ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ - ΜΠΟΥΡΑΝΙ

Στους ρυθμούς της σάμπας και της παράδοσης

*Θα παρελάσουν 3.000 Καρναβαλιστές

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2018 22:06
Από τις αποκριάτικες και τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου Από τις αποκριάτικες και τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου

Στους ρυθμούς των Αποκριών κινείται ο Τύρναβος εδώ και μέρες. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι 2018 και το πατροπαράδοτο Μπουρανί με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και γκρουπ αύριο Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και το φαλλικό έθιμο του Μπουρανί την Καθαρά Δευτέρα, με την αναβίωση των «φαλλικών» εθίμων, προκαλούν εκείνους που για πρώτη φορά ζουν από κοντά τη γιορτή.

Οι αντιδήμαρχοι κ. Φανή Μπίλιου και κ. Κωνσταντίνος Κουλιός και οι συνεργάτες τους καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για θετικό αποτέλεσμα με την ολοκλήρωση των προετοιμασιών των εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο Δήμος Τυρνάβου, οι ρίζες του «Τυρναβίτικου Καρναβαλιού» έχουν κοινή ιστορία με την ίδρυση του Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου «Ανάπλασις» το 1898.

Ο θεσμός πέρασε δύσκολους καιρούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, της κατοχής, του Εμφυλίου. Τότε μάλιστα στον Τύρναβο υπήρχε ρητή απαγόρευση από την Αστυνομία να μην ντύνονται οι πολίτες μασκαράδες για την αποφυγή …δυσάρεστων γεγονότων.

Τέλος της δεκαετίας του ’50, αρχές ‘60, στην αρχή δειλά-δειλά, δημιουργούνται ομάδες Καρναβαλιστών, και το έθιμο αναβιώνει και πάλι μέχρι το 1967. Η δικτατορία θέτει και αυτό το θεσμό στο «ψυγείο», μέχρι που το 1979 η νέα τότε δημοτική αρχή του δημάρχου Δημήτρη Κουγιώνη, επαναφέρει τον θεσμό με τη σημερινή του μορφή.

Τα τελευταία 40 σχεδόν χρόνια το «Τυρναβίτικο Καρναβάλι» είναι πλέον ένας ισχυρός θεσμός για την πόλη και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της χώρας και σίγουρα είναι το μεγαλύτερο της Κεντρικής Ελλάδας.

Κάθε χρόνο ο Τύρναβος είναι για τρεις εβδομάδες στο επίκεντρο της διασκέδασης.

Για όλο αυτό το διάστημα στα καφέ και τα κλαμπ της πόλης δημιουργείται το αδιαχώρητο, αφού χιλιάδες επισκέπτες την κατακλύζουν μέρα και νύχτα.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και ομάδων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, φέτος αύριο Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.

Εκείνη τη βραδιά ο Τύρναβος αποθεώνεται από χιλιάδες Καρναβαλιστές από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι λίγοι και οι επισκέπτες που οργανωμένα επισκέπτονται τον Τύρναβο από περιοχές από όλη την Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν στην παρέλαση 2.500 με 3.000 μασκαρεμένοι συνοδεύοντας πολλά άρματα.

ΤΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ

Αποκριές στον Τύρναβο σημαίνει «Φαλλοκρατία» και ο γιορτασμός του εθίμου «Μπουρανί».

Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται η αλλαγή της φύσης από τον παγωμένο χειμώνα, στην ομορφιά της άνοιξης. Η γιορτή του Φαλλού συμβολίζει τη γονιμότητα, την ανανέωση της φύσης και το Μπουρανί είναι το σύμβολο της ευκαρπίας.

Παλαιότερα οι Τυρναβίτες εξέλεγαν τον Αρχιμπουρανίτη ο οποίος έσερνε πρώτος το χορό κρατώντας στα χέρια του ένα φαλλό, κυρίως ξύλινο ή πήλινο, στο κέντρο στέκεται ο Καβούκας μασκαρεμένος αράπης έχοντας κρεμασμένα κουδούνια, γυρίζοντας στις γειτονιές όπου σε κάθε φωτιά ετοιμαζόταν το παραδοσιακό μπουρανί, μια χορτόσουπα με κύριο χορταρικό την τσουκνίδα.

Χόρευαν γύρω από τη φωτιά, έλεγαν τολμηρά παραδοσιακά ή αυτοσχέδια ποιήματα, τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια και προβαίνανε σε πρόστυχα καμώματα και αδιάκριτες χειρονομίες προς τους άντρες περαστικούς, αφού απαγορευόταν τότε να συμμετέχουν γυναίκες στο έθιμο.

Κυρίαρχος της γιορτής ήταν ο Φαλλός. Η ψυχική αναγέννηση των Τυρναβιτών ήταν αλληλένδετη με την αναγέννηση της φύσης.

Γι’ αυτό, οι Τυρναβίτες διατηρούν αυτό το έθιμο με πάθος και ευχαρίστηση και το γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε Καθαρά Δευτέρα. Σ’ ένα ξέφωτο, στο άλσος του Προφήτη Ηλία, τα μέλη του συλλόγου «Γαϊτανάκι Μπουρανί», μαζί με τον Μορφωτικό Σύλλογο Τυρνάβου με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, στήνουν το γαϊτανάκι. Ταυτόχρονα μαγειρεύεται το μπουρανί  (χορτόσουπα), ενώ κάνουν την εμφάνισή τους πολλοί Τυρναβίτες με πήλινους φαλλούς. Φέτος στον Προφήτη Ηλία ο σύλλογος θα προσφέρει επίσης και κρασί στους επισκέπτες. Και φέτος το γλέντι οι «Μπουρανίτες θα το συνεχίσουν στην πλατεία Αγοράς.

Στα παλιά του πατροπαράδοτου «Μπουρανί» όλα αυτά συνοδεύονται από βωμολοχίες, παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια, αυτοσχέδια ποιήματα, πειράγματα και χειρονομίες, που επιφυλάσσουν μεγάλη έκπληξη στους επισκέπτες και αναδύουν άφθονο κέφι.

Το «Μπουρανί» είναι στις μέρες μας ένα λαϊκό πανηγύρι, που η τέλεσή του πραγματοποιείται, όχι μόνο στον Προφήτη Ηλία αλλά σε όλους τους δρόμους. Στην κεντρική πλατεία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο οποίος θα προσφέρει μπουρανί, φασολάδα και λαγάνα και σε όλα τα τσιπουράδικα της πόλης. Οι Τυρναβίτες αναβιώνουν το έθιμο του «Μπουρανί» στήνοντας ένα γλέντι, που όμοιό του δεν υπάρχει, πλημμυρίζουν την πόλη με τολμηρά ακούσματα και μυούν τους επισκέπτες στο έθιμο, παρασύροντάς τους να ανακατέψουν το μπουρανί, να ασπαστούν τα ομοιώματα φαλλών και να συμμετάσχουν σε αυτό το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας.

Αρχιμπουρανίτης για το 2018 εξελέγη ο κ. Μάκης Παπράς.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass