ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ

Αρχαιότητες των Φαρσάλων στις προθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2018 15:50

Δύο αρχαία αγγεία που προέρχονται από τη γη των Φαρσάλων, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των δέκα σημαντικότερων αγγείων που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φαρσάλων, η Δρ. Μαρία Χιδίρογλου, αρχαιολόγος – επιμελήτρια στο Τμήμα Συλλογών Αγγείων, Μικροτεχνίας και Έργων Μεταλλοτεχνίας και στο Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επέλεξε δέκα από τα σημαντικότερα αγγεία που μπορεί να δει σήμερα ο επισκέπτης του μεγαλυτέρου μουσείου της Ελλάδος.

«Είναι ποικιλοτρόπως σημαντικό ότι η καθ' ύλην αρμόδια αρχαιολόγος επέλεξε να συμπεριλάβει σε αυτόν τον κατάλογο δύο αγγεία που προέρχονται από τη γη των Φαρσάλων:

α. Τον περίφημο μελανόμορφο κρατήρα του ζωγράφου του Εξηκία, ένα διάσημο ταφικό κτέρισμα του αρχαϊκού θολωτού τάφου της Φαρσάλου, και

β. Τον κορυφαίο μελανόμορφο δίνο του Σοφίλου, που προέρχεται από το Παλαιόκαστρο (νυν Αμπελειά Φαρσάλων)» αναφέρει η ανακοίνωση.

ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ

Η αρχαιολόγος σε συνέντευξή της στο Lifo.gr έδωσε λεπτομερείς περιγραφές για τα αγγεία-εκθέματα του μουσείου. Πιο συγκεκριμένα:

- Ο Αττικός μελανόμορφος καλυκωτός κρατήρας είναι ένα μεγάλο ανοικτό αγγείο, για τη μείξη του κρασιού με το νερό. Οι αρχαίοι έπιναν το κρασί ανάμικτο με νερό. Ανάλογα με το σχήμα τους και το σχήμα των λαβών τους, διακρίνονται σε κιονωτούς, ελικωτούς και κωδωνόσχημους κρατήρες. Σκηνή «ομηρικής» μάχης. Δύο αντίπαλες ομάδες ή φάλαγγες πολεμιστών μάχονται πάνω από το άψυχο σώμα ενός συμπολεμιστή τους, πιθανόν του Πατρόκλου. Με την τεχνοτροπία του Εξηκία. Από τα Φάρσαλα Θεσσαλίας. Γύρω στο 530 π.Χ. Σύμφωνα με την Ιλιάδα, ο Πάτροκλος μπαίνει στη μάχη με τα όπλα και την αρματωσιά του Αχιλλέα και, αφού σκοτώσει Τρώες, φονεύεται από τον Απόλλωνα, σύμμαχο των Τρώων (Ἰλιάς, Π). Πάνω από το νεκρό σώμα του ήρωα φουντώνει η μάχη των αντιπάλων στρατών (Ἰλιάς, Ρ).

- Τμήμα από αττικό μελανόμορφο λέβη (ή δίνο) (μεγάλο ανοικτό ημισφαιρικό αγγείο χωρίς λαβές, που συνήθως στερεωνόταν πάνω σε ψηλό υπόστατο και το χρησιμοποιούσαν για την ανάμειξη του κρασιού με το νερό), με παράσταση αρματοδρομίας των επιτάφιων αγώνων που οργάνωσε ο Αχιλλέας για να τιμήσει το νεκρό φίλο του Πάτροκλο. Έργο του Σοφίλου, όπως μαρτυρεί επιγραφή, που προσδιορίζει και το θέμα της παράστασης. Από τα Φάρσαλα Θεσσαλίας. 580-570 π.Χ. Σύμφωνα με την Ιλιάδα, σε κρίσιμη καμπή του Τρωικού πολέμου, ο Πάτροκλος παρεμβαίνει στη μάχη, με τα όπλα και την αρματωσιά του Αχιλλέα και, αφού σκοτώσει πολλούς Τρώες, φονεύεται από τον Απόλλωνα, σύμμαχο των Τρώων (Ἰλιάς, Π). Ο Αχιλλέας για να τιμήσει το νεκρό φίλο του οργανώνει αγώνες γύρω από τον τύμβο του τάφου του (Ἰλιάς, Ψ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass