Μιντζιά στο Δίλοφο

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2018 16:21

Η λέξη Μιντζιά για πολλούς είναι άγνωστη. Για τα θρακιώτικα χωριά και ιδιαίτερα για το Δίλοφο Λάρισας η σημασία της είναι ξεχωριστή.

Είναι το λαογραφικό στοιχείο που προσδιορίζει τη θρακιώτικη παράδοσή του. Αποτελεί τοπικό λαογραφικό στοιχείο που χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητα. Η επεξήγησή της δηλώνει ένα είδος αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού και πηγαίας προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, στη βραδιά της Μιντζιάς, συγκεντρώνονταν στο σπίτι ενός νοικοκύρη όλα τα αγόρια και κορίτσια του χωριού για να τον βοηθήσουν στο ξεσπύρισμα του καλαμποκιού.

Η Μιντζιά είχε και έναν έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού αγόρια και κορίτσια είχαν την ευκαιρία να «ιδωθούν», να φλερτάρουν και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά με χαρές και τραγούδια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς έφτανε άμεσα σε όλους τους νέους η είδηση - πρόσκληση για συμμετοχή στη Μιντζιά.

Αυτή τη Μιντζιά επαναλαμβάνουμε και φέτος το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 και ώρα 9.00 μ.μ. στην πλατεία του Διλόφου και όλα δείχνουν ότι καθιερώνεται ως ετήσια εκδήλωση για συνάντηση συμπατριωτών, γνωστών και φίλων, και εκπληρώνεται ο στόχος της, ώστε να αποτελέσει το όπλο στη μάχη με τον χρόνο και τη λήθη για να μη χαθεί ο Δίλοφος από τον χάρτη της περιοχής.

Με την πραγματοποίηση της δεύτερης Μιντζιάς αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την παράδοση, διότι έχουμε τη δύναμη και τη θέληση. Αποδεικνύουμε ότι και μέσα στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, ο λαός είναι εκπληκτικός, είναι δημιουργικός, είναι ο πρωταγωνιστής, είναι ο μοναδικός που μπορεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και άσβεστη τη φλόγα που θα φωτίζει το μέλλον. Αποδεικνύουμε ακόμα ότι, με πνεύμα συλλογικότητας, αδελφοσύνης και ενωμένες δυνάμεις πετυχαίνουμε τους στόχους όλων μας, που ανάμεσα στους άλλους, είναι η «Διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ».

Τη γιορτή θα πλαισιώσει χορευτικό συγκρότημα με θρακιώτικους χορούς.

Τη διασκέδαση αναλαμβάνουν και υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά, το δημοτικό-λαϊκό συγκρότημα του Δ. Μπουκόρου και ο Θύμιος Γκογκίδης με τα θρακιώτικα.

Τα κρασιά και τα εδέσματα που θα προσφερθούν είναι όλα δωρεάν, προσφορά των γυναικών που κατοικούν στο χωριό, των γυναικών που κατοικούν στη Λάρισα ή αλλού, και του συμπατριώτη μας δημάρχου Κιλελέρ κ. Αθανασίου Νασιακόπουλου.

Η γιορτή διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Κιλελέρ σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Διλόφου.

Υπεύθυνος για την οργάνωση, επιμέλεια και συντονισμό της εκδήλωσης είναι ο καταγόμενος από το Δίλοφο Χρήστος Ζαβράκας, δάσκαλος-καθηγητής ΤΕΙ. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass