ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ INDONNATION

Ρεσιτάλ χορωδιακής δεξιοτεχνίας

Δημοσίευση: 06 Απρ 2016 0:10

Μια σπάνια μουσική απόλαυση πρόσφερε στους φιλόμουσους Λαρισαίους, που κατέκλυσαν την αίθουσα του Ωδείου την περασμένη Κυριακή, το ρεσιτάλ χορωδιακής δεξιοτεχνίας του Δημήτρη Κτιστάκη και των χορωδών του. Δύο χορωδίες, μια ψυχή: η μικτή χορωδία της ΕΡΤ και το γυναικείο φωνητικό σύνολο InDonnation, ένα μουσικό μπουκέτο με φωνές τόσο συγχρονισμένες, τόσο αρμονικές και τόσο ταυτισμένες με την εμπνευσμένη διεύθυνση του μαέστρου, που άφησαν άφωνο το πολυπληθές ακροατήριό τους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών που οργανώθηκε από το Δημοτικό Ωδείο και το Δήμο Λαρισαίων, και υλοποιήθηκε μετά από πρόταση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη. Τόσο η μικτή χορωδία της ΕΡΤ, όσο και το φωνητικό σύνολο InDonnation, στην αρμονική τους σύζευξη, ανήκουν στην κατηγορία των ελάχιστων χορωδιακών συγκροτημάτων που συγκεντρώνουν όλες τις αρετές του είδους. Και το απέδειξαν. Όλα ξεκινούν από το άριστο έμψυχο υλικό και τον ταλαντούχο μουσικό διευθυντή τους. Το χορωδιακό πνεύμα στην πλήρη του έξαρση. Ο υψηλός πολυφωνικός λόγος στη μεγαλορρημοσύνη του. Χαρακτηριστικά της δουλειάς ο τέλειος φωνητικός συγκερασμός, η υφολογική πειθαρχία, η ομόψυχη έκφραση, η εκφραστική διαύγεια, η ηχητική γλαφυρότητα. Δυο χορωδίες πυροτέχνημα. Μια φλεγόμενη περιδινούμενη φωνητική σφαίρα σε διαρκή έκρηξη. Αυτό υπήρξε η εμφάνιση των δυο χορωδιών την περασμένη Κυριακή στο ΔΩΛ υπό τον Δημήτρη Κτιστάκη!

Κι αυτό πέρα από τα καθιερωμένα χορωδιακά στερεότυπα και την κατασταλαγμένη αντίληψη της ερμηνείας χορωδιακών έργων, με μοναδικά εκφραστικά μέσα, με εμπνευσμένη και χειμαρρώδη διεύθυνση που ξεπερνάει πολλά προβλήματα φωνητικής συνοχής και ομοιογένειας.

Κι εδώ μπαίνει ο ρόλος του μαέστρου. Ένας ρόλος γεμάτος σφρίγος, χειμαρρώδης, ορμητικός. Τα αόρατα «νήματα» που ξεκινούσαν από τα χέρια του Δημήτρη Κτιστάκη δεν κινούσαν μόνο τις φωνητικές δυνατότητες των χορωδιών, αλλά ενεργοποιούσαν την ψυχή και το μυαλό των χορωδών. Γι' αυτό και το αποτέλεσμα υπήρξε άψογο.

Δείγμα οργανωμένης δουλειάς και ρωμαλέας διεύθυνσης, αυτό ήταν το αποτέλεσμα που χειροκρότησαν με ενθουσιασμό οι Λαρισαίοι στην παρουσίαση των δυο χορωδιών υπό τον Δημήτρη Κτιστάκη. Η τεχνική τελειότητα που πέτυχε ο μαέστρος τους, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στα έργα που ερμηνεύτηκαν, ήταν επίσης αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας, μαέστρου και χορωδών, κάτι σαν αόρατη σύνδεση μεταφυσικού χαρακτήρα. Εύγε!

ΝΙΚ. ΝΑΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass