ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΝΕΩΝ, ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟ

Μιντζιά στο Δίλοφο

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2017 17:00

Η λέξη Μιντζιά για πολλούς είναι άγνωστη. Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν τη σημασία της. Ακούγεται παράξενη και όμως η Μιντζιά για κάποια χωριά και ιδιαίτερα για το Δίλοφο είναι εξαιρετική.

Η επεξήγησή της δηλώνει ένα είδος αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, καθώς συγκεντρώνονταν κάποιο βράδυ στο σπίτι ενός νοικοκύρη όλα τα αγόρια και κορίτσια του χωριού για να τον βοηθήσουν στο ξεσπύρισμα του καλαμποκιού. Είχε όμως και έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού είχαν την ευκαιρία αγόρια και κορίτσια να «ιδωθούν», να φλερτάρουν και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το πώς έφτανε άμεσα σε όλους τους νέους η είδηση - πρόσκληση για συμμετοχή στη Μιντζιά. Αποτελεί πάντως τοπικό λαογραφικό στοιχείο που χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητα.

Φέτος, και συγκεκριμένα αύριο Σάββατο 27 Μαΐου, η Μιντζιά θα επαναληφθεί, χωρίς καλαμπόκι, αλλά θα είναι μια βραδιά με γνωριμίες, γλέντι και χορό. Ειδικότερα, στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων των καταγόμενων από το Δίλοφο και των φίλων τους, της γνωριμίας των νέων και της ανασύστασης της φιλίας τους με τους κατοίκους – φίλους των γειτονικών χωριών, διοργανώνεται γιορτή στην πλατεία του Διλόφου, αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ. η Μιντζιά, με ζωντανή μουσική, με διάφορα εδέσματα, πλούσιους μεζέδες, άφθονο κρασί και ολονύκτιο γλέντι, δωρεάν με στόχο να καθιερωθεί ως ετήσια εκδήλωση σαν όπλο στον χρόνο και στη λήθη.

Τη γιορτή θα πλαισιώσει χορευτικό συγκρότημα με θρακιώτικους χορούς. Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης συγκροτείται ομάδα πρωτοβουλίας γυναικών του χωριού, αποτελούμενη από τις κ.κ. Σαρατζιώτη Κική, Μπακαρτζή Ασπασία, Παπαγεωργίου Φωτεινή, Τοπάλη Κωνσταντίνα, Γκιτσάκη Φωτεινή, Λαγγούρα Σέτα, Μαλαμούδη Μαρία. Συγκροτείται επίσης μια δεύτερη ομάδα πρωτοβουλίας ανδρών γενικών καθηκόντων αποτελούμενη από τους κ.κ. Λαγγούρα Γεώργιο του Δημ, Λαγγούρα Αθανάσιο του Παρ. Μπακαρτζή Πασχάλη του Νικ. Ντικούδη Πασχάλη του Δήμου, Μπακαρτζή Πασχάλη του Γ, Κουλελίδη Ιωάννη του Στ. Κουτίνα Αναστάσιο του Δ.

«Απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι να συγκεντρωθούν περισσότεροι, κατά το δυνατόν, συμπατριώτες, νέοι και μεγαλύτεροι, αλλά και φίλοι και γείτονες, να στεφθεί με επιτυχία και να καθιερωθεί ως ετήσια γιορτή, που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου και θα εμπλουτίζεται ίσως με καινούργια ενδιαφέροντα στοιχεία από τους επόμενους συνεχιστές, γιατί όπως είναι αποδεκτό “τα βιβλία και οι εκδηλώσεις αποτελούν όπλο στη μάχη με το χρόνο και τη λήθη”», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η γιορτή διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Κιλελέρ σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Διλόφου.

Υπεύθυνος για την οργάνωση, επιμέλεια και συντονισμό της εκδήλωσης είναι ο καταγόμενος από το Δίλοφο Χρήστος Ζαβράκας, δάσκαλος-καθηγητής ΤΕΙ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass