Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ»

Στις 5 Ιουλίου πρεμιέρα για τις «Βάκχες» στη Λάρισα

*Επόμενος σταθμός η Επίδαυρος και οκτώ πόλεις στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2017 22:08

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου θα γίνει στη Λάρισα η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Βάκχες» του Ευρυπίδη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης κ. Λυγίζος, μιλώντας στην «Ε.τ.Δ.», ο θίασος αυτό το διάστημα κάνει εντατικές πρόβες, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμα τα σκηνικά και τα κοστούμια. Από τις 27 Ιουνίου όλοι οι συντελεστές της παράστασης θα βρίσκονται στη Λάρισα για τις τελικές πρόβες, που θα γίνουν σε ανοιχτό χώρο. Οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρώτοι τη νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ πριν παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 14 και 15 Ιουλίου, καθώς και σε άλλες οκτώ πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στη Λάρισα στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ θα δοθούν συνολικά τρεις παραστάσεις, την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Ιουλίου αλλά και στις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή περιοδεία, ενώ θα παιχτούν παραστάσεις και στους Δελφούς, τη Δωδώνη, το Ομόλιο, το Δίον, τη Θεσσαλονίκη, την Ελευσίνα, την Πάτρα και την Αθήνα.

Τον θίασο απαρτίζουν οι ηθοποιοί Ανθή Ευστρατιάδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα και Χρήστος Στέργιογλου, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Κλειώς Μπομπότη, οι φωτισμοί του Δημήτρη Κασιμάτη και το μακιγιάζ της Ιωάννας Λυγίζου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Εύα Βλασσοπούλου, βοηθός σκηνογράφου η Στεφανία-Ηλέκτρα Πανταβού, τη σωματική προετοιμασία επιμελείται η Βίκυ Παναγιωτάκη και τη φωνητική η Ρηνιώ Κυριαζή, ενώ το δραματολογικό κομμάτι έχει αναλάβει η Κατερίνα Κωνσταντινάκου.

Το έργο

Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και το άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες– σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης- συγγραφέας. Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού: οκτώ αφηγητές, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή, παρακολουθούν τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού συνόλου, την αντίσταση των μελών του, αλλά και τη λαχτάρα τους να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως Μαινάδες και να μετατραπούν σε Βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «Άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα αντιμέτωπα υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass