ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Δημοτική Πινακοθήκη ζητά την "αναγνώριση"

Δημοσίευση: 06 Απρ 2016 0:10

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Αναγνώριση μουσείων: Ο λόγος στα μουσεία για τα μουσεία». Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερα από εβδομήντα μουσεία της επικράτειας, καθώς και ειδικοί από τον χώρο των μουσείων. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα εκπροσωπήθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση από την αντιπρόεδρο κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη, από τον προσεχή Οκτώβριο, της εφαρμογής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συστήματος αναγνώρισης μουσείων που ιδρύονται ή ανήκουν σε άλλο νομικό πρόσωπο εφόσον διασφαλίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η καθιέρωση ενός συστήματος αναγνώρισης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής.

Ο τίτλος του «αναγνωρισμένου από το κράτος μουσείου» απονέμεται σε όσα μουσεία πληρούν τις προδιαγραφές που αναγράφονται λεπτομερώς στην προαναφερομένη Απόφαση.

Τη συνάντηση διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αρχικά στη συνάντηση χαιρετισμό απεύθυνε η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη Μαρία και στη συνέχεια ακούστηκαν πού σημαντικές εισηγήσεις. Συγκεκριμένα, μίλησαν η κ. Αλεξάνδρα Μπούνια καθηγήτρια μουσειολογίας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM με θέμα: «Αναγνώριση και πιστοποίηση μουσείων : η διεθνής εμπειρία». Η κ. Γκαζή Ανδρομάχη επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου η οποία αναφέρθηκε στα οφέλη της πιστοποίησης για τα μουσεία και το κοινό τους. Η κ. Τέτη Χατζηνικολάου η οποία παρουσίασε το ελληνικό σύστημα πιστοποίησης αναγνώρισης μουσείων. Η κ. Frances Croxford, ιδρύτρια του The Seeking State. Η κ. Croxford έχει εργαστεί 10 χρόνια ως Product Developer στην Tate Enterprises, μεταφράζοντας την επωνυμία σε οικονομικό και συναισθηματικό όφελος για την Tate και 10 χρόνια ως Διευθύνων Σύμβουλος μίας διεθνούς Branding Consultancy, με πελάτες όπως: V & A Dundee, Εθνικό Μουσείο της Σουηδίας, Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, Glyndebourne, Whitworth Art Gallery και το Open University.

Επίσης, μίλησαν ο κ. Νικολάου, η κ. Έλια Βλάχου ως εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, η κ. Μπεντάνα Κωνσταντίνα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η κ. Θούλη Μισιρλόγλου από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η κ. Ιωάννα Λεμονή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Στη στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε έγινε συζήτηση, ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής η αντιπρόεδρος της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τους περισσότερους από τους εισηγητές καθώς και με εκπροσώπους άλλων Μουσείων που παρευρίσκονταν.

Στο σημείο αυτό πρέπει ν’ αναφερθεί ότι η ΔΠΛ-ΜΓΙΚ, αποτελεί ένα πολιτιστικό οργανισμό ο οποίος πληρεί σχεδόν καθ’ ολοκληρία τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή του και πιστοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass