ΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ ΘΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΝΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Τα μπουλούκια βγαίνουν σήμερα στους δρόμους της Λάρισας

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2018 10:30

Πλούσιες και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στον νομό Λάρισας και στα παράλια. Παραδοσιακά θα γιορτάσει τις Απόκριες η Λάρισα, με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, σήμερα Σάββατο της Τρανής Αποκριάς με Κρουστά και Μπουλούκια στο κέντρο της πόλης και με Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης.

Σήμερα θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, ομάδες μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, θα αναστατώσουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά! Τα μπουλούκια θα κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου, θα καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ, ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με παρέλαση του Συνόλου Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, από τις 11 το πρωί σε δρόμους και πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, προσκαλώντας τους Λαρισαίους να πάρουν μέρος στο γλέντι με τα Μπουλούκια στην Κεντρική πλατεία.

* ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Tην Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση του Δήμου στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης και παράλληλες εκδηλώσεις των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων στις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου.

Στην κεντρική εκδήλωση στήνεται ένα παραδοσιακό ελληνικό λαϊκό γλέντι με τα κορυφαία μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, τη Λαϊκή και την Παραδοσιακή ορχήστρα, με τους Σπύρο Καβαλιεράτο, Βαγγέλη Τσιαπλέ, Αλέξανδρο Τσιωνά, Μαρία Δεληγιάννη, Κώστα Δεδούση, Ρήγα Μακρόπουλο, Κώστα Παπαδημητρίου, Απόστολο Μαυραντζά και Γιώργο Δεληγιάννη.

Θα προσφερθούν σε όλους τους παρευρισκόμενους η παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα.

Και στις δυο αυτές εκδηλώσεις, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί σεφ του τμήματος μαγειρικής τέχνης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας θα επιδείξουν τις δεξιότητές τους στη μαγειρική τέχνη, στο ψήσιμο και το σέρβις.

ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Στον οικισμό των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης «Μελίνα Μερκούρη» στις 11 το πρωί της Καθαρής Δευτέρας θα ξεκινήσει το γλέντι με παραδοσιακή μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα

ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΛΚΑΖΑΡ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλκαζάρ και η 1η Δημοτική Κοινότητα οργανώνουν εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της συνοικίας (πίσω από το γήπεδο Αλκαζάρ-εκκλησία Αγίας Αικατερίνης). Στους επισκέπτες θα προσφέρονται σαρακοστιανά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, τουρσί, λαγάνα και κρασί) ενώ θα απολαύσει ζωντανή μουσική από την ορχήστρα Νόστος και τραγούδια από τον Γιάννη Μικερτζή.

ΣΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΑ

Αποκριάτικη εκδήλωση θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυροβολικών σε συνεργασία με την 4η Δημοτική Κοινότητα αύριο Κυριακή στην πλατεία Ελευθερίας στα Πυροβολικά.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα με δημιουργικά παιχνίδια για τους μικρούς φίλους, θα παρουσιαστούν αποκριάτικοι χοροί από τα παιδικά τμήματα του Συλλόγου, θα πλεχτεί το παραδοσιακό γαϊτανάκι ενώ δεν θα λείψει το κάψιμο του καρνάβαλου καθώς και γλέντι με πολύ χορό για όλο τον κόσμο που θα παρευρεθεί.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γεώργιος» σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων συνδιοργανώνουν το «5ο Αποκριάτικο Ξεφάντωμα 2018» αύριο Κυριακή στις 6:30 το απόγευμα στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του 7ου Γυμνασίου Λάρισας.           Θεατρικό παιχνίδι, μουσική λάτιν και αποκριάτικοι παραδοσιακοί χοροί, άναμμα της φωτιάς και κάψιμο του καρνάβαλου, χορεύοντας με τους ήχους της λαϊκοδημοτικής ορχήστρας γύρω από το γαϊτανάκι μέχρι πρωίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και το κρασί δωρεάν.

ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Την Καθαρά Δευτέρα η Δημοτική Κοινότητα, ο Μορφωτικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με την υποστήριξη και την ευγενική χορηγία του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνουν πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί στον χώρο της κάτω πλατείας και θα περιλαμβάνουν φασολάδα, νηστίσιμα, κρασί, λαϊκό γλέντι με μουσική και παρέλαση με Καμήλα, Μασκαράδες και Γαϊτανάκι.

ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλέας και του Συνοικισμού Αμυγδαλέας «Η Γούνιτσα», οργανώνει βραδινό γλέντι αύριο Κυριακή των Απόκρεω στην πλατεία του χωριού (μετά τις 7:30 μ.μ.). Εκδηλώσεις οργανώνονται και για την Καθαρή Δευτέρα (μετά τις 10π.μ.) με την παραδοσιακή φασολάδα και με τη συνοδεία ορχήστρας, στην οποία παίζουν οι μουσικοί:

Δημήτρης Καραγιάννης και Βασίλης Κοτσώνας τραγούδι, Αποστόλης Οικονόμου πλήκτρα, Σάκης Πνευματικός μπουζούκι και κλαρίνο ο Μιχάλης Καραμούτης. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις, με μουσική, χορό και πολύ κέφι.

Σήμερα Σάββατο στις 6 το απόγευμα, ο Σύλλογος διοργανώνει ένα παραδοσιακό ελληνικό λαϊκό γλέντι με χορευτικά, ενώ στις 10 το βράδυ όλοι οι μεγάλοι θα διασκεδάσουν σε ένα μασκέ πάρτι στο «Εν Πλω», στην καρδιά του Πλαταμώνα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο Κυριακή, με την παρέλαση των καρναβαλιστών οι οποίοι θα κατακλύσουν στις 12 τον κεντρικό δρόμο του Πλαταμώνα πεζοί αλλά και σε άρματα. Τα Χάλκινα της Γουμένισσας θα «ανάψουν» το γλέντι με παραδοσιακή μουσική.

Στις 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει το άναμμα της τσαγκάλας και πάρτι με δώρα όπου και θα ανακοινωθεί το καλύτερο καρναβάλι. Την Καθαρά Δευτέρα στην Κεντρική πλατεία με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής θα εορταστούν τα Κούλουμα με φασολάδα, λαγάνα και πολύ χορό. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 3 το μεσημέρι με τους Imam Baildi οι οποίοι θα δώσουν το «παρών» με τον δικό τους ξεχωριστό ήχο.

ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

Οι απόκριες έρχονται και η Ραψάνη η οποία «ντύνεται» στα αποκριάτικα, «οπλίζεται» με κέφι , χαρά και αντοχή για ατέλειωτο ξεφάντωμα .H Τοπική κοινότητα Ραψάνης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα τους Μορφωτικό Σύλλογο και Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης διοργανώνει τις παραδοσιακές αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Αναλυτικότερα, αύριο Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, του βράδυ με το κάψιμο του Καρνάβαλου, παραδοσιακά Σουρούκια (φωτιές) στην πλατεία της Ραψάνης, αναβίωση του εθίμου της χάσκας και τραγούδια της Αποκριάς από τις γυναίκες της Ραψάνης.

Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου με την παραδοσιακή φασολάδα και κρασί Ραψάνης, γαϊτανάκι από τις γυναίκες της Ραψάνης, ζωντανή ορχήστρα, για όλους στην πλατεία της Ραψάνης με γλέντι και χορό.

ΣΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ

Αύριο Κυριακή, από τις 5 το απόγευμα, θα ξεκινήσει μασκέ πάρτι επί της οδού Ομήρου (Κέντρο Μεσαγγάλων) με κρασί, μουσική και ψησταριές που θα μοιράζουν ψητούς μεζέδες σουβλάκια, λουκάνικα, κ.ά. Η καύση του καρνάβαλου θα γίνει στη θέση Ακρωτήρι και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του κέντρου Μεσαγγάλων στις 7 το απόγευμα. Το γλέντι θα συνεχιστεί στην οδό Ομήρου.

Τη Δευτέρα ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής θα γιορτάσουν μαζί τα Κούλουμα. Η παραδοσιακή φασολάδα, οι λαγάνες, μαζί με διάφορα άλλα εδέσματα και άφθονο κρασί θα μοιραστούν στα γραφεία του συλλόγου μετά τις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει το πέταγμα του χαρταετού στην παραλία.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για τις τριήμερες αποκριάτικες εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα στη Νίκαια και τις οποίες διοργανώνουν ο Δήμος Κιλελέρ, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας και με τη συμμετοχή πλήθους φορέων συλλόγων, δημοτών και εθελοντών της Νίκαιας και του Δήμου Κιλελέρ. Τα ψητά εδέσματα αύριο Κυριακή, η φακή που θα μαγειρευτεί και θα σερβιριστεί την Καθαρή Δευτέρα, το κρασί και τα σαρακοστιανά, οι εθελοντές που έχουν κατασκευάσει τον καρνάβαλο σας περιμένουν να διασκεδάσετε.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Σήμερα Σάββατο στις 10 π.μ. στη δημοτική βιβλιοθήκη Νίκαιας δράσεις με θέμα «Μάσκες» (στην αρχαία Ελλάδα, στους πρωτόγονους λαούς, σύγχρονων καλλιτεχνών). Γνωριμία και κατασκευή για παιδιά 8 – 12 ετών.

Κυριακή της Αποκριάς 18 Φεβρουαρίου. Κεντρική πλατεία Νίκαιας. Ώρα έναρξης 6 μ.μ. Παιδικό πάρτι με κλόουν, μπουλούκια σε αποκριάτικους χορούς συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, άναμμα αποκριάτικης φωτιάς, σουβλάκια, λουκάνικα, παραδοσιακές πίτες και άλλα εδέσματα συνοδεία άφθονου κρασιού. Μουσική από Dj, ξέφρενος χορός, διάφορα σκωπτικά δρώμενα και τέλος κάψιμο καρνάβαλου.

Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. Κεντρική πλατεία Νίκαιας. Ώρα έναρξης 11 π.μ. Παιδικό πάρτι με ξυλοπόδαρο, φακές, πατάτες βραστές, άλλα σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί, γλέντι με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, αναβίωση εθίμου παραδοσιακού γάμου και διάφορα άλλα δρώμενα.

Παρόμοιες αποκριάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες τοπικές κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ και συγκεκριμένα:

Σήμερα Σάββατο στις 5 το απόγευμα στο Μ. Μοναστήρι, στις 6:30 στον Άγιο Γεώργιο παιδικό πάρτι με κλόουν και στη συνέχεια αποκριάτικο ξεφάντωμα με ψητά εδέσματα, στις 8 το βράδυ ο Σύλλογος Γυναικών Ζαππείου θα προσφέρει σουβλάκια και λουκάνικα στους επισκέπτες υπό τους ήχους αποκριάτικης μουσικής. Η αποκριάτικη φωτιά θα ανάψει στον οικισμό Κυπαρίσσια της ΤΚ Μοσχοχωρίου στις 8, όπου και θα προσφερθούν ψητά και άφθονο κρασί.

Αύριο Κυριακή 18 Φεβρουαρίου οι αποκριές θα γιορταστούν με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς, συνοδεία μουσικής, κρασιού, ψητών εδεσμάτων και κάψιμο του Καρνάβαλου στις παρακάτω τοπικές κοινότητες:

-Στις 6 το απόγευμα στη Νέα Λεύκη σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, στο Ελευθέριο στις 7 σε συνεργασία με σύλλογο γυναικών και την ίδια ώρα στο συνοικισμό γηγενών του Ομορφοχωρίου, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού.

-Στο Αρμένιο στις 7 σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο «Άνθιμος Γαζής», στη Γαλήνη σε συνεργασία με το ΜΕΣ Γαλήνης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων νηπιαγωγείου και δημοτικού, στη Γλαύκη σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο, στο Καλαμάκι, στο Κιλελέρ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών «Αγία Μαρίνα» και το Μορφωτικό Σύλλογο, στη Μελία, στη Μέλισσα, στο Νέο Περιβόλι βλάχικο γλέντι, στο Αχίλλειο στις 8 μ.μ. και στην Αγναντερή στις 20.30.

Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου θα προσφερθούν στους επισκέπτες σαρακοστιανά εδέσματα (φασόλια, φακές, χαλβάς, τουρσί ελιές, ταραμάς) και άφθονο κρασί. Οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας θα γίνουν:

-Στις 11π.μ. στην Αγναντερή σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο, στο Αρμένιο, στη Γαλήνη με γαϊτανάκι, στη Γλαύκη, στο Δίλοφο, στο Ζάππειο, στο Καλαμάκι, στο Κιλελέρ, στη Μελία, στο Μελισσοχώρι, στο Μοσχοχώρι σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο, στα Μύρα, το Καλό Νερό και το Σοφό της ΤΚ Μύρων, στο Νέο Περιβόλι και τις Νέες Καρυές παρουσία παραδοσιακών μουσικών σχημάτων, στο Ομορφοχώρι παρουσία των χορευτικών τμημάτων του μορφωτικού συλλόγου, στον Πλατύκαμπο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών, παραδοσιακοί χοροί και γαϊτανάκι, στη Χάλκη σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο, στο Ψυχικό και στους Αγίους Αναργύρους σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών θα γιορταστούν τα παραδοσιακά Κούλουμα.

-Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία των Νέων Καρυών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Κοινότητα θα προσφέρουν δωρεάν τη φασολάδα, διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν ζωντανή παραδοσιακή μουσική με τους: Νίκο Μούτσελο (γκάιντα, κλαρίνο), Γιώργο Μαγαλιό (τραγούδι, κρουστά), Χρήστο Μυλωνόπουλο (ακορντεόν) και Στέφανο Κωστόπουλο (τραγούδι). Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ.

-Πλούσιες είναι και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμακίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλελέρ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο Κυριακή θα γίνει το καθιερωμένο άναμμα της φωτιάς, με σουβλάκια, λουκάνικα, κρασί και βεγγαλικά.

Την Καθαρά Δευτέρα, στην πλατεία του χωριού, θα στηθεί το παραδοσιακό γαϊτανάκι ενώ θα γίνει και παρέλαση καρναβαλιστών. Φυσικά όπως αρμόζει στην ημέρα, άφθονη φασολάδα και σαρακοστιανά θα προσφερθούν σε όλους τους παρευρισκόμενους ενώ δεν θα λείψει η μουσική και ο χορός. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το κάψιμο του καρνάβαλου.

ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ

Το δικό του μοναδικό στίγμα στις εκδηλώσεις της Αποκριάς δίνει χρόνια τώρα το παραδοσιακό Καρναβάλι του Συκουρίου το οποίο ολοκληρώνεται μια μέρα μετά σε ό,τι αφορά στα καρναβάλια άλλων περιοχών. Δηλαδή η παρέλαση των αρμάτων γίνεται στους κεντρικούς δρόμους της ιστορικής κωμόπολης το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Την ευθύνη και τον συντονισμό της διοργάνωσης έχει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Συκουρίου με την υποστήριξη του Δήμου Τεμπών, τον ΔΟΠΑΠΕΤ και τοπικούς φορές και τους επαγγελματίες που όλοι μαζί προσπαθούν κάθε χρόνο να ενισχύεται και να εμπλουτίζεται με το καλύτερο δυνατό.

Το πρόγραμμα στο Συκούριο έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο παιδικό πάρτι στη δημοτική βιβλιοθήκη Συκουρίου και βόλτα με το τρενάκι, στις 5 το απόγευμα.

Κυριακή Αποκριάς: - Άναμμα μπουμπούνας, μουσική, χορός με άφθονο κρασί και εδέσματα .

Την Καθαρά Δευτέρα θα μαγειρευτεί το παραδοσιακό μπουρανί και φασολάδα, όπου οι λάτρεις των εδεσμάτων θα μπορέσουν να τα απολαύσουν στη πλατεία Ρήγα Φεραίου (πάνω πλατεία).

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 2 μετά το μεσημέρι με την παρέλαση των αρμάτων. Με το τέλος της παρέλασης στην πλατεία Θέμιδος (κάτω πλατεία παζάρι) θα υπάρχει μουσική για να ξεφαντώσουν μικροί και μεγάλοι.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Μια σειρά εκδηλώσεων για τις Απόκριες του 2018 διοργανώνει ο Δήμος Φαρσάλων με σκοπό την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, πάρτι, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και καρναβαλική παρέλαση με τίτλο "Φαρσαλινό Καρναβάλι 2018".

Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

- "Όλη η πόλη ένα πάρτι", διοργανώνεται σήμερα Σάββατο από τον Δήμο στην πλατεία Δημαρχείου στις 8 μ.μ. και είναι ένα αποκριάτικο μασκέ πάρτι που απευθύνεται κυρίως σε νέους και σε όσους αισθάνονται νέοι.

- "Κυνήγι του κρυμμένου χαλβαδοκουτιού": Πραγματοποιείταιαύριο Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Φαρσάλων και τον ΟΠΑΚΠΑ σε συνεργασία με τους προσκόπους των Φαρσάλων.

Το παιχνίδι ξεκινάει στις 11 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ. με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου και μετακινήσεις εντός της πόλης.

- "Αποκριάτικο πάρτι εξερεύνησης και μυστηρίου": Επίσης αύριο Κυριακή στην πλατεία Δημαρχείου με ώρα έναρξης 11 π.μ. Διοργανωτής ο ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων.

- "Καρναβαλική παρέλαση": Οι εκδηλώσεις της Κυριακής κορυφώνονται με την καρναβαλική παρέλαση που πραγματοποιείται μετά από 23 χρόνια στα Φάρσαλα. Στην παρέλαση συμμετέχουν σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, σχολεία, κάτοικοι του Δήμου και όχι μόνο, με κύριο θέμα «Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις του τόπου».

Στις καλύτερες συμμετοχές θα απονεμηθούν αναμνηστικά έπαθλα και βραβεία. Η παρέλαση θα γίνει στην οδό Λαρίσης με ώρα έναρξης στις 5 μ.μ. με εκκίνηση το ΚΑΠΗ (Πολιτιστικό Κέντρο) και τερματισμό την πλατεία Δημαρχείου.

Κατόπιν θα γίνει βράβευση της νικήτριας ομάδας του "1ου Κυνηγιού του Κρυμμένου Χαλβαδοκουτιού" και βραβεύσεις των πληρωμάτων των Καρναβαλιστών: α) Καλύτερου θέματος – ιδέας, β) Καλύτερης παρουσίας – εμφάνισης, γ) Πολυπληθέστερης ομάδας

Στη συνέχεια τα χορευτικά του ΟΠΑΚΠΑ θα πλέξουν γαϊτανάκι και θα ακολουθήσει χορός για όλους. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του καρνάβαλου.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα στις 11 π.μ. με εκδηλώσεις στο Πάρκο του Πολιτιστικού Κέντρου (Φάρσαλα) στην Υπέρεια (τοποθεσία Χτούρι) και Ναρθάκι (τοποθεσία Πλατάνα), που θα γιορταστούν τα κούλουμα με φασολάδα, λαγάνα, νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, χορό και το πέταγμα του χαρταετού.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Πλούσιες θα είναι και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλο τον Δήμο Αγιάς, που γίνονται με τη συνεργασία του Δήμου, των Τοπικών Κοινοτήτων και των συλλόγων (γυναικών, πολιτιστικών, επαγγελματιών, εμπορικό, κυνηγετικό, δασικών, γονέων και κηδεμόνων) οι οποίοι πρωτοστατούν στον προγραμματισμό και την επιτυχία τους.

* ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Αύριο Κυριακή οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αγιά ξεκινούν στις 4 μ.μ. στην κεντρική πλατεία με την παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών, αποκριάτικους χορούς και γαϊτανάκι. Η φωτιά θα ανάψει στις 6:30 μ.μ. και θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα.

* ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Όμηρος» σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για σήμερα Σάββατο, στις 8:30 μ.μ., κέρασμα του παραδοσιακού χαλβά και ξεφάντωμα στην ταβέρνα Αδαμούλη με τη λαϊκή ορχήστρα των Γιώργου Γκασδράνη, Μαριάννας Μακροβασίλη, Γιώργου Αντωνόπουλου και Βάιου Λιάνου. Την Κυριακή, στις 7:30 μ.μ., άναμμα της φωτιάς και γλέντι γύρω απ’ αυτή, και, τέλος, την Καθαρά Δευτέρα, παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία και σαρακοστιανά εδέσματα.

* ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑΡΙ

Η Τοπική Κοινότητα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν αποκριάτικη εκδήλωση, αύριο Κυριακή, στις 6:30 μ.μ., με χορό, τραγούδι, καρναβαλική παρέλαση παιδιών, σοκολατοπόλεμο, άφθονο φαγοπότι και άναμμα φωτιάς μπροστά στο σχολείο.

* ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διατηρώντας την παράδοση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Κοινότητα Μεγαλοβρύσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν αποκριάτικη εκδήλωση, αύριο Κυριακή, στις 6:30μ.μ., στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου, η οποία αποτελεί αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ανάμματος του «φανού», της φωτιάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν τα παραδοσιακά αποκριάτικα εδέσματα, χαλβάς, ψητά λουκάνικα, σπανακοτυρόπιτα, μπάντζιος, και θα ακολουθήσει γλέντι με μουσική, τραγούδια, χορό και άφθονο κρασί.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου.

* ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

Για άλλη μια χρονιά ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος θα δώσει το δικό του «παρών» στις αποκριάτικες εκδηλώσεις τηρώντας τον χαρακτήρα του παραδοσιακού, όπως συνηθίζει κάθε φορά, σε συνδυασμό με το επίκαιρο. Αύριο Κυριακή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει άναμμα φωτιάς, φαγητό και χορό. Την Καθαρά Δευτέρα, οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και τσίπουρο σε όλους. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, μικρό και μεγάλο, θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και θα ακολουθήσει γλέντι με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας των Βασίλη Μπαλογιάννη, Λευτέρη Γάλου, Βασίλη Σαραντινού και Τάσου Σβάρνα. Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν και να διασκεδάσουν σε έναν όμορφο χώρο, όπου υπάρχει πρόβλεψη και για άσχημες καιρικές συνθήκες.

* ΣΤΗ ΒΕΛΙΚΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φιλοκτήτης», σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν αποκριάτικη εκδήλωση την Κυριακή, στις 6 μ.μ., στην παραλία της Βελίκας και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του καταστήματος της κ. Πόπης Κοκκινοθανοπούλου (πρώην «Νούφαρο»). Οι επισκέπτες θα απολαύσουν άφθονο κρασί, ψητά λουκάνικα, πίτες, χαλβά και θα γλεντήσουν με ζωντανή λαϊκή ορχήστρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, βράβευση της καλύτερης αμφίεσης καρναβαλιστών (μικρών και μεγάλων), άναμμα φωτιάς και κάψιμο του καρνάβαλου.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟ

*Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ελάφου, αύριο Κυριακή στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο άναμμα της μπουμπούνας και την Καθαρή Δευτέρα οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πέταγμα και διαγωνισμό χαρταετού στις 12 το μεσημέρι και μοίρασμα παραδοσιακής φασολάδας και άλλων σαρακοστιανών εδεσμάτων.

* ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Μεταξοχωρίου και τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία του χωριού, παραδοσιακό καρναβάλι με το σύνθημα «Ήρθε η στιγμή ν’ ανέβουν οι μάσκες». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φωτιά, μασκαράδες, άφθονο κρασί και λουκάνικα, γαϊτανάκι, ξέφρενη μουσική με τον dj Αργύρη Μπασιανά, διαγωνισμό για τον καλύτερο μασκαρά, λαχειοφόρο με πολλά και όμορφα δώρα.

* ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ

Τριήμερες εκδηλώσεις ετοιμάζει ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης Αγιοκάμπου. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 8 μ.μ. και αφορά στην κοπή της πίτας στην ταβέρνα του Παναγούλη. Θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με πολλή μουσική και χορό μέχρι πρωίας και με πλούσια λαχειοφόρο.

Αύριο Κυριακή 18 Φεβρουαρίου μια μεγάλη φωτιά θα ανάψει στην πλατεία του χωριού με τους καρναβαλιστές να στήνουν χορό γύρω από αυτή και στη συνέχεια να γεύονται από τον μπουφέ τις λιχουδιές που θα έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού, συνοδεία άφθονου κρασιού και τσίπουρου. Αργά το βράδυ θα γίνει το κάψιμο του καρνάβαλου.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς θα είναι την Καθαρά Δευτέρα στις 19 Φεβρουαρίου στην πλατεία της Σκήτης με πολλή μουσική και χορό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν την παραδοσιακή φασολάδα που θα μαγειρεύουν οι γυναίκες στη πλατεία μαζί με πολλά άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Στο γήπεδο της Σκήτης με την υπέροχη θέα στο Αιγαίο, θα γίνει το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού.

* ΣΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα και στο Σκλήθρο, από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού. Μετά τις 10.30 στον χώρο του σχολείου θα γιορταστούν τα Κούλουμα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνα, κρασί και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

* ΣΤΗΝ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ

Εκδηλώσεις ετοιμάζονται και στην Κουτσουπιά αύριο Κυριακή. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής μετά τις 8 το βράδυ στην πλατεία της Κουτσουπιάς θα ανάψει μεγάλη φωτιά, ενώ θα υπάρχει χορός, παραδοσιακά εδέσματα, σουβλάκια, κ.ά.

* Φωτιές θ’ ανάψουν επίσης, στις 7 μ.μ., αύριο Κυριακή, σε Αετόλοφο, Νερόμυλους, Ποταμιά, Παλαιόπυργο και Ομόλιο, όπου θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα.

Την Καθαρά Δευτέρα, σαρακοστιανά εδέσματα, ζεστή φασολάδα, κρασί και χαλβάς θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί σε Αγιά, Ανάβρα, Ανατολή, Μαρμαρίνη, Αμυγδαλή, Ομόλιο, Παλαιόπυργο, Καρίτσα, Έλαφο, Βελίκα και στο Στόμιο, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί μαγειρευτές σουπιές, κρασί και χαλβά έθιμο μοναδικό στη Θεσσαλία.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Τριήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλά χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

-Δομένικο: Άναμμα φωτιάς στην πλατεία του χωριού και πλούσια εδέσματα. Ώρα έναρξης 19:00

-Δολίχη: Άναμμα «ντραμπρέ» (φανού) στην πλατεία Δολίχης. Μουσική, χορός και εδέσματα (Πολιτιστικός Σύλλογος), ώρα έναρξης 20:30 . Πάρτι μασκέ στο Cafe bar Κιβωτός στη Δολίχη (Πολιτιστικός Σύλλογος). Ώρα έναρξης 23:00

-Δρυμός: Αποκριάτικο πάρτι στο cafe Ερωδιός.

* ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩΝ

-Τσαριτσάνη: Γαϊτανάκι στις gειτονιές με τη συμμετοχή των ενήλικων και παιδικών χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου.

Στις 11:30 στο Δεσποτικό, στις 12:00 στο Αλκαζάρ, στις 12:30 στη Μπουμπουτσιάς, στις 13:00 στην Παναγιά, στις 14:30 γλέντι με τα "Χάλκινα της Τσαριτσάνης" στους κεντρικούς δρόμους της Τσαριτσάνης.

-Λυκούδι: Άναμμα φωτιάς στην πλατεία του Λυκουδίου, ώρα 20:30

-Δομένικο: Παρέλαση και κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία του χωριού. Ώρα έναρξης 17:30

-Δολίχη: 17:30 Παιδικό Πάρτι Μασκέ αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας» πολιτιστικού κέντρου Δολίχης, πολλές εκπλήξεις (Πολιτιστικός Σύλλογος). Χοροεσπερίδα στο κατάστημα Κ. Λιόλιου στη Δολίχη. Ζωντανή μουσική, λαχειοφόρος (Σύλλογος Γυναικών).

-Δρυμός: Παιδικό πάρτι στην πλατεία του χωριού. Ώρα έναρξης 16:00.

* ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Φασολάδα, Σαρακοστιανά και πολλή διασκέδαση με ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία του Βαροσίου από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαρουσίου. Ώρα έναρξης 11:30.

-Τσαριτσάνη: Παραδοσιακή φασολάδα στην πλατεία του χωριού.

Αμούρι: Κούλουμα με την ορχήστρα του Βασίλη Καραγιάννη από τον Σύλλογο Γυναικών Αμουρίου.

-Λυκούδι: Κούλουμα και διασκέδαση στην πλατεία του Λυκουδίου, ώρα 12:30.

-Δομένικο: Παραδοσιακή φασολάδα στην πλατεία του χωριού.

-Δολίχη: Εκδήλωση στην κεντρική Πλατεία Παραδοσιακή φασολάδα, χαλβάς, ελιές, τουρσί (Πολιτιστικός Σύλλογος, μέρος των εδεσμάτων προσφέρονται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δ. Ελασσόνας).

Δρυμός: Παραδοσιακή φασολάδα.

-Στη Βερδικούσια

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Βερδικούσιας σε συνεργασία με την κοινότητα διοργανώνουν εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, στην πλατεία του χωριού. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα καθώς και παραδοσιακή φουρφούρα, ζυμωτό ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο γεμισμένο με ντόπιο «νιβατό» τυρί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass