Η UNESCO στηρίζει τη Λάρισα για την «Πόλη που Μαθαίνει»

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΙΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2018 22:15

Με διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, κορυφώθηκαν στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Λάρισας στο Μεζούρλο (Βιόπολη), οι εργασίες του 1ου θερινού σχολείου με θέμα «Χτίζοντας μια πόλη που μαθαίνει».

Το θερινό σχολείο για τις Πόλεις που Μαθαίνουν διοργανώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

Το σημερινό συμπόσιο απευθύνεται σε εκπροσώπους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, φορέων της εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, του πολιτισμού, της κοινωνικής πολιτικής αλλά και ενεργούς πολίτες.

Σκοπός του συμποσίου είναι «η αλληλεπίδραση των πόλεων που ασπάζονται τη φιλοσοφία της Δια Βίου Μάθησης και μετέχουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Learning Cities» της Unesco, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών αναφορικά με τα προγράμματα που κάθε πόλη υλοποιεί». Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια για τις πράσινες και υγιείς πόλεις, τις πόλεις που μαθαίνουν και την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες ενώ σε ομάδες εργασίας συνέδρων θα συζητηθεί η διαμόρφωση προτάσεων και τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών.

Χθες, στον Μύλο του Παππά, συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του εκπαιδευτικού εργαστηρίου, το οποίο απευθυνόταν σε 50 στελέχη δήμων. Ειδικότερα, με συντονιστές τους καθηγητές, Ted Fleming και Αλέξη Κόκκο, αναλύθηκε το αντικείμενο «πώς μαθαίνουν οι πόλεις που μαθαίνουν» με τρόπο βιωματικό και με τη χρήση έργων τέχνης ως triggers με τους συμμετέχοντες να μετέχουν καθ’ ομάδες στην προσέγγιση του όλου εκπαιδευτικού αντικειμένου.

Στον ίδιο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» (Μύλος) ενώ οι χθεσινές εργασίες ολοκληρώθηκαν με βράβευση έργων που προκρίθηκαν στο πλαίσιο του μαθητικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού με θέμα «Η Πόλη που θέλω – Η Πόλη που Ονειρεύομαι».

ΣΤΗΡΙΞΗ

Στο μεταξύ την ένθερμη στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO στο πρόγραμμα «Πόλη που Μαθαίνει», εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα, η οποία δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προς την ΚΕΔΕ για την εξάπλωση του προγράμματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συντονιστή τον Δήμο Λαρισαίων.

Η κ. Τζιτζικώστα, στον χαιρετισμό της κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του θερινού σχολείου, μίλησε με θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για τις πρωτοβουλίες και τη δράση που έχουν αναλάβει φορείς της Λάρισας με επικεφαλής τον Δήμο Λαρισαίων.

Αναλυτικότερα δήλωσε πως «είμαι εντυπωσιασμένη που αυτό το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τη Λάρισα. Η Λάρισα ήταν η πρώτη πόλη που μετείχε στο πρόγραμμα και ακολούθησαν και άλλες. Ηταν η πόλη της Λάρισας, που οδήγησε στην Εθνική Επιτροπή της UNESCO στη στήριξη της προσπάθειας. Η δουλειά που γίνεται πρέπει να τη λάβει υπόψη και η κυβέρνηση για τον τρόπο που δρα το πρόγραμμα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για εξάπλωση του προγράμματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συντονιστή τον Δήμο Λαρισαίων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass