Η Μεραρχία Πινερόλο και η Θεσσαλία

* ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2024 11:30

Φως σε μια άγνωστη πτυχή της ελληνικής αντίστασης έριξε ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου στην εκδήλωση «Η Μεραρχία Πινερόλο στη Λάρισα στις 8/9 και 13/10/1943».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, στον χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, τιμώντας την επέτειο των 81 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
Ο κ. Αλεξάνδρου ξεδίπλωσε θύμησες εκείνης της εποχής και πρόβαλε πηγές και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, τα γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαδραματίστηκαν σε όλη τη Θεσσαλία, με ειδική αναφορά στη Λάρισα, από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τη βρετανική αποστολή, τον Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, τον καπετάνιο Ιππικού Μίμη Μπουκουβάλα, τον Ιταλό Στρατηγό Infante και Ιταλούς αξιωματικούς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  προβλήθηκαν ανέκδοτες φωτογραφίες της εποχής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε δε «Η Ιταλική Μεραρχία Πινερόλο, υπήρξε ο μοναδικός μεγάλος στρατιωτικός σχηματισμός, τμήματα του οποίου προσχώρησαν ή και συνεργάστηκαν μετά την Ανακωχή της 8ης Σεπτεμβρίου 1943 με την Ελληνική Αντίσταση, εν μέσω της γενικής κατάρρευσης της 11ης Ιταλικής Στρατιάς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εγκατεστημένη ως επί το πλείστον στη Θεσσαλία, με τη συμπεριφορά της αυτή, συνετέλεσε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των αντιστασιακών οργανώσεων».
Ο γραμματέας του συλλόγου ΣΙΜΕΑ (Σύλλογος Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης Βόλου) κ. Απόστολος Αποστολάκης έκανε παρέμβαση, ενώ χαιρετισμό και αναφορά στην επέτειο της ΕΠΟΝ απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας κ. Κατερίνα Εμμανουήλ. Στο τέλος κόπηκε και η πίτα του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass