Ο ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ:

Δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα δάνειο, αλλά ένα όραμα…

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2016 9:02
Ο ιστορικός και συγγραφέας Σαρ. Καργάκος Ο ιστορικός και συγγραφέας Σαρ. Καργάκος

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Τον ιστορικό και συγγραφέα, φιλόλογο καθηγητή Σαράντο Καργάκο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι βρέθηκαν προ ημερών στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» του Πνευματικού Κέντρου Αγίων Αντωνίων Αγιάς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εκεί με αφορμή την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγιάς, με τη συνεργασία και συμμετοχή της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης», του Γ.Α.Κ. - Τοπικού Αρχείου Αγιάς και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Αιμιλιανός Καζαντζίδης, η αντιδήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Ευάγγελος Τζιγκουνάκης.

Τον κ. Καργάκο προλόγισε η φιλόλογος καθηγήτρια Όλγα Βασιλείου, η οποία παρουσίασε το πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό του έργο. Χαρακτηρίζοντάς τον εξαιρετικό δάσκαλο, λαμπρό ιστορικό, συγγραφέα και φιλόλογο, οραματιστή της παιδείας, μίλησε για τη ζωή και τη δράση του, υπογραμμίζοντας μάλιστα «Ο Σαράντος Καργάκος είναι άνθρωπος που υπερασπίστηκε με πάθος τις ιδέες και τα οράματά του. Αγωνίστηκε γι’ αυτά και δεν δίστασε να συγκρουστεί με καθεστώτα που προσπάθησαν να τον φιμώσουν. Ως πνευματικός ταγός, πάντοτε με παρρησία υπερασπιζόταν την άποψή του και στα γραπτά του κείμενα και στις ομιλίες του υπήρξε ιδιαίτερα εύστοχος, καίριος και δεικτικός».

Ο κ. Καργάκος ανέπτυξε το θέμα «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος των Βυζαντινών και ο πρώτος των Ελλήνων» και ξεκίνησε την ομιλία του υπερασπιζόμενος την άποψή του ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία πρέπει να αποκαλείται Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως αποδίδοντας την πρώτη της ονομασία που επικράτησε σε «πνευματική δειλία».

Μίλησε εκτενώς για την 29η Μαΐου του 1453 και για το πώς φτάσαμε ως τη μέρα αυτή για την οποία μάλιστα είπε: «Η 29η Μαΐου παραμένει μια ανοιχτή πληγή απ’ την οποία όμως εκχέεται νέα ζωή. Όπως από το αίμα της σφαγιασμένης χίμαιρας ξεπήδησε το φτερωτό άλογο της μυθολογίας, ο Πήγασος, όμοια και από το αίμα της σφαγιασμένης Βασιλεύουσας βγήκαμε εμείς “Εθνικός καινούργιος κόσμος, μέγας”, όπως λέγει ο στίχος του Κωνσταντίνου Καβάφη, ένας κόσμος που κάποιοι επιτηδείως προσπαθούν με χίλιους τρόπους να τον μικροποιήσουν, ένας κόσμος που διατηρεί τη βυζαντινή θρησκευτική φύτρα του».

«Μπορεί η ιστορία να μας χωρίζει με τους Τούρκους» υπογράμμισε «αλλά η γεωγραφία μας ενώνει. Οι Τούρκοι, εδώ και αιώνες, κρατούν το έδαφος της Πόλης. Εμείς κρατάμε το πνεύμα και την ψυχή της».

Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον «εσταυρωμένο βασιλιά της ιστορίας μας» όπως χαρακτηριστικά είπε «Κωνσταντίνο Παλαιολόγο». Μίλησε για τον ηρωικό του θάνατο, την ηρωική πολεμική δράση του, το μεγάλο πολιτικό όραμά του. «Σε όλον τον ελλαδικό χώρο» είπε «υπάρχει η ψυχή του, το πνεύμα, το φρόνημά του» και συνέχισε: «Βέβαια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα μούδιασμα των εθνικών μας αντανακλαστικών. Πολλοί δεν τολμούν να ψελλίσουν καν τις λέξεις Έθνος και Γένος. Κάποιοι αποφεύγουν και τον όρο Έλλην. Παρατηρείται, επίσης, το εξής οδυνηρό: Οι ποσοτικές αξιώσεις της ζωής έχουν υποσκελίσει τις ποιοτικές και η υποταγή έχει προτεραιότητα έναντι της ανεξάρτητης θέσης και φωνής». «Σήμερα» είπε με νόημα «δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμη δάνειο που θα μας οδηγήσει σε νέες εξαρτήσεις. Ο τόπος κι ο λαός χρειάζεται μια ιδέα, ένα όραμα, ένα πρότυπο σαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, χρειάζεται να ξεμαρμαρώσει μέσα στη ψυχή του λαού ο μαρμαρωμένος βασιλιάς του θρύλου και να γίνει ζώσα ελπίδα, ζώσα πραγματικότητα στην καθημερινή μας συμπεριφορά. Είμαστε ένας μικρός λαός. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την ιδέα ενός μεγάλου ανθρώπου. Όχι για να έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας, αλλά για να ανεχόμαστε τον εξευτελισμό μας. Αν οι λαοί τρέφονται με μικρές ιδέες, θα γίνουν μικρόψυχοι δανειοζήτες και κάποτε θα σβήσουν από τον ιστορικό χάρτη. Τα τελευταία χρόνια χάσαμε πολλά, μα πάρα πολλά. Το πνεύμα του Κωνσταντίνου δεν θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στην ανάκτηση, θα μας βοηθήσει, όμως, να μην φτάσουμε στην κατάπτωση».

Μίλησε για τους λόγους της πτώσης της Πόλης, για τις ενδοδυναστικές διαμάχες τονίζοντας πως «Ο ελληνισμός σαν κρατική υπόσταση αυτοκαταλύθηκε». Περιέγραψε τις τελευταίες ώρες του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και υπογράμμισε «Ο Κωνσταντίνος δεν πολέμησε για να νικήσει. Πολέμησε για να μην ηττηθεί η τιμή της Αυτοκρατορίας, της οποίας όλες τις προηγούμενες ντροπές ξέπλυναν με το αίμα τους ο Κωνσταντίνος και οι συμπολεμιστές του».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: «Σήμερα βιώνουμε την υποταγή μας στον φόβο έναντι των προγόνων μας. Η νεολαία αρχίζει να αγνοεί τους προγόνους της. Ο Κωνσταντίνος δεν μας διδάσκει πώς να ζήσουμε, αλλά πώς να πεθάνουμε όταν το απαιτεί το χρέος. Λαός που φοβάται να πεθάνει, όταν τον καλεί η φωνή της πατρίδος, έχει αρχίσει να μυρίζει πτωμαΐνη. Γι’ αυτό θεωρώ ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι αντίδοτο στην πτωματοποίηση που μας απειλεί».

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του συντονιστή της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Οδυσσέα Τσιντζιράκου.

Μεταξύ του πολυπληθούς κοινού ήταν ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μακρής, ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, η πρώην δήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Χριστούλα και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καργάκος φιλοξενήθηκε στη Βελίκα, μένοντας κατενθουσιασμένος από τα παράλιά της και την ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass