ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

«...στου Ολύμπου την αυλή» στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2016 10:20

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Όλα είναι έτοιμα στην Ελασσόνα για το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «...στου Ολύμπου την αυλή», που διοργανώνει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις του ξεκινούν την Δευτέρα 29 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου.

Για 4 ημέρες, η «καρδιά» της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην «αυλή» του Ολύμπου, στη «ζωντανή» πόλη της Ελασσόνας. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, μουσικοχορευτικές παραδοσιακές παραστάσεις με «άρωμα» Ελλάδος – Μαυροβουνίου – Τουρκίας, προβολή ντοκιμαντέρ για το μυθικό Όλυμπο, μουσική βραδιά, δρώμενα, θα απλωθούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν με κάθε φροντίδα οι άνθρωποι του δραστήριου Ελασσονίτικου Συλλόγου, με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο Συλλόγων «Περραιβία». Ακόμη, η όλη διοργάνωση στηρίζεται από δεκάδες χορηγούς.

Οι εκδηλώσεις του τετραημέρου έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη»(Τρίτη 30 Αυγούστου) και στην πλατεία Λαού, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας, πολύ κοντά στον Ελασσονίτη ποταμό(Δευτέρα 29, Τετάρτη 31 Αυγούστου, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου).

Χαρακτηριστικά, τα όσα επισημαίνει η Λαογραφική Εταιρία Ελασσόνας για την συγκεκριμένη ετήσια διοργάνωση της: «Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί, όπως πολλοί πιστεύουν και λένε, πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση. Όμως «Πολιτισμός» δεν είναι μόνο τα γράμματα και οι τέχνες, αλλά το σύνολο των εκφάνσεων μιας κοινωνίας, δηλαδή των κυρίαρχων αντιλήψεών της, των θεσμών και του τρόπου λειτουργίας τους, των καθημερινών συμπεριφορών, των πεπραγμένων της. Όχι μόνο αυτών που επαινούμε και μας καταξιώνουν. Αλλά και αυτών που καταδικάζουμε ή έστω συντηρούμε και μας κρατούν υποτελείς στην υπανάπτυξη ή σε σισύφειες προσπάθειες. Για αυτό λοιπόν πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Αρκεί να δοθεί στις υγιείς δυνάμεις του πολιτισμού, η δυνατότητα να προσφέρουν και να κάνουν αυτό που χρόνια έκαναν. Ο πολιτισμός για τους Έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση. Η δημιουργία του Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών στην Ελασσόνα, υλοποιήθηκε με αυτό τον στόχο. Να δώσει διέξοδο και προοπτική. Πατώντας σε γερές βάσεις (τους νέους ανθρώπους) και με σαφή πολιτική, πρόγραμμα, στρατηγική και στόχους να πάει όσο πιο μακριά τα πολιτιστικά δρώμενα «...στου Ολύμπου την αυλή». Ξεκινήσαμε σιγά – σιγά το 2013...να μπουσουλάμε. Το 2014 σταθήκαμε όρθιοι. Το 2015 κάναμε το πρώτο μας βήμα. Κάθε χρόνο θα βάζουμε και ένα μεγαλύτερο στόχο. Θέλουμε πολλά να κάνουμε, αλλά χωρίς βιασύνη. Έχουμε πολλές ιδέες και οράματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όσο επίπονη και αν είναι για μας. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε... και είμαστε σίγουροι. Στην προσπάθειά μας φέτος είναι μαζί μας η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ο Δήμος Ελασσόνας και οι δεκάδες χορηγοί και υποστηρικτές μας και τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Ευχαριστούμε επίσης την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» για την αμέριστη βοήθεια που μας προσφέρει καθώς και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για την ηθική στήριξή του».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

7 μ.μ.: Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Ελασσόνας από χορευτικά συγκροτήματα.

8.30 μ.μ.: Στην πλατεία Λαού, Διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση. Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής - Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του συγκροτήματος «ORO» από το Μαυροβούνιο και του συγκροτήματος «KURUMU» από την Τουρκία(Κωνσταντινούπολη), θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».

ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

8.30 μ.μ.: Στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», μουσικό πρόγραμμα με τους Ελασσονίτες Βασίλη Τζήκα και Βάγια Βαλιώτη, με Ελληνικές και ξένες επιτυχίες.

9.00 μ.μ.: Στην ίδια Αίθουσα, η πρώτη επίσημη παρουσίαση και προβολή στη Θεσσαλία του Ντοκιμαντέρ «MT.OLYMPUS - THE CREATION», με σκηνοθεσία Αθηνάς Κρικέλη, Δημήτρη Ζησόπουλου. ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

8.30 μ.μ.: Στην πλατεία Λαού, μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση. Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής - Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατινής Κοζάνης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Βόλου, οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Κώστα Κωστούλη (κλαρίνο) με τον Μάριο Σαρακατσιάνο στο τραγούδι και την παραδοσιακή χορωδία της Λαογραφικής Εταιρείας,.

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

8.30 μ.μ.: Στην πλατεία Λαού, Διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση. Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής - Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του συγκροτήματος «ORO» από το Μαυροβούνιο και του συγκροτήματος «KURUMU» από την Τουρκία(Κωνσταντινούπολη), θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».

10.30 μ.μ.: Λήξη του Φεστιβάλ .

Την παρουσίαση του Φεστιβάλ θα κάνει η Σοφία Πουλιώτη. Τέλος, να αναφερθεί ότι οι χοροδιδάσκαλοι της Λ.Α.Ε.Ε., που φρόντισαν για τις εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων είναι οι: Ευαγγελία Ανδρέου, Αθηνά Νατσιούλη, Γιώργος Παπαχρήστου, Γιάννης Σαμώτας. Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass