ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

Πολιτιστική επανάσταση έχει ανάγκη η Ελλάδα

Δημοσίευση: 07 Απρ 2017 22:03

«Το μοντέλο που επιβλήθηκε μετά τη βιομηχανική επανάσταση, όπου επί των πάντων κυριαρχούσε η οικονομική ζωή, έχει αποτύχει, αρχικά στο ανατολικό στρατόπεδο και μετά την πρόσφατη κρίση και στον νεοφιλελευθερισμό. Απαιτείται σήμερα ένα διαφορετικό ιστορικό πρόταγμα, μία νέα δομή της κοινωνίας, όπου η οικονομία θα είναι μόνο ένα της κομμάτι».

Τα παραπάνω ανέφερε ο γνωστός συγγραφέας και ιστορικός μελετητής, Γιώργος Καραμπελιάς, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του «Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς – η Υπέρβαση» το οποίο κυκλοφορεί από τις «Εναλλακτικές Εκδόσεις», εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα Άρδην.

«Η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορική της διαδρομή, βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», τόνισε ο κ. Καραμπελιάς, κάνοντας αναφορά στην παράλληλη εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, της πολιτισμικής κρίσης, του δημογραφικού προβλήματος, της φυγής των νέων στο εξωτερικό και της εισόδου μεγάλου αριθμού προσφύγων.

«Αν δεν γίνει μια πολιτιστική επανάσταση δεν θα τη βγάλουμε πέραν του 21ου αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στη δεύτερη – συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου, «ο πολιτικός και οικονομικός φιλελευθερισμός έχει ως αναγκαίο συμπλήρωμά του τον πολιτισμικό φιλελευθερισμό. Νεοφιλελεύθερη Δεξιά και εθνομηδενιστική/πολυπολιτισμική Αριστερά, αποτελούν τα δίδυμα αδελφάκια της παγκόσμιας «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Η Αριστερά την ιδεολογική προετοιμασία, η Δεξιά την υλοποίηση! Σήμερα, στην Ελλάδα, μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η Αριστερά ανέλαβε και τα δύο «καθήκοντα»: Παράλληλα με τον πολιτισμικό φιλελευθερισμό – μεταναστευτικός πολυπολιτισμός, κατεδάφιση της εθνικής ενότητας στην εκπαίδευση, κ.λπ. -, ολοκληρώνει την εκχώρηση της εθνικής οικονομίας, την αποσύνθεση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μεταβολή της χώρας σε αποικία. Γι’ αυτό και εξαντλείται τελεσίδικα στην Ελλάδα – όπως είχε ήδη εξαντληθεί οραματικά και πρακτικά κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα – ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς.

Για να επιβιώσουμε σε μια περίοδο παγκόσμιας μετάβασης, όπου Ανατολή και Δύση συγκρούονται και να μην μεταβληθούμε σε έναν απλό συνοριακό σταθμό, στα σύνορα των δύο κόσμων, πρωταρχικός στόχος είναι να αντισταθούμε. Βρισκόμαστε μεταξύ Ανατολής και Δύσης και η πνευματική μας παράδοση είναι συνθετική, με την καρδιά και με το νου ταυτόχρονα, ενώ η ανατολική οπτική εκφυλίζεται στον τζιχαντισμό, η δε δυτική σε μια γενικευμένη απώλεια νοήματος».

Για να αντισταθείς τελεσφόρα πρέπει να διαθέτει ένα όραμα πέρα από την απλή επιβίωση! Εμείς έχουμε αυτή τη συνθετική οπτική και θα πρέπει να την κάνουμε μια πρόταση οικουμενικών διαστάσεων».

Στη χθεσινή εκδήλωση, εκτός του συγγραφέα, μίλησαν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης, ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Ρακκάς και ο εκπαιδευτικός Νίκος Ράπτης.

Μενέλαος Κατσαμπέλας 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass