ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Επανέκθεση – Ανανέωση της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2017 10:55

«Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εγκαινιάζοντας μια συγκροτημένη πολιτιστική πολιτική με δυναμική εξωστρέφεια, αποτελεί πλέον έναν πολιτιστικό οργανισμό πανελλαδικής εμβέλειας και κύρους», σημείωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες και είχε ως αντικείμενό της την πορεία και τις δράσεις στην Πινακοθήκη.

Η μέχρι τώρα απήχηση της ποιότητας και του πλήθους των εκθέσεων, δράσεων, εκδηλώσεων, η φιλοξενία σύγχρονων μορφών τέχνης, οι συνεργασίες με τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, οι εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας και η κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας, δίνει το έναυσμα στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε ένα έργο σημαντικό που όπως σημείωσε ο δήμαρχος θα έχει ορίζοντα δεκαετίας για το μουσείο και την πόλη: την Επανέκθεση – Ανανέωση των έργων της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα.

 «Αποτελεί κοινή διαπίστωση η ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της συλλογής σύμφωνα με τα νέα μουσειολογικά δεδομένα», διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης για να προσθέσει ότι «η ανανέωση των έργων, αλλά και ο τρόπος παρουσίασης της συλλογής μέσα από καινοτόμες πρακτικές καθώς και ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός θα δώσουν νέα ώθηση στην προσέλκυση του κοινού και της εκπαιδευτικής κοινότητα». Η επανέκθεση της συλλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Συραγώ Τσιάρα ,ιστορικός τέχνης Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης .

Παράλληλα, όπως ειπώθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου η Πινακοθήκη μετά την εγγραφή στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, έχει καταθέσει φάκελο στο ΥΠ.ΠΟ.Α. σχετικά με την πιστοποίησή της ως αναγνωρισμένου μουσείου, ώστε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα μουσεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγχρόνως βελτιώθηκαν οι υποδομές της Πινακοθήκης με την τοποθέτηση κλιματισμού σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καμερών, καταγραφικού συστήματος, αντικλεπτικών και ειδικού σύστημα ασφάλειας για τα έπιπλα Ε. Σλήμαν, προδίδοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στα εκθέματα, παράλληλα με το υπάρχον κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Επιπρόσθετα, και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων η αναδιοργάνωση-επέκταση του Πωλητηρίου έδωσε νέα ώθηση επισκεψιμότητας αλλά και σημαντική αύξηση εσόδων . Επίσης, «άνοιξε» στο κοινό η Βιβλιοθήκη. «Αυτή η δυναμική αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με το καφέ-μπαρ, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τις επόμενες μέρες , αποτελώντας εναλλακτικό τόπο συνάντησης και επαφής με την τέχνη».

«Ο προαναφερόμενος σχεδιασμός σε συνάρτηση με το πλούσιο πρόγραμμα των εκθέσεων και δράσεων της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. για το 2017, υπηρετώντας το όραμα του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα για το ρόλο της Πινακοθήκης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, επιδιώκει να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής», συμπλήρωσε.

Στις συνεργασίες με μεγάλα μουσεία της χώρας αλλά και του εξωτερικού αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα – Περίφανου τονίζοντας συγχρόνως το δίκτυο που αναπτύχθηκε με τα μουσεία της πόλης αλλά και με τις Πινακοθήκες της Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Βαγγέλης Βλαχοδήμος παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα των εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη στάθηκε στη δράση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου. Η Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Small Museum of ART του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας, διοργανώνει την έκθεση «Γέφυρες Τέχνης». «Δίνει την ευκαιρία στους τρόφιμους να έρθουν σε επαφή με ένα μικρό μέρος της αξιόλογης συλλογής έργων χαρακτικής του Μουσείου σε ειδικό χώρο του σωφρονιστικού ιδρύματος, παράλληλα έργα των κρατουμένων θα φιλοξενηθούν στον χώρο του Μουσείου Κατσίγρα», σημείωσε.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass