ΔΥΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Βιβλίο... το πολυτιμότερο αγαθό και εφόδιο για το παιδί

* «Παρέλαση» συγγραφέων από αύριο στο «Χατζηγιάννειο»

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2016 1:05

Της Νατάσας Πολυγένη

Η Πρωταπριλιά στη Λάρισα θα είναι φέτος διαφορετική. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου συγγραφείς παιδικών βιβλίων της πόλης θα συναντώνται καθημερινά με παιδιά προκειμένου να τους μυήσουν στο μαγικό κόσμο του βιβλίου. Όλα αυτά στο πλαίσιο της Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας, που φέτος εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος των σχολείων, μετατρέπεται σε εβδομάδες παιδικής λογοτεχνίας που ξεκινούν 1η και ολοκληρώνονται 15 Απριλίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοινώθηκε χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» από τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Αλέξανδρο Μπατζιανούλη, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου, τη Διευθύντρια Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρη Βούλγαρη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών κ. Αργύρη Γιουρούκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων. Κούμας» κ. Νίκο Κοσμάνο, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου και την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Ελένη Παπούλια.

Ο αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Μπατζιανούλης μιλώντας για την παιδική λογοτεχνία και για το βιβλίο γενικότερα, τόνισε ότι για τα παιδιά είναι το πολυτιμότερο αγαθό και εφόδιο για την ανάπτυξη τους. Όπως είπε, φέτος έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες και 1 ημέρα, καθώς το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και μάλιστα ήδη έχει κανονιστεί 2500 μαθητές της πόλης να συμμετάσχουν στις συναντήσεις με τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. «Στόχος μας είναι να μυήσουμε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, να τα μάθουμε να αγαπούν και να έχουν ως τρόπο ζωής το διάβασμα. Δίχως την πολύτιμη συμβολή του εκπαιδευτικού κόσμου δεν θα ήταν εφικτό» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα τω ν εκδηλώσεων σημείωσε ότι οι μαθητές πέρα από τις συναντήσεις με τους συγγραφείς στη μεγάλη αίθουσα του «Χατζηγιαννείου» θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται την έκθεση βιβλίου και ζωγραφικής που θα φιλοξενείται στο δεύτερο όροφο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μπατζιανούλης μίλησε και για την προσπάθεια της αντιδημαρχίας παιδείας ώστε κάθε συνοικία της Λάρισας να αποκτήσει το δικό της εξοπλισμό ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στην ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών.

Η κ. Ελένη Αναστασοπούλου, σχολίασε ότι το έργο της αντιδημαρχίας παιδείας όσον αφορά την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι εξαιρετικό και η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευση χαίρεται να στηρίζει αυτές τις δράσεις. «Ο στόχος μας είναι κοινός. Η αγάπη για το βιβλίο και η μύηση των μαθητών σε αυτή την ωραία και δημιουργική διαδικασία είναι το ζητούμενο όλων. Εξάλλου, το βιβλίο είναι το σημαντικότερο γνωστικό εργαλεία για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού» πρόσθεσε.

Ο κ. Νίκος Κοσμάνος, τόνισε ότι το δεκαπενθήμερο αφέρωμα στο παιδικό βιβλίο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους και να δώσουν ερεθίσματα στη φαντασία τους. «Κάθε βιβλίο περιέχει πολλά σποράκια δημιουργίας, που περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσουν» κατέληξε.

Ο κ. Αργύρης Γιουρούκης σημείωσε ότι το πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών χρόνια τώρα στηρίζει το παιδί και το βιβλίο. Μάλιστα όπως είπε, η Λαρισαία συγγραφέας Ελένη Χριστούλα Πατελοδήμου ήταν από τις «πρωτεργάτριες» της Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας ενώ φέτος αρκετοί εκπαιδευτικοί-συγγραφείς συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Η κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, τόνισε ότι πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που η δημοτικη αρχή θα την στηρίζει πάντα και με κάθε τρόπο.

Τέλος, η κ. Ελένη Παπούλια αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 10 χρόνων της βιβλιοθήκης και για την επίδραση που ασκεί το βιβλίο στην ανάπτυξη των παιδιών. «Χωρίς βιβλίο δεν υπάρχει πολιτισμός. Στόχος όλων μας είναι να έχουμε συνειδητούς αναγνώστες».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Την Παρασκευή 1 Απριλίου παρουσιάζει τη συγγραφέα Ιωάννα Μπουλντούμη. Στα βιβλία της παίζοντας με τις λέξεις δημιουργεί πρωτότυπες ιστορίες προκαλώντας το ενδιαφέρον των παιδιών με μοναδικό σκοπό ένα απολαυστικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη. «Πώς τα γράμματα μαθαίναν ο παππούς και η γιαγιά, ο μπαμπάς και η μαμά όταν ήτανε παιδιά...». Η συγγραφέας προσκαλεί τα παιδιά σε ένα βιωματικό ταξίδι στα σχολεία της Ελλάδας του χτες.

Την Τρίτη 5 Απριλίου τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου σε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της φιλαναγνωσίας, κουβεντιάζοντας την αξία των βιβλίων και του ρόλου τους στη ζωή τους.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Τασούλα Τσιλιμένη. Με τα βιβλία της «Γάτα σκύλος κι ένα αρνί πορτρέτα σε μια γκαλερί» και «Το κυνήγι της Πρασινοπασχαλίτσας» ταξιδεύει τα παιδιά στον κόσμο της Τέχνης, αναδεικνύει την αγάπη για την φύση και τα ζώα αλλά και την αξία της αγάπης και της συντροφικότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου την εικονογράφο και συγγραφέα Πέγκυ Φούρκα. Με αφορμή τα βιβλία της συζητά με τα παιδιά για τη δημιουργία ενός βιβλίου, την εικονογράφηση, τον τρόπο που «ζωντανεύουμε» τους ήρωες και παίζει μαζί τους διαδραστικά παιχνίδια.

Την Παρασκευή 8 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Μαρία Αγγελίδου. Μέσα από τα ιστορικά παραμύθια της μαθαίνει στα παιδιά πως η ιστορία δεν είναι μόνο ένα μάθημα αλλά το συναρπαστικότερο και το πιο «ζωντανό" βιβλίου του κόσμου.

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου. «Στον καιρό της κρίσης μπορείς να βοηθήσεις! Λίγο απ΄ το γέλιο σου αν σκορπίσεις, πολλή αγάπη θα κερδίσεις...»: ένα παραμύθι που μιλάει διακριτικά και με ευαισθησία για την κρίση

Και τη συγγραφέα Κατερίνα Αναγνώστου. «Ένα βιβλίο και όνειρα γλυκά...». Εστιάζουμε στη συνήθεια να διαβάζουμε πριν να κοιμηθούμε και μαθαίνουμε πως αυτό βοηθά το σώμα και τη ψυχή μας.

Την Τρίτη 12 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Γιώτα Φώτου, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας προσεγγίζει διαθεματικά τα βιβλία της «Κώδικας 99» και «Όταν χάσαμε την Ντόλυ» φέρνοντας τα παιδιά απέναντι σε σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας

Και τη συγγραφέα Λίνα Μουσιώνη, η οποία προσκαλεί τους μικρούς μαθητές για δημιουργική ανάγνωση των βιβλίων «Ο δράκος Σερπαντίνος ξύπνησε» και «Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι» για να ανακαλύψουμε μαζί το μυστικό του χρόνου και να παίξουμε στο ακρογιάλι της φιλίας. Με εικαστικές και εμψυχωτικές δραστηριότητες.

Την Τετάρτη 13 Απριλίου τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Βαγγέλη Κολώνα σε ένα παραμύθι οικολογικό και όχι μόνο...

Την Πέμπτη 14 Απριλίου τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Χρυσάνθη Τσιαμπαλή-Κελεπούρη η οποία θα διαβάσει, συζητήσει και θα παίξει με τα παιδιά διαδραστικά παιχνίδια με αφορμή τα βιβλία της.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Βασίλη Καραβίδα. Μέσα από το βιβλίο του «Ποιος έκρυψε τον ήλιο» οι μικροί μαθητές καταφέρνουν να σώσουν το περιβάλλον από την καταστροφή με οδηγό τους την ελπίδα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί Έκθεση Βιβλίου στον 2ο όροφο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass