Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΣΟΟΥΜΑΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Τζιμης Πανουσης: Τρομάξαμε και εμείς οι βωμολόχοι με τον Αριστοφάνη

* Τον ρόλο τον πήρα με... μέσο

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2017 22:07

Συνέντευξη Tύπου ή καλύτερα το one man show του Τζίμη Πανούση απόλαυσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης χθες το μεσημέρι στη Λάρισα, με αφορμή την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη απόψε στις 9.15 στο Κηποθέατρο.Απολαυστικός, καυστικός και σατιρικός ο Τζίμης Πανούσης περιέγραψε με τον δικό του μοναδικό τρόπο την «αλλαγή επαγγέλματος» από σόουμαν σε ηθοποιό.

«Η αλήθεια είναι ότι τον ρόλο τον πήρα με πολιτικό μέσο. Εγώ είχα μια σχέση με μια υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω να πω το όνομά της. Είχαμε κάποια σχέση πλατωνική αυστηρά. 240 άτομα και βγήκα δεύτερος. Ο πρώτος δεν ξέρω τι απέγινε τα ίχνη του αγνοούνται. Εγώ μάλλον προκρίθηκα λόγω αριστερών καταβολών. Δουλεύει η αξιοκρατία στην Ελλάδα, μην ακούτε τι λένε. Ο Τσίπρας είναι ένας ηγέτης καλός, είναι ο Πούτιν των Βαλκανίων και θα αποδειχθεί ότι θα μακροημερεύσει γιατί έχω αποκλειστικές πληροφορίες ότι δεν θα κάνει εκλογές. Θα τις καταργήσει. Εξάλλου οι εκλογές είναι μπανάλ, ένα κόλπο του πολιτικού συστήματος. Θα συνεχίσει μόνος του. Έτσι είναι τα πράγματα όταν υπάρχει αξιοκρατία» είπε για τη συμμετοχή του στην παράσταση. Μάλιστα, όπως είπε για τον ίδιο το να παίξει στο θέατρο ήταν μια πρόκληση για εκείνον και η εμπειρία αυτή τον λύτρωσε.
«Για μένα ήταν συγκλονιστική εμπειρία. 40 χρόνια είμαι μόνος μου και μου ήταν πολύ δύσκολο να βρεθώ με άλλους. Με αυτό το ρόλο νιώθω ότι ξέφυγα από τον «αυτισμό» του one man show και γνώρισα ανθρώπους σπουδαίους και πολυτάλαντους. Ο κόσμος δείχνει να είναι ευχαριστημένος».
Αναφερόμενος στο έργο, σημείωσε ότι είναι ένα έργο διασκευασμένο, το οποίο κατά 80% είναι όπερα και το υπόλοιπο πρόζα. «Η αλήθεια είναι ότι σιχαίνομαι το λυρικό θέατρο. Δεν μπορώ να ακούω να μιλάνε τραγουδιστά. Εγώ πρόζα κάνω. Αυτά που λέω εγώ είναι γραμμένα από εμένα. Είναι και αυτοσχεδιαστικό ένα μέρος της παράστασης. Πάντως θα πρέπει να ομολογήσω ότι ο Αριστοφάνης μιλάει με πολύ σκληρή γλώσσα. Τόσο που τρομάξαμε κι εμείς οι βωμολόχοι. Από το έργο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα τότε γιατί η εξουσία πήγαινε χέρι χέρι με την τέχνη. Η τέχνη συμμετείχε κριτικάροντας και σατιρίζοντας άγρια την εξουσία. Το έχει ανάγκη αυτό η εξουσία, πράγμα που δεν το έχουν καταλάβει αυτοί οι δήθεν αριστεροί που μας κυβερνάνε τώρα και θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Έχει αρχίσει ήδη και θα φουντώσει η λογοκριτική τους επέμβαση πάνω στην τέχνη. Δεν γίνεται να βάλει κανείς φραγμούς στη σάτιρα. Μόνο το κοινό μπορεί να βάλει φραγμούς».
Σε ερώτηση για το πώς ένας αντισυστημικός σαν τον Τζίμη Πανούση βρέθηκε να παίζει στο Εθνικό Θέατρο, απάντησε «Το Εθνικό Θέατρο δεν είναι κράτος. Δεν είναι το σύστημα. Είναι ένα λαϊκό θέατρο. Όσες κυβερνήσεις και διευθυντές να αλλάξουν είναι ένας πραγματικός θεσμός. Το εθνικό είμαστε εμείς. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και οι καταστολείς τη δική τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν επενέβη κανείς λογοκριτικά μέχρι τώρα».
Εν τω μεταξύ, ο Τζίμης Πανούσης στη συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε και το φινάλε το έργου «Η «Ειρήνη» είναι μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας. Εγώ ως Τρυγαίος έχω το όραμα να φτιάξω ένα ούφο, σκαθάρι είναι στο έργο και να πάω στους θεούς να ζητήσω να σταματήσει ο πόλεμος. Στην ουσία ειρήνη δεν υπάρχει το έργο τελειώνει με γάμο όπως σε όλα τα ελληνικά έργα. Θα σας πω και το φινάλε για να σας τη σπάσω. Κερδίζει ο πόλεμος. Ειρήνη δεν υπάρχει. Είναι μια ουτοπία».
Τον Τζίμη Πανούση, που απόψε θα συστηθεί στο κοινό της Λάρισας ως Τρυγαίος, πλαισίωσαν οι ηθοποιοί Ειρήνη Καράγιαννη, Αιμιλιανός Σταματάκης και ο μαέστρος Νίκος Λάρης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό (μουσική σύνθεση) και στον νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο (λιμπρέτο) τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης, βασισμένης στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ τον ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο Τζίμης Πανούσης. Οι θεοί τιμωρούν τους Έλληνες για τον εμφύλιο σπαραγμό τους, εγκαταλείποντας τον Όλυμπο. Τη θεϊκή εξουσία σφετερίζεται ο Πόλεμος που κλειδώνει την Ειρήνη σε μια σπηλιά κι έτσι οι Έλληνες πολεμούν μεταξύ τους ασταμάτητα, η γη εγκαταλείπεται και οι σοδειές καταστρέφονται. Ένας αμπελουργός σε απόγνωση, ο Τρυγαίος, αποφασίζει να πάει στον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ’ ένα σκαθάρι, για να απελευθερώσει την Ειρήνη, που όχι μόνο θα συμφιλιώσει τους εχθρούς, αλλά θα αναγεννήσει και τη φύση.
ΔΙΑΝΟΜΗ
Τζίμης Πανούσης, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Ειρήνη Καράγιαννη, Αιμιλιανός Σταματάκης. Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Γιάννης Δενδρινός, Βάσια Ζαχαροπούλου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης, Ελίτα Κουνάδη, Ηλίας Κουνέλας, Ελένη Μπούκλη, Μαρία Νίκα, Γιάννης Σελητσανιώτης, Βασιλική Τρουφάκου, Αντιγόνη Φρυδά.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass