ΔΕΚΑ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ

Εξαντλητικές πρόβες ενός αριστουργηματικού «Γάμου»

* Η «Ε» βρέθηκε στις προετοιμασίες της μεγάλης παράστασης που θα δοθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Δημοσίευση: 19 Απρ 2017 22:05
Καλλιτεχνικός «πυρετός» στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Οι «Γάμοι του Φίγκαρο» πλησιάζουν και όλα πρέπει να είναι ρυθμισμένα στην εντέλεια. Ένα δύσκολο μουσικό εγχείρημα σε μια πόλη που ακόμη περιμένει τη Λυρική Σκηνή της στο ΟΥΗΛ. Όμως, τελικά, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει διάθεση, ταλέντο και έμπνευση! Καλλιτεχνικός «πυρετός» στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Οι «Γάμοι του Φίγκαρο» πλησιάζουν και όλα πρέπει να είναι ρυθμισμένα στην εντέλεια. Ένα δύσκολο μουσικό εγχείρημα σε μια πόλη που ακόμη περιμένει τη Λυρική Σκηνή της στο ΟΥΗΛ. Όμως, τελικά, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει διάθεση, ταλέντο και έμπνευση!

Ένα όνειρο σε τέσσερις πράξεις… Ένα «προσκλητήριο» που καιρό τώρα έχουν στα χέρια τους οι Λαρισαίοι... Τα «στέφανα» θα γίνουν το Σάββατο 22 Απριλίου και θα επαναληφθούν στις 25 και 27 του μηνός, μιας και όλα δείχνουν ότι το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας δεν θα μπορούσε να χωρέσει όλο εκείνο τον κόσμο, που λαχταρά να πάει στους Γάμους του Φίγκαρο.

Η Μυρτώ Παπαθανασίου (Contessa), η Μυρσίνη Μαργαρίτη (Susanna), η Δώρα Μπάκα (Cherubino), ο Μάριος Σαραντίδης (Figaro), ο Αρκάδιος Ρακόπουλος (Conte), η Κατερίνα Οικονόμου (Marcellina), ο Γιάννης Κουκουτάρας (Bartolo), ο Αστέριος Τσέτσιλας (Bassilio, Don Curzio), η Δέσποινα Πούρικα (Barbarina) και ο Απόλλωνας Δέλλιος (Antonio), συναντώνται στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας με την αριστουργηματική όπερα του Μότσαρτ που αναμένεται να ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους.

Οι πρόβες εδώ και καιρό εξαντλητικές, καθώς πρόκειται για έργο υψηλών απαιτήσεων, ενώ και οι ίδιοι οι σολίστες όπως δηλώνουν, θέλουν το αποτέλεσμα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου αλλά και τις δικές τους. Η χθεσινή μέρα για τους συντελεστές της παράστασης, ήταν μέρα πρόβας. Όλο το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ οι σολίστες, η ορχήστρα, ο μαέστρος, ο σκηνοθέτης, οι τεχνικοί, ενδυματολόγοι ήταν επί ποδός καθώς η ημέρα της πρεμιέρας πλησιάζει. Κάθε γωνιά του Δημοτικού Ωδείου κατειλημμένη και από έναν καλλιτέχνη, που προβάριζε τα λόγια του, ζέσταινε τη φωνή του, κούρδιζε το όργανο του, δοκίμαζε το ρούχο της παράστασης.

Γεμάτα τα καμαρίνια, γεμάτη η σκηνή και ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης με τον Κώστα Λαμπρούλη, να τρέχουν πέρα δώθε για να δίνουν οδηγίες και να ρυθμίζουν λεπτομέρειες. Φώτα, σκηνικά, μουσική, υπότιτλοι όλα πρέπει να είναι άψογα… και θα είναι όπως μας διαβεβαιώνει ο μαέστρος, που δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη νέα αυτή παραγωγή.

«Το να ανεβάσουμε μια όπερα στην οποία να συμμετάσχουν οι Λαρισαίοι σολίστες τριών γενεών ήταν κάτι που το θέλαμε και το σχεδιάζαμε πάρα πολύ καιρό με τη Μυρτώ Παπαθανασίου. Το πρόβλημα μας ήταν να μπορέσουμε να βρούμε τις ημερομηνίες, καθώς όλοι οι σολίστες έχουν λαμπρή καριέρα και πολλές υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτός ήταν και ο λόγος που ανεβάζουμε μόνο τρεις παραστάσεις. Πιστεύω ακράδαντα, ότι όλοι όσοι την παρακολουθήσουν θα ανταμειφθούν, αφού πρόκειται για ένα υπερθέαμα που πίσω του κρύβει σκληρή δουλειά» αναφέρει στην «Ε» ο κ. Κτιστάκης.

Αναφορικά, με την επιλογή του έργου σημειώνει «Θέλαμε ένα έργο, που να μπορούν να συνυπάρξουν όλες αυτές οι φωνές. Ο Μότσαρτ έκανε το ιδανικό «πάντρεμα». Το κλίμα μεταξύ των συντελεστών και των μουσικών είναι εξαιρετικό, και όλη αυτή η καλή διάθεση έχει δώσει «φτερά» σε όλους μας. Οι «Γάμοι του Φίγκαρο» έρχονται. Να είστε όλοι εκεί!».

Σιγά-σιγά οι φωνές κοπάζουν, η αυλαία ετοιμάζεται, τα φώτα χαμηλώνουν… η πρόβα ξεκινά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η ιδέα για τους «Γάμους του Φίγκαρο» προήλθε από την κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα Πιερ Μπομαρσέ «Η Τρελή Ημέρα», του 1784. Η κωμωδία απαγορεύθηκε στη Βιέννη, καθώς η έντονη κοινωνική κριτική και η σάτιρα που περιείχε κατά της αριστοκρατίας, θεωρήθηκαν επικίνδυνες στα χρόνια εκείνα που έτριζαν οι θρόνοι της Ευρώπης, λίγα χρόνια μόλις πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Η επιτυχία της όπερας του Μότσαρτ οφείλεται στο λιμπρέτο που συνέθεσε ο Λορέντζο ντα Πόντε, μεταφέροντας το επίκεντρο από την κοινωνική κριτική, στα παιγνίδια που παίζει ο έρωτας. Κάθε πολιτική αναφορά αφαιρέθηκε, ενώ ο αρχικός κλιμακούμενος λόγος του Φίγκαρο ενάντια στα κληρονομικά αξιώματα, αντικαταστάθηκε από μία εξίσου οργισμένη άρια ενάντια στις... άπιστες συζύγους. Το λιμπρέτο εγκρίθηκε τότε από τον Αυτοκράτορα Τζόζεφ Β’, πριν καν γράψει ο Μότσαρτ τη μουσική. Η πρεμιέρα του έργου έγινε το 1786 στο Εθνικό Αυτοκρατορικό Θέατρο της Βιένης και ο ενθουσιασμός των θεατών έγινε η αιτία να εκδοθεί ένα... πρωτοφανές αυτοκρατορικό διάταγμα! Το επίμονο χειροκρότημα τη νύχτα της πρεμιέρας, έκανε τους συντελεστές να επαναλάβουν πέντε νούμερα της όπερας ως ανκόρ, και επτά νούμερα στη 2η παράσταση, μία εβδομάδα αργότερα! Ενοχλημένος από τη μακρά διάρκεια των παραστάσεων, ο Αυτοκράτορας διέταξε το κοινό της όπερας «να φανεί συνετό» και απαγόρευσε να επαναλαμβάνονται στο Αυτοκρατορικό Θέατρο ολόκληρα κομμάτια των έργων ως ανκόρ, παρά μόνο αν αυτά αποτελούνται από μόνο μία φωνή! «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» δεν ενθουσίασαν όμως μόνο το φιλοθέαμον αριστοκρατικό κοινό, αλλά και την αφρόκρεμα της διανόησης της εποχής. Ο ίδιος ο Ντα Πόντε, που συνέθεσε το λιμπρέτο, αναφέρει στον πρόλογό του ότι μαζί με τον Μότσαρτ «δημιούργησαν ένα νέο είδος μουσικής παράστασης», «ένα νέο είδος θεάματος προς ένα κοινό με εκλεπτυσμένο γούστο».

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ιστορία επικεντρώνεται στον υπηρέτη Φίγκαρο και το πώς καταφέρνει να νυμφευθεί τη Σουζάννα (Susanna), ματαιώνοντας τις προσπάθειες του εργοδότη τους, ο οποίος πολιορκεί την αγαπημένη του Φίγκαρο. Στη Λάρισα οι παραστάσεις(τρίωρης διάρκειας) θα δοθούν: Σάββατο 22, Τρίτη 25 και Πέμπτη 27 Απριλίου και ώρα 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα συναυλιών του Δ.Ω.Λ.

Η προπώληση συνεχίζεται: Σήμερα Τετάρτη, Πέμπτη 20 Απριλίου, Παρασκευή 21 Απριλίου από τις 9 π.μ.-1 μ.μ. και 7 μ.μ.- 9 μ.μ. Σάββατο 22 Απριλίου 12 μ. – 2 μ.μ. και 5:30 μ.μ. - 7:30 μ.μ., Δευτέρα 24 Απριλίου, 9 π.μ. – 1 μ.μ. και 7 μ.μ. – 9 μ.μ., Τρίτη 25 Απριλίου 9 π.μ. – 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 7:30 μ.μ., Τετάρτη 26 Απριλίου 9 π.μ. – 1 μ.μ. και 7 μ.μ. – 9 μ.μ., Πέμπτη 27 Απριλίου 9 π.μ. -1 μ.μ. και 6 μ.μ. -7:30 μ.μ.. Πληροφορίες στα 2410 536886 και 2410531960.

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass