«Καλά όσα σχεδίαζε ο Κοραής, αλλά ο Κολοκοτρώνης τα έβαλε σε πράξη...»

* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ. ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ» ΚΑΙ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ 1453-1821»

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2024 12:22

«Ο κ. Θωμάς Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε ένα συνοπτικό συστηματικό βιβλίο, το οποίο το χρειάζεται η ιστορική έρευνα, δηλαδή εξυπηρετεί τους πολλούς αναγνώστες και ερευνητές να έλθουν πιο κοντά στις πηγές των γεγονότων» τόνισε ο δρ Βυζαντινής Τέχνης Σταύρος Γουλούλης, μιλώντας για τα βιβλία του Θωμά Παπακωνσταντίνου «Η επανάσταση του 1821.

Μαρτυρίες αγωνιστών. Γενικά αρχεία του κράτους» και «Επαναστατικά Κινήματα στα Βαλκάνια κατά την Οθωμανική Κατοχή 1453-1821», που παρουσιάστηκαν χθες στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Για τα βιβλία του εκ Λυκουδίου Ελασσόνας ορμώμενου συγγραφέα μίλησε, επίσης, ο ιστορικός, πολιτικός επιστήμων Απόστολος Κουφοδήμος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο κοινωνιολόγος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου, Νίκος Πουτσιάκας.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το Ίδρυμα Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου (Κύκλος Θεσσαλίας), ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων / Παράρτημα Λάρισας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας – ΠΟΚΕΛ, ο κ. Γουλούλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «…Στη δεκαετία του ‘60 είχε εκδοθεί μία μεγάλη σειρά με απομνημονεύματα των επαναστατών του ‘21 (ΓΑΚ-Λάρισας). Είναι γνωστά πολλά τέτοια κείμενα, αλλά τα αρχεία των ΓΑΚ έπρεπε να μελετηθούν. Το τι λένε οι επαναστάτες οι ίδιοι έχει σημασία, ποιες προτεραιότητες έδιναν, ή έστω μερικοί πόσο μακριά έβλεπαν, τι εξαρτήσεις είχαν κ.λπ. Σίγουρα ήθελαν να ελευθερωθούν και μετά θα έβλεπαν πώς θα οργανώνονταν ιδεολογικά οι ίδιοι, αν έφτιαχναν νέο έθνος που λένε μερικοί, τι είδους πολίτευμα και σε ποιο κράτος θα ήταν πιο κοντά. Φωνές διαφορετικές υπήρχαν, αλλά την απόφαση την παίρνουν όλοι. Καλά όσα σχεδίαζε ο Κοραής, αλλά ο Κολοκοτρώνης τα έβαλε σε πράξη. Η έμφαση στα αρχεία των αγωνιστών δημιουργεί ένα πιο ισορροπημένο νέο βιβλίο, που μπορεί να μην απαντά σε λεπτομέρειες που προανέφερα και σχετίζονται με ιδεολογία, δημιουργεί ένα λαϊκό βιβλίο, δηλαδή προσιτό σε όλους όσοι μπορούν και διαβάζουν και κατανοούν κάποια σταθερά σημεία».
Με τη σειρά του ο κ. Κουφοδήμος τόνισε ότι: «Πρόκειται για βιβλίο αμιγώς επιστημονικό, που όμως διαβάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε αναγνώστη, με μεγάλη ακρίβεια και ιστορική σαφήνεια ο συγγραφέας επικεντρώνεται και αναλύει τα επαναστατικά κινήματα στη Βαλκάνια μετά την άλωση της πόλης. Κινήματα που αρχικά έχουν ένα περισσότερο τοπικό και εν συνεχεία έναν εθνικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κινήματα που αμφισβητούν την εξουσία του Σουλτάνου. Σε πολλές περιπτώσεις οι εξεγέρσεις υποδαυλίζονται από τις επονομαζόμενες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, ενώ σε κάποιες άλλες από ανταγωνιστικές προς την οθωμανική αυτοκρατορία».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass