Τη Δευτέρα η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευ. Αυδίκου

«ΤΟ ΔΡΟΛΑΠΙ» ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2024 11:31

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αυδίκου με τίτλο «Δρολάπι» θα παρουσιάσει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων/Παράρτημα Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας – ΠΟΚΕΛ, το Ίδρυμα Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου (Κύκλος Θεσσαλίας) και οι εκδόσεις της «Εστίας», μεθαύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στη Λογοτεχνική Γωνία, οδός Γαληνού και Φαρμακίδου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος κ. Βίκυ Τασιοπούλου, η φιλόλογος κ. Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο ποιητής κ. Κώστας Λάνταβος, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα αναγνώσει η κ. Ελεονώρα Τσιαντούλα. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Βαγγέλης Ρεμπάπης.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τι είναι το δρολάπι; Υδρολαίλαψ είναι η λέξη που μας έρχεται από παλιά. Η βρόχινη λαίλαπα, η αλύπητη βροχή, ανακατεμένη με δυνατό αέρα. Γίνεται στη συνέχεια δρολάπι. Το μυθιστόρημα οργανώνεται με άξονα το ανεμόβροχο, που εμφανίζεται στην αφήγηση τόσο με την κυριολεκτική του σημασία όσο και με τη μεταφορική.
Η λέξη ανοίγει σαν βεντάλια κι από μέσα της αποκαλύπτονται διαφορετικές εκδοχές. Η μία συνδέει τη διαδικασία της γραφής με όσα υποδηλώνει ο τίτλος. Αυτή η εκδοχή αποτυπώνει και την αναμέτρηση του συγγραφέα με τις ίδιες τις λέξεις, συστατικό στοιχείο της λογοτεχνικής δημιουργίας. Η δεύτερη εκδοχή είναι η κυριολεκτική χρήση, αρχικά, της λέξης και μετά η μεταφορική της. Δρολάπι, ή και δρόλαπας, είναι το ανεμόβροχο, που πέφτει με σφοδρότητα δέρνοντας το πρόσωπο, το κορμί, τα δέντρα, τη γη.
Τέτοιο είναι και το περιβάλλον που ορίζει όσα συμβαίνουν στα Τζουμέρκα, πάνω από τη γέφυρα της Πλάκας. Εκεί η Ρήνα/Ιρένε και ο Κώστας επιχειρούν να χτίσουν τη ζωή τους. Εκεί βρήκαν απάγκιο, για να ξανασταθούν στα πόδια τους, μετά το οικονομικό και το κοινωνικό δρολάπι που έπληξε τις ζωές τους στην Αθήνα. Η οικονομική κρίση τους στέρησε τη ζωή που είχαν. Το δρολάπι γίνεται ανατρεπτικό, κοινωνικό ανεμόβροχο που σαρώνει όσα θεωρούνταν δεδομένα. Επιλέγουν τα Τζουμέρκα ως τόπο για μια νέα αρχή. Αρκεί, όμως, η καλή πρόθεση και η κοινή τραυματική εμπειρία, για να αντέξει η σχέση αυτή;
Τα Τζουμέρκα γίνεται ο τόπος δοκιμασίας και για τα άλλα δύο ζευγάρια. Είναι η Αρσινόη και ο Λυσίμαχος/Μάχος, που ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ισοπέδωσε τον ως τότε κόσμο τους. Έχασαν ονόματα, θύμησες, φίλους, ταυτότητα. Ποιοι είναι; Παλεύουν να ανακτήσουν τη ζωή τους. Από τη Θεσσαλονίκη στην Πρέβεζα κι από εκεί στα Τζουμέρκα, όπου δοκιμάζονται τα σώματα, τα αισθήματα, οι σχέσεις. Το δρολάπι του ατυχήματος τους ξεριζώνει. Νιώθουν σαν τα πλατάνια στον Άραχθο. Οι ρίζες τους μετεωρίζονται, παρασυρμένες από το δρολάπι που γκρεμίζει τη γέφυρα της Πλάκας.
Τα Τζουμέρκα γίνονται ένας δρόλαπας για όλους. Ακόμη και για το τρίτο ζευγάρι, τη Μίκα και τον Κριστ. Ερχόμενοι από την Αμερική, βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εαυτούς τους. Η ζωή τους παρασύρεται από το ανεμόβροχο της συμβατικής τους σχέσης. Μπορεί να γίνει η τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, δρολάπι για την πνευματική ανασυγκρότηση των ανθρώπων;
Τρία ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους, χωρίς τη σκόνη της συμβατικότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass