένης πλευράς. Αναφορικά με το βιβλίο το οποίο χαρακτήρισε «πηγή μνήμης», σημείωσε «Διάβασα το βιβλίο σε μια ολόκληρη μέρα χωρίς διακοπή. Δεν ξέρω πώς μπορεί να το διαβάσει ο καθένας. Τι μπορεί να βρει σε αυτό για να μάθει ή για να κρίνει ή για να στοχαστεί.

Αλλά όπως και να το διαβάσει κανείς, δεν μπορεί να μη συγκινηθεί.

Δεν ξέρω αυτό το βιβλίο πώς καταχωρείται. Είναι ένα βιβλίο πάνω στην ιστορία του Ελληνικού Κομμουνιστικού κινήματος, είναι έναν βιβλίο για τις φυλακές, για τη ζωή των δεσμωτών και των οικογενειών τους, είναι ένα βιβλίο για το χάδι που έλειπε στον Δημήτρη και τη Νίτσα από τον πατέρα ή την μάνα, είναι ένα βιβλίο για την αυταπάρνηση, την αφοσίωση –όπως και αν την ερμηνεύει κάποιος- των Ελλήνων κομμουνιστών στα δύσκολα χρόνια. Είναι ένα οδοιπορικό στις φυλακές και στα νησιά-φυλακές ή είναι πάνω από όλα η αφήγηση μιας βαθιάς αγάπης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, τον Κώστα Λουλέ και την Μαρία, που έζησαν 3 χρόνια μαζί και 30 χρόνια χώρια στις φυλακές;

Νομίζω πως αυτή η δρακογενιά που πέρασε δια πυρός και σιδήρου και στάθηκε όρθια σα να ήταν από ατσάλι δεν έχει και νομίζω πως δεν θα έχει όμοιά της στο μέλλον. Το «άξιζε...» είναι μια πηγή μνήμης».

Συναρπαστικό, πολιτικό, ιστορικό και βαθιά συναισθηματικό για τον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο το πόνημα της Νίτσας Λουλέ. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις σελίδες όπου η συγγραφέας τιμά την αφοσίωση του πατέρα και της μητέρας της στα ιδεώδη που υπηρέτησαν, αλλά και την προσήλωσή τους στην αξία της οικογένειας, ως εστίας που μένει ενωμένη παρά τις αντιξοότητες. Ο κ. Χαρακόπουλος, περιέγραψε την πλοκή του μυθιστορήματος της Νίτσας Λουλέ, με βασικό πρωταγωνιστή τον πατέρα της Κώστα Λουλέ, ένα ανυποχώρητο, ιδεολόγο κομμουνιστή μέχρι τα έσχατα, που σύμφωνα με τις ιδέες του «ορθοστατών και ορθοβαδίζων» πέρασε από τα 82 χρόνια του τα 40 σε φυλακές, εξορία, παρανομία και αναγκαστική προσφυγιά. Ιδιαίτερη, αναφορά έκανε ο βουλευτής και στο χαρακτήρα της συγγραφέως που ενώ ξεδιπλώνει την απέραντη αγάπη προς τους γονείς της και το σεβασμό στον αγώνα τους, τολμά να βάζει ερωτήματα σκληρά, οδυνηρά.

Επίσης, πρόσθεσε: « Η Νίτσα Λουλέ ξέρει να αναγνωρίζει και τους πολιτικούς αντιπάλους όταν ο λόγος και οι πράξεις τους συνεισφέρουν στην εθνική συμφιλίωση, στην ίαση των πληγών του παρελθόντος. Όπως όταν αναφέρει τον Κώστα Καραμανλή που στην παρουσίαση ενός άλλου βιβλίου της είπε ότι όλες οι παρατάξεις έχουν την ευθύνη για ό,τι έγινε εκείνη την εποχή, αλλά και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο που ψήφισε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και τη συγγνώμη του στη Βουλή για μια παλαιά ατυχή δήλωσή του για την Μακρόνησο». Καταλήγοντας, ο βουλευτής ανέφερε ότι στο μοναδικό σημείο που διαφωνεί με τη Νίτσα Λουλέ είναι η συσχέτιση των όσων περιγράφονται στο βιβλίο με το ΣΥΡΙΖΑ του 2015, με τη θέση ότι η Αριστερά σήκωσε κεφάλι μετά από δεκαετίες και ότι αν πετύχει η κυβέρνηση αυτή τότε μπορούμε να πούμε πως οι αγώνες, το ξύλο που φάγαμε στα νιάτα μας έπιασαν τόπο. «Αναγνωρίζω την αγνότητα των προθέσεων και του πάθους της, αλλά δεν μπορώ να προσυπογράψω την ανάγνωση που κάνει των γεγονότων. Οι αντιρρήσεις μου επικεντρώνονται κυρίως στο αξιακό περιεχόμενο αυτών που βρίσκονται σήμερα στα ηνία της χώρας».

Κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς χαρακτήρισε το βιβλίο της Νίτσας Λουλέ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Άννα Βαγενά.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημείωσε «Το βιβλίο της είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς στον τόπο μας, ιδωμένο μέσα απ’ την προσωπική ζωή κάποιων από τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξία.

Γιατί οι άνθρωποι είναι που γράφουν την ιστορία – και όταν μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε τις ψυχές των ανθρώπων και να τους γνωρίσουμε καλύτερα – γνωρίζουμε καλύτερα και την ιστορία μας. Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και ιδίως να το διαβάσουν νέοι άνθρωποι,για να δουν και να μάθουν πως κάποιοι άλλοι νέοι άνθρωποι των παλιότερων εποχών έδωσαν τη ζωή και τα νιάτα τους για τα ιδανικά και τα πιστεύω τους».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass